petting
#Vágyak

Hogyan beszélj a szexről?

2017.02.02.
2 perces olvasási idő

Elolvashatsz mindent a szexről, lehet szexuális tapasztalatod is, de ha nem vagy képes a partnereddel nyitottan kommunikálni, akkor nagy az esélye, hogy sem neked, sem neki nem lesznek egészséges és kielégítő szexuális tapasztalataid, főleg hosszú távlatban gondolkodva.

Ha van autód, akkor tudod, hogy rendszeresen figyelned kell az olajszintet a motorban. Ha elfogyna, Hogyan beszélj a szexről?mindegy, milyen jó állapotban van a kocsid, nem fog tovább működni, és akár tönkre is mehet. Az őszinte kommunikáció egy kapcsolat olaja, ami segíti a működését minden téren.

Hogyan beszélj a szexről?

Amikor a partnereddel a szexről beszélsz, annak nem csak arról kell szólnia, hogy ki mit próbált már ki, mit szeretne kipróbálni, vagy hogy mitől indul be. Ebbe a társalgásba bele kell tartoznia annak is, hogy kinek mi az elfogadható határ a kapcsolatotokban, mi szolgálja az egészségeteket, az, hogy mi esik jól és mi nem, hogy érzel a tested iránt. Meg kell vitatnotok azt is, hogy hogyan vélekedtek a védekezést és a szexuális normákat illetően.

A kommunikáció azt jelenti, hogy képesek vagytok nyíltan beszélni akár olyan dolgokról is, ami nem annyira kényelmes, vagy olyan dolgokról, ami a másiknak kellemetlen. Azt jelenti, hogy mondhatsz nemet, és ezt el is fogadják és tiszteletben tartják, anélkül, hogy nyomást gyakorolnának a másikra és azt is, hogy mondhatsz igent is, tudva, hogy a jövőben nem kell mindenbe belemenned.

Az egyik legnehezebb feladat nyíltan beszélgetni erről a témáról. A minket körbevevő média nem ad reális képet a szexuális társalgásról, általában vagy csak a földrengető dolgokat mutatják, vagy a nagy problémákat, és nem a köztük lévő árnyalatokat, amik a valóságot tükrözik. Nem csak a tiniknek nehéz erről beszélniük. Sok felnőtt, aki hosszú távú kapcsolatban él, sem tud mit kezdeni a témával, ezért inkább próbálja elkerülni, a helyett, hogy megküzdene vele. Csak kevesen nőttek fel úgy, hogy a szexről nyíltan és őszintén beszéltek a családjában. A jó kommunikáció igényli, hogy ne csak egyszavas válaszokat kapjunk.

Beszélgessetek!

Mielőtt még valakivel szexuális kapcsolatot kezdenél, figyeld meg, hogyan kommunikáltok más témákkal kapcsolatban. Tudtok nyitottan és szabadon beszélni a kapcsolatotokról, az időbeosztásról, a korábbi kapcsolatokról és a családotokról, valamint megoldjátok a felmerülő problémáitokat? Úgy beszélgettek, mint barátok? Ha nem, akkor talán még várnod kellenek egy kicsit, hogy kiderüljön, megfelelő partner-e a párod. Ha nem tudsz nyíltan beszélni arról, hogy még szükséged van egy kis időre, vagy egy kis térre, vagy arról, hogy mi van a családoddal, akkor sokkal nehezebb lesz a szexuális témákról beszélni. Ha a mindennapi témákról is nehéz beszélned, akkor még gyakorolnotok kell, vagy lehet, el kellene gondolkodnod azon, hogy ő-e a megfelelő partner.

Vizsgáld meg a saját kommunikációs képességeidet! Képes vagy beszélni erről a barátaidnak vagy az orvosodnak, még akkor is, ha kicsit fura? Tudod használni a megfelelő szavakat az egyes testrészeidre vagy tevékenységeidre feszengés nélkül?

Ha ezen a ponton tartasz, akkor elég jó a kommunikációs készséged. Csak azzal, hogy tisztázod a párodnak a céljaidat, megteremted a lehetőséget arra, hogy éretten és őszintén beszéljetek a szexről.

Hol beszéljetek?

Válasszatok egy érzelmileg biztos, semleges helyet, ahol beszélhettek a szexről. A legjobb, ha elkerülöd az olyan alkalmakat, amikor az ágyban vagytok, és valamelyikőtök meztelen, mivel ez a kiszolgáltatottság érzését keltheti egyesekben. Természetesen ez egy olyan téma, ami csak rátok tartozik, ezért ne hozd fel akkor, amikor társaságban vagytok.

Persze lehetnek alkalmak, amikor az ágyban is feszengés nélkül tudtok beszélni róla, ami teljesen normális, és van, amikor elkerülhetetlen. Például, ha a társad valami olyat akar kipróbálni szex közben, amit te nem szeretnél, akkor mindenképpen szólnod kell neki.

(KamaszPanasz)