petting
#Vágyak

Petting: előnyök és hátrányok

2021.01.20.
2 perces olvasási idő

A petting tulajdonképpen nem más, mint tényleges szexuális aktus nélkül egymás testének felfedezése, megismerése, örömszerzés. Az egyszerű simogatástól a forró csókon át a masszázsig sok minden ebbe a kategóriába tartozik.

A simogatás és a csók történhet ruhán keresztül, vagy a ruha alatt, s az egészen heves petting már egyes ruhadarabok levételét és a szeméremtest simogatását is magában foglalja. Míg az előjáték a szexuális aktus bevezetése, addig a petting célja egymás testének megismerése, közösülés nélkül, közeledés, örömszerzés.

Negatív következmények

1. A könnyű petting egyik lehetséges negatív mellékhatása, hogy nagyon nehéz a vágytól felbuzdulva megálljt parancsolni magadnak, így könnyen megtörténhet, hogy mire észbe kapsz, már egy lépcsőfokkal tovább léptél, s innen már gyorsan eljuthattok akár a tényleges aktusig is. Ha erre előzőleg nem készültetek, és nem védekeztek, nemcsak a teherbeeséstől, hanem a nemi úton terjedő betegségek kockázatától is tartanod kell. Ám ha kezdettől odafigyelsz a „kevesebb néha több” elvére, hogy a majdani szeretkezés tényleg kölcsönös örömszerzés legyen, és csak lépésről lépésre fedezitek fel egymás testét, akkor sokkal könnyebb lesz a hormonokon uralkodni, s kisebb az esélye, hogy meggondolatlanul bajba keveredj.

2. Sokkal súlyosabb lehetséges „mellékhatása” van a „kemény” pettingnek, mely a szeméremtest simogatását jelenti. Ez azért veszélyes, mert ha ugyanazzal a kézzel értek mindkettőtök nemi szervéhez, könnyen megtörténhet, hogy a kézről a testnedvek, beleértve a spermát is, átjutnak a partnerre. Ez azért veszélyes, mert kis mennyiségű váladék, vagy már egyetlen sperma is elég ahhoz, hogy esetlegesen nemi betegséggel fertőzze meg a partnereket. Jó, ha tudod, hogy az ejakulációt megelőző úgynevezett előváladékban is lehetnek spermiumok, illetve bár rövid ideig, de a test felszínén is életképesek maradnak. Elsősorban a fertőzéssel kell számolni vagy a sérüléssel, a terhesség azért nem valós veszély.

3. Ritkán esik szó a pettingről, mint a nemi úton terjedő betegségek egyik lehetséges okozójáról, ám tudnod kell, hogy a testváladékkal könnyen átkerülhet a szexuális úton terjedő betegségek nagy része egyik partnerről a másikra! Ilyenek például a gonorrhoea, a szifilisz, a chlamydia, a nemi herpesz, a hepatitis, az AIDS és a HPV. Ezek ellen a legjobb védelem, ha tisztában vagy a partnered szexuális előéletével, illetve odafigyelsz, hogy a kezetek teljesen tiszta legyen, ha az a nemi szervekkel érintkezik.

Ami a petting mellett szól

Mindamellett, hogy rendkívül kellemes és izgalmas, a petting a szexuálisan éretté válásnak természetes folyamata, mely segít két ember közötti intimitás megtanulásában. Nem csak abban segít, hogy megtanuljuk, hogyan is néz ki a másik nem, hanem általa azt is megtudhatjuk, hogyan érez. Nem csak arra vezet rá, mi kellemes a másik félnek, hanem saját testünket is segít jobban megismerni anélkül, hogy a tényleges aktusra sor kerülne.

(KamaszPanasz - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)