szex
#Vágyak

A szüzesség elvesztése

2022.07.11.
3 perces olvasási idő

Első pillantások, első mosoly, első érintés... Az első csók után valamikor elérkezik az a pillanat is, amikor sor kerül az első szexuális élményre is. Mikor, hogyan? Ezekre az égető kérdésekre ugyan nem tudunk választ adni, de mégis megpróbálunk ebben a témában elmerülni.

A legújabb bestseller könyvek hemzsegnek azoktól a jelenetekől, amikor a 18-20 év körüli lányok először adják át magukat a többnyire igen gazdag férfinak (aki elhalmozza minden földi jóval és akinek a szépsége mindenkit megbabonáz), mindezt persze úgy, hogy korábban nem is érdekelte a lányt a szexualitás. Hol itt a bibi? Nagyon egyszerű: olyan csak a mesében van, hogy előtte még csak nem is gondolt szexre.

Mit jelent itt az érettség?

Annyira sokszor emlegetik azt, hogy „te ehhez még nem vagy elég érett”, „majd megtudod, de még túl fiatal vagy”. Mikortól nem vagy túl fiatal? Mikor érkezett el a te időd? Olyan jó lenne, ha itt és most meg tudnám az olvasónak mondani, hogy hány éves és másodperces korában válik éretté a szexre. Sajnos vagy éppen szerencsére nagyon különbözőek vagyunk, ki hamarabb és ki később válik nyitottá egy ilyen új élményre.

Mielőtt a teljes szexuális aktusra sor kerülne, előtte ideális esetben egy sor tapasztalatot szedtél már össze maszturbáció és petting során. Ez szükséges, különösen a lányoknak, mert míg a fiúknál sokkal nyilvánvalóbb a szexuális izgalom, az önkielígítés és az elélvezés is, addig a lányoknak maguknak kell rájönni, hogy mi okoz örömet. Természetesen mindkét nemnek meg kell küzdenie a maszturbációt övező árnyékokkal, olyan régi hiedelmekkel, melyek elítélték az önkielégítést.

Érettnek lenni, annyi, mint testileg és lelkileg felkészültté válni. Ezt pedig te érzed, hogy mikor jött el, nem a szüleid, a barátaid vagy a párod.

Hibák, amikbe bele lehet csúszni

„Már mindenki csinálta.”, „Nem akarok lemaradni.”

Hova sietnél? Honnan tudod, hogy mindenki csinálta? Gondolkodj el azon, hogy miért a többieknek akarsz megfelelni. Ebben a kérdésben fel sem bukkan a partner. Ha ő nem számít, akkor minek mennél bele?

„Olyan rég járunk, már itt az ideje.”

Nincs egyértelmű órarend, hogy egy kapcsolatban, mikor kell bekövetkezni a következő lépésnek. Ez mindkét féltől függ. Hallani olyat, hogy huszonévesek összejöttek, aznap éjszaka lefeküdtek, majd fél évvel később szakítottak vagy összeházasodtak. Hallani azonban olyan történeteket is, hogy az első csók csak az esküvőn csattant el. Ez egy új divat, ritkán hallani ilyesmit, de létezik. Mindkét megoldás elfogadható, mert kölcsönösen megállapodtak a felek ezekben a szabályokban.

„Nem akarom elveszteni.”

Remélem, nem szükséges megmagyarázni, hogy mennyire elkötelezett a kapcsolat mellett az a társ, aki azzal fenyegetőzik, hogy elhagy, ha nem történik meg a szex. Nem a párod kedvére kell tenned. Ez egy két szereplős történet, mindkét fél teljes beleegyezése szükséges. Ha még nem állsz rá készen, akkor mondj nemet. Ha a párod érett és megértő, akkor nem lesz belőle probléma. Inkább legyen egy kicsit később, mint hogy megbánd az elsietett szexet. Ha még nem vagy elég érett rá, akkor könnyen okozhat lelki sérülést vagy megalapozhat egy későbbi szexuális problémát.

Félelem a szüzesség elvesztésétől

Ez a bekezdés inkább lányoknak szól. Ha a szüzességre gondolunk, akkor valahogy a női nem jut eszünkbe, ámbár a férfiak is elveszítik szüzességüket. A női szüzesség elvesztése olykor fájdalmas lehet. Az erkölcsi hagyaték súlyáról nem is beszélve, amit még az őseink hagytak ránk. A nőket és a férfiakat kettős mércével mérték évszázadokon át, ennek a nyoma még érződik, hiába vívták ki függetlenségüket a nők. A kettős mérce annyit tesz: a nő őrizze meg szüzességét esküvője napjáig, a férfi pedig… nos, rájuk kissé lazább szabályok vonatkoztak régebben is.

Félelmek, amik egy lány fejében megfordulnak az első alkalom előtt

  1. Szakítástól való félelem: ki ne aggódna a miatt, hogy a párja el fogja hagyni. Könnyen kiküszöbölhető ez a fajta félelem: várj még. Várj addig, amíg egészen biztos nem vagy a szándékaiban. A petting különböző formái léteznek, amelyek megfelelően előkészítik az első szexuális együttlétet testileg és lelkileg is. Ha minden a normális kerékvágás szerint halad, akkor ez a kérdés nem ütheti fel a fejét.
  2. Teherbeeséstől való félelem: nagyon sok olyan lánnyal találkoztam, aki ettől félt a legjobban. Egyszerűen azért, mert sok elrettentő példát látott, hallott már. Keringenek olyan ostoba mítoszok is, hogy az első alkalommal nem lehet teherbe esni. Attól a naptól fogva, hogy megjött az első menzeszed, igenis teherbe lehet esni, ha nem védekeztek megfelelő módszerekkel. Hatékony fogamzásgátló módszerekről a honlapon is olvashatsz. Ha ezeket betartod, baj nem lehet.
  3. Fájdalomtól való félelem: lányoknál az esetek 20-25 százalékában az első alkalom nem jár fájdalommal vagy vérzéssel. Fájdalom azoknál szokott jelentkezni, akik félnek az első közösüléstől. A legtöbb dolog a fejben dől el, ez a szexre is igaz. Haladj apró lépésekben, és az önkielégítés (csiklósimogatás, hüvelytágítás) is sokat segíthet a félelem oldásában.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus, Lektorálta: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)

Ez is érdekelhet: Egy lány tanácsai a szüzesség elvesztéséről