terhes
#Vágyak

Terhesség: egyetlen döntés megváltoztathatja az életedet

2013.11.14.
1 perces olvasási idő

Cikkünkben a 15 évesen teherbe esett Sáráról olvashattok, közvetlenül azelőtt, hogy világra hozta kisfiát. A tinimami megpróbál megbirkózni a jelenével és a múltjával, és továbbra is próbál a jövőre tervezni. Megrázóan tanulságos az esete!

Sára már 8 hónapos terhes, és közeleg számára az idő. Mielőtt észbe kapna, már a karjában tartja majd kisfiát. Mielőtt észbe kapna, sokkal több felelősség és kihívás nehezedik majd a vállára, mint eddig valaha!

Egyetlen döntés örökre megváltoztathatja az életedet.A lány élete hatalmas változásokon ment át. A terhessége alatt folytatja a középiskolát, ahol lehetősége lesz az érettségi megszerzésére.

A Sárát érő változások közül csak az egyik a fizikális változás. A hasa már akkora, hogy csak a kismamaruhák mennek rá. Folyamatos, egyre erősödő hát- és lábfájás gyötri a növekvő súlytól, és állandóan a mosdóra kell rohangálnia, ami minden terhesség velejárója. Fiatal kora miatt, teste különösen nehezen viseli a fizikális változásokat, hiszen még nem teljesen fejlett. (Emiatt a fejletlenség miatt következik be a koraszülés sok tinimaminál.)

Sára nem tudta felvenni a kapcsolatot a gyerek apjával. A gyerek megszületése után azonban ha kell, jogi lépéseket is kész tenni. A lány most jött rá, mekkora hibát követett el, és mennyire rossz emberrel ismerkedett meg. Hibásnak érzi magát, hogy ilyen helyzetbe sodorta önmagát, és hogy felelőtlenül ugrott bele ebbe a kapcsolatba.

Tudja, hogy még mindig az iskolára kell koncentrálnia, ha el akar valamit érni az életben. De mostmár, a gyereke is szerepet játszik minden döntésében.

A tanulságok

A lány reméli, hogy sokan tanulnak az esetéből, de tisztában van azzal is, hogy sokan csak akkor fognak, amikor ők maguk is megtapasztalják a nem kívánt terhesség nehézségeit. Mindig lesznek, akik nem törődnek a következményekkel, és megkockáztatják a védekezés nélküli szexet. De ne feledd, hogy más terveid lehetnek a jövődre nézve!

Természetesen, a szextől való tartózkodás a legjobb módja a terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megakadályozásának. Másfelől mindenképpen fontos, hogy védekezz, és ne hagyd, hogy bárki kihasználjon!

Csak próbálj meg előre gondolkodni, és légy megfontolt minden döntésben, amit hozol! Minden döntésednek megvan a következménye, ami lehet jó, de lehet rossz is.

Gondold végig, mit érhetsz el az életedben, és milyen messzire juthatsz! Ne hagyd, hogy túl késő legyen meghozni a jó döntést! Ha úgy érzed, elég érett vagy a szexhez, mindenképpen védekezz! Ne kövess el olyan hibát, ami arra kényszerít, hogy gyorsabban felnőj, mint kellene! Ne kövess el olyan hibát, ami véget vet a független, felnőtt életednek, mielőtt elkezdenéd élvezni! Ha másra nem is, egy valamire emlékezz: az életed olyan, amilyenné TE alakítod, a jó vagy a rossz döntéseiddel.

(B. K.)