esemény utáni tabletta
#Vágyak

Az esemény utáni tabletta lehetséges mellékhatásai

2016.02.25.
2 perces olvasási idő

Nagyon rémisztő lehet ráébredni, hogy a nem kívánt terhesség kockázatával állsz szemben - az esemény utáni tabletta segíthet. Milyen mellékhatásokra kell számítanod?

Az esemény utáni tabletta jelentős mértékben csökkenti a nem várt terhesség valószínűségét. Minél hamarabb alkalmazod a védekezés nélküli aktus után, annál hatékonyabb.

Míg a régebben forgalomban lévő esemény utáni tabletta ösztrogént és progeszteront is tartalmazott, a manapság alkalmazott tabletta csak progeszteront tartalmaz, ezért kevesebb mellékhatása van. Mellékhatásokkal azonban mindkét típus esetében számolnod kell!

Szakértőnk válaszol

A B-terv egy vészmegoldás a nem kívánt terhesség elkerülésére, gyakorlatilag egy olyan fogamzásgátló tabletta, mely a normális esetben, naponta szedhető tablettához képest többszörös (igen nagymennyiségű) hatóanyag-tartalommal rendelkezik. Arra való, ha valaki véletlenül védekezés nélküli szexet folytatott, vagy az egyéb alkalmazott védekezési módszer csődöt mondott, esetleg erőszak történt, akkor ne legyen nem kívánt teherbe esés.

Kétféle fajtája létezik: csak progestin tartalmú tabletta „B terv”, és van a „kombinált” megoldás, mely esetében kétféle hormont tartalmaz az adott gyógyszer. A különféle mellékhatások, mint rosszullét, hányás és alhasi fájdalmak viszonylag ritkák a csak progestin tartalmú tabletta esetében.

A gyakorlatban csak minden negyedik nő észlel valamilyen problémát a B-terv használata után, ellentétben a kéthormonos készítménnyel, ahol a nők felének lesz valamilyen tünete a tabletta bevétele miatt. Például a hányinger/hányás csak 6%-ban jellemző a progestin tablettára, mint mellékhatás, addig a kombinált tabletta esetében ez a szám 23%. A rosszullét kezelésére vénynélküli vagy akár receptre kapható rosszullét elleni gyógyszer jelentheti a megoldást.

Hányinger, hányás

A leggyakoribb a hányinger és a hányás. Míg az ösztrogént és progeszteront is tartalmazó esemény utáni tablettát alkalmazó nők 48%-ának volt hányingere, addig a csak progeszteront tartalmazó tablettát szedő nők 18%-a tapasztalta ezt a mellékhatást. Az ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmazó esemény utáni tablettát alkalmazó nők 16%-ánál fordult elő hányás, de azon nők közül, akik a csak progeszteront tartalmazó tablettát vették be, csupán 4%-a jelezte ezt a tünetet.

Ha a hányás 1 órán belül lép fel, akkor hányás elleni gyógyszer bevétele javasolt, majd újra egy esemény utáni tabletta beszedése. Segíthet megelőzni a hányingert a könnyen emészthető ételek fogyasztása, a könnyű étkezés, és a bőséges folyadék fogyasztás, a hányinger azonban ezen óvintézkedések mellett sem mindig kerülhető el. A megelőzésére egy hányinger csökkentő gyógyszert nyugodtan bevehetsz. Szerencsére a tabletta mellékhatásaként jelentkező hányinger nem tart sokáig, a legtöbb nő már másnap sokkal jobban érzi magát.

Esemény utáni tabletta bevétele

Rendszertelen ciklus

Mivel az esemény utáni tabletta felborítja a hormonháztartást - amely szabályozza a menstruációs ciklust - az sem ritka, hogy a havi vérzés rendszertelenné válik. Ez jelentkezhet pecsételő vérzés, vagy egy héttel a szokásos ciklus előtt, esetleg után tapasztalt menstruáció formájában. Mindemellett nem ritka, hogy a megszokottnál gyengébb vagy erősebb a következő vérzés.

A legtöbb esetben a sürgősségi fogamzásgátló tabletta használata után az első menstruáció 1 héttel hamarabb következik be a várthoz képest. Abban az esetben, ha a vérzés késik, gyanakodhatunk terhességre is. Az otthon is elvégezhető terhességi tesztek eredményét az esemény utáni tabletta használata nem befolyásolja, így megnyugtatásképpen javasolt elvégezni egyet, ha késik a menstruációd.

A nők 16%-a számolt be pecsételő vérzésről a sürgősségi fogamzásgátló tabletta szedését követő első héten. Ez a pecsételés gyenge, mégis kellemetlen lehet. Éppen ezért a legtöbb orvos a kellemetlenségek elkerülése érdekében tampon vagy betét viselését ajánlja, ha esemény utáni tabletta használatára kerül a sor.

Az esemény utáni tabletta használata után jelentkező vérzésváltozás azonban nem állandó tünet. Tulajdonképpen bárminemű változás csak abban a ciklusban normális, amikor a tablettát használtad. Ha a tünetek a következő ciklusokban is fennállnak, mindenképp keresd fel az orvosod!

(KamaszPanasz - S.C, healthcentral)