esemény utáni tabletta
#Vágyak

Mikor nem hat az esemény utáni tabletta?

2023.06.29.
1 perces olvasási idő

Bármikor előfordulhat, hogy nem biztonságos szexuális együttlét után felmerül a teherbeesés lehetősége. A megszakításos közösülés mellett évente 100 nőből akár 35-40 is teherbe eshet. Emellett előfordulnak óvszer mellett is „balesetek” (óvszer kilyukadása, lecsúszása), de még a rendszeresen szedett fogamzásgátló szedésének kimaradása, rosszul számolása is.

Mivel a tabletta egyébként is vényköteles, szükséges nőgyógyász segítségét kérni a további teendőkhöz, a teherbe esés esélyének megítélésére, ugyanis – főleg kamaszkorban – nincsenek reális információk a kockázatokról (pl., ha nem történik hüvelyi behatolás, azért terhesség miatt sem kell aggódni, viszont nem is kell feleslegesen esemény utáni tablettán gondolkodni).

A gyors nőgyógyászati tanács mellett célszerű az esemény utáni tabletta alkalmazása csak. Számolni kell annak mellékhatásaként a ciklus felborulásával is.

Számos tévhittel ellentétben mindennapi történések alapvetően nem befolyásolják a gyógyszer alkalmazását. Alapvetően általánosságban felírt antibiotikumok nem gátolják meg a tabletta hatását, ezért nem kell feltétlenül azok szedését felfüggeszteni, mindenesetre orvosi tanácsot érdemes kérni felíráskor. Egy-egy alkalommal történő hasmenés (ami felléphet akár a terhesség miatti aggodalom miatt is) nem okoz hatástalanságot az esemény utáni tabletta bevételét követően!

De milyen esetben észlelhetünk hatástalanságot?

  • időablakon kívüli megtermékenyülés – gyógyszertől függően, de általában 72 órán túli bevétel az aktust követően
  • jelentős és főleg a tablettát követő rövid időn belüli hányás esetén maga a tabletta is távozik
  • profúz, kifejezett súlyos hasmenés esetén (de nem egy alkalmi laza széklet, vagy 1-1 alkalmi hasmenés esetén!)
  • felszívódási zavar, bélrendszert érintő gyulladásos betegség (pl. Crohn - betegség, vagy colitis ulcerosa
  • már meglévő terhesség esetén nyilvánvalóan
  • gyógyszerszedés módosíthatja a tabletta hatásosságát, pl. nyugtatók, görcsoldók, epilepszia elleni gyógyszerelés, egyes víruselleni, kemoterápiás szerek, de megfigyelés alapján orbáncfű tartalmú gyógykészítmény változó hatásfokkal
  • súlyos, előrehaladott májbetegség eseté

Az esemény utáni tablettáról részletesen ebben a cikkben írtunk.

(Szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász)