abortusz
#Vágyak

Hogyan segíts át egy barátot az abortuszon?

2020.11.07.
2 perces olvasási idő

A döntéstől kezdve az utóhatásokig, az abortusz igen bonyolult érzelmeket válthat ki elszenvedőjéből, melyeket nagyon nehéz átvészelni a megfelelő támogatás nélkül. Ezért adunk pár hasznos tippet, hogy tudjatok segíteni a barátotoknak megküzdeni ezzel a teherrel.

Ne feltételezz

Jennifer Baumgardner, az Abortion&Life aktivistája és szerzője szerint, amikor egy barátod előre nem tervezetten esik teherbe, akkor a legfontosabb dolog az, hogy ne feltételezzünk semmit sem. Tehát nem szabad olyat mondani, mint például: „Ugye nem fogod megtartani?”- ezzel figyelmen kívül hagyva a helyzetét.

Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz az az, ha meghallgatod a bajait és lehetőleg szánalom és elítélés nélkül reagálsz rájuk. Amikor azt mondja, hogy terhes, nehogy azt mondd, hogy: „Gratulálok!”, vagy azt, hogy „Jaj ne, és most mit fogsz csinálni?”. Inkább kérdezd meg tőle, hogy hogyan érzi így magát! Érdeklődj, hogy miben lehetsz segítségére. Nem számít, milyen jól ismered őt és az életét, ez teljes mértékben az ő döntése. Ahelyett, hogy megmondanád, hogy mit tegyen, csak hagyd neki, hogy beszéljen az érzéseiről.

Ezen kívül pedig ne feltételezd azt sem, hogy beszélt a terhességéről a partnerének vagy más barátjának is rajtad kívül, valamint ne is vádold meg azzal, hogy nem védekezett akkor, amikor kellett volna.

Ha az abortusz mellett dönt, segítsd őt, amiben csak tudod

Ha a barátod a terhesség megszakítását választja, számos dolog van, amivel meg tudod könnyíteni a folyamatot.

Mondjuk sokat segít, ha utánajársz és elmondod neki, hogy mi fog pontosan történni a kórházban és mire számíthat utána. Mindenestre kérdezd meg azért a barátodat is, szeretné-e, hogy felhívd a kórházat, hogy elmondják, milyen is lesz az abortusz napja, vagy mit kell majd tennie a beavatkozás előtt. Tudasd vele, hogy ha akarja, annyi kérdést tehet fel a procedúrára, az orvosokra és a személyzetre vonatkozóan amennyit csak szeretne. A klinikán diszkrécióval kezelik a helyzetét.

Szintén szüksége lehet valakire, aki elfuvarozza őt a kórházba, lehetsz akár Te is ez a személy.

Utána nyújts neki támaszt

Bamumgardner azt tanácsolja, hogy kezeljétek a helyzetét úgy, mintha csak törődésre lenne szüksége. Szóval, ha eszedbe jut olyan dolog, amitől jól érezné magát (kedvenc ételek, virágok, magazinok), akkor állíts össze neki egy ilyen „Öröm csomagot”.

A barátod az abortusz után furán érezheti magát hasonlóan ahhoz, mint amikor megjött neki, így szerelkezz fel teával, levessel, ételekkel, valamint plusz párnákkal, otthonos ruhákkal és egy melegítő párnával. De lehetőleg kérdezd meg előtte, hogy mit szeretne csinálni, ugyanis vannak olyan nők, akik már az abortusz napján mennének dolgozni, ezzel szemben pedig olyanok is, akiknek egy kis pihenésre van szükségük. A barátod támogatása azt jelenti, hogy figyeled, mire van szüksége, még ha nem is azt tennéd az ő helyében.

Ne kicsinyeld le a problémáit

Ha a barátod kiborul, vegyes érzései vannak az abortuszt illetően, elfoghat a vágy, hogy azt mondd neki, hogy ez valójában nem nagy ügy, de ez egyáltalán nem az, amit ő tőled hallani akar. Baumgardner azt mondja, hogy az ilyen szituációkat érdemes elkerülni. Ne mondjunk például semmi olyat, mint „ez csak egy csomó sejt”.

Nem szavakkal kell őt megvigasztalni, mert amikor valaki megtapasztalja a veszteséget, akkor a legjobb, amit tehetünk az, ha átsegítjük a gyászon azzal, hogy kedvesek és segítőkészek vagyunk. Viselkedjünk hasonlóan akkor is, ha a barátunkat nem viseli meg az abortusz, hisz nem mindenkire van ez hatással.

Oszd meg a tapasztalataidat, de ne gondold, hogy az ő esete ugyanolyan

Ha Neked is megszakították korábban a terhességedet, akkor szabadon megoszthatod vele tapasztalataidat, de fogadd el, hogy ő talán másképpen éli ezt meg. De ha mást nem, tudasd vele, hogy egyáltalán nincsen egyedül, hiszen például az USA-ban minden 3. nőnek volt már abortusza 45 éves koráig.

A figyelem a kulcs

Baumgardner felhívja a figyelmet arra is, hogy az USA-ban sok nő azt az üzenetet halja, hogy az abortusz rossz, szégyenletes és hogy nem szabad róla beszélni. Szóval, ha a barátod beszélni akar az élményeiről, akkor nem érzi úgy, hogy bűnt követett el, azonban ezt az érzést keltheted benne a „sajnáló érdeklődéseddel”. Nem kell tolakodóan kíváncsiskodni, csak tudasd vele, hogy teljes mértékben nyitott vagy és érdekel az, amit mond.

Az interneten, újságokban számos helyen foglalkoznak ezzel a témával, ezeken a helyeken kaphattok információkat, válaszokat majdnem bármilyen felvetődő gonddal, kérdéssel kapcsolatban.

A nem tervezett terhesség egy olyan dolog, ami bármelyik nővel megtörténhet. Persze, ahogy ezt a barátod megéli, egészen egyedi lesz számára, de sajnos a valóságban rengeteg nővel történt már meg ez, és sokan meg is osztották az élményeiket, így érdemes lehet ezeket a forrásokat felhasználni és az előnyünkre fordítani.

(KamaszPanasz – K.K.)