Főoldal / SZEX / Az esemény utáni tabletta
  2021-04-22
Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Az esemény utáni tabletta

Már számos forrásból hallhattál a nem kívánt terhesség megelőzésről és a szexuális úton terjedő betegségek elkerüléséről. Általában azonban kevesebb szó esik az esemény utáni tablettáról, ezért van néhány fontos dolog, amit nem árt tisztázni.

Mikor is használjuk?

Amikor már megtörtént a "baleset", vagyis ha pl. elfelejtettek védekezni, kilyukadt a gumióvszer vagy elfelejtetted bevenni a gyógyszert. Ezért is nevezzük sürgősségi fogamzásgátlónak vagy esemény utáni tablettának.

A sürgősségi fogamzásgátlás egy biztonságos és hatásos módszer, hogy megelőzzük a terhességet. A tablettát a közösülés után legkésőbb 3 nappal be kell venni, de legjobb, ha 1 napon belül veszed be. Minél hamarabb kezdi meg működését a szervezetünkben, hatásfoka annál nagyobb.

Hogyan juthatunk hozzá?

Valamennyi esemény utáni tabletta receptköteles, azaz nőgyógyászaton, vagy sürgősségi fogamzásgátlási ambulancián kell felíratni. Alkalmazása orvosi vizsgálatot igényelhet, ezért te soha ne használd a barátnődnek, ismerősödnek felírt tablettát! Sőt! A tabletta bevétele utáni 2. héten érdemes elmenned kontrollvizsgálatra is!

A sürgősségi tabletták a hagyományos fogamzásgátló tablettákhoz (esemény előtti tablettákhoz) hasonlóan hormonokat tartalmaznak, azonban azoknál lényegesen magasabb mennyiségben. Ezekből az eseményt követően egyet vagy kettőt kell bevenni, ez a készítmény típusától függ.

A tabletta formájában szervezetünkbe kerülő hormon meggátolja a tüszőrepedést (ovulációt). Emellett méhnyálkahártya leválást idézhet elő, amely megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Bizonyos készítmények ugyan messze nem 100%-os hatásfokkal, de gátolhatják a hímivarsejtek mozgását is.

Esemény utáni tablettaMennyire megbízható?

Az esemény utáni fogamzásgátló tabletták hatékonysága magasnak mondható, azonban így sem érik el a gumióvszer vagy az esemény előtti tabletták hatékonyságát.

Az esemény utáni tabletta 8-ból 7 nőnél hatásos, ha azt az eseményt követően 72 órán belül beveszik. Fontos, hogy minden egyes védtelen vagy rizikós közösülés után bevegyük a tablettát! Ugyanis ez a tabletta nem véd folyamatosan. Nem szabad azonban rendszeresen, vagy ismétlően alkalmazni, arra nem használható! Ha három hétig nincs menzeszed, akkor megfontolhatod, hogy elvégezz egy terhességi tesztet.

Az esemény utáni tabletta nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől! Ha úgy gondolod, hogy te mégis fertőzött lehetsz, nem árt elvégezned egy STD tesztet!

Mennyibe kerül?

A hazánkban forgalomban lévő esemény utáni tabletták ára 6000 és 8000 forint közötti.

Mellékhatások

Mint minden gyógyszer, az esemény utáni fogamzásgátló tablettáknak is lehetnek mellékhatásai. Leggyakrabban szédülés, émelygés, hányinger jelentkezik, emellett előfordulhat alhasi görcs, hüvelyi vérzés.

Bár hatékony mentőövnek tekinthető a „baj” bekövetkezte esetén, gyakori használata semmiképpen nem javasolható: magas hatóanyagtartalmánál fogva alaposan felboríthatja a női hormonháztartást, cikluszavarokat, menstruációs problémákat okozhat.

(KamaszPanasz - Cs. B.; Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia belgyógyász)

Tovább a témában: Fogamzásgátlás, Terhesség, Védekezés