#Vágyak

Az esemény utáni tabletta lehetséges mellékhatásai

2016.02.25.
2 perces olvasási idő

Nagyon rémisztő lehet ráébredni, hogy a nem kívánt terhesség kockázatával állsz szemben - az esemény utáni tabletta segíthet. Milyen mellékhatásokra kell számítanod?

Az esemény utáni tabletta jelentős mértékben csökkenti a nem várt terhesség valószínűségét. Minél hamarabb alkalmazod a védekezés nélküli aktus után, annál hatékonyabb.

Az esemény utáni tabletta lehetséges mellékhatásaiMíg a régebben forgalomban lévő esemény utáni tabletta ösztrogént és progeszteront is tartalmazott, a manapság alkalmazott tabletta csak progeszteront tartalmaz, ezért kevesebb mellékhatása van. Mellékhatásokkal azonban mindkét típus esetében számolnod kell!

Hányinger, hányás

A leggyakoribb a hányinger és a hányás. Míg az ösztrogént és progeszteront is tartalmazó esemény utáni tablettát alkalmazó nők 48%-ának volt hányingere, addig a csak progeszteront tartalmazó tablettát szedő nők 18%-a tapasztalta ezt a mellékhatást. Az ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmazó esemény utáni tablettát alkalmazó nők 16%-ánál fordult elő hányás, de azon nők közül, akik a csak progeszteront tartalmazó tablettát vették be, csupán 4%-a jelezte ezt a tünetet.

Ha a hányás 1 órán belül lép fel, akkor hányás elleni gyógyszer bevétele javasolt, majd újra egy esemény utáni tabletta beszedése. Segíthet megelőzni a hányingert a könnyen emészthető ételek fogyasztása, a könnyű étkezés, és a bőséges folyadék fogyasztás, a hányinger azonban ezen óvintézkedések mellett sem mindig kerülhető el. A megelőzésére egy hányinger csökkentő gyógyszert nyugodtan bevehetsz. Szerencsére a tabletta mellékhatásaként jelentkező hányinger nem tart sokáig, a legtöbb nő már másnap sokkal jobban érzi magát.

Rendszertelen ciklus

Mivel az esemény utáni tabletta felborítja a hormonháztartást - amely szabályozza a menstruációs ciklust - az sem ritka, hogy a havi vérzés rendszertelenné válik. Ez jelentkezhet pecsételő vérzés, vagy egy héttel a szokásos ciklus előtt, esetleg után tapasztalt menstruáció formájában. Mindemellett nem ritka, hogy a megszokottnál gyengébb vagy erősebb a következő vérzés.

A legtöbb esetben a sürgősségi fogamzásgátló tabletta használata után az első menstruáció 1 héttel hamarabb következik be a várthoz képest. Abban az esetben, ha a vérzés késik, gyanakodhatunk terhességre is. Az otthon is elvégezhető terhességi tesztek eredményét az esemény utáni tabletta használata nem befolyásolja, így megnyugtatásképpen javasolt elvégezni egyet, ha késik a menstruációd.

A nők 16%-a számolt be pecsételő vérzésről a sürgősségi fogamzásgátló tabletta szedését követő első héten. Ez a pecsételés gyenge, mégis kellemetlen lehet. Éppen ezért a legtöbb orvos a kellemetlenségek elkerülése érdekében tampon vagy betét viselését ajánlja, ha esemény utáni tabletta használatára kerül a sor.

Az esemény utáni tabletta használata után jelentkező vérzésváltozás azonban nem állandó tünet. Tulajdonképpen bárminemű változás csak abban a ciklusban normális, amikor a tablettát használtad. Ha a tünetek a következő ciklusokban is fennállnak, mindenképp keresd fel az orvosod!

(KamaszPanasz - S.C, healthcentral)