vita
#Lélek

8 kommunikációs tipp a mindennapokra

2022.12.04.
2 perces olvasási idő

Sok ember küzd azzal, hogy elsajátítsa a korrekt érvelés képességét. Egy kapcsolatban alapvető dolog, hogy ki tudjunk állni az igazunkért úgy, hogy közben nem dühítjük fel a partnerünket. Íme, néhány kommunikációs eszköz az ellentétek feloldására és a társas érintkezés megkönnyítésére.

1. Okosan érvelj, ne kiabálj

A szóbeli támadás, a csúnya beszéd, és a folyamatos kritizálás csak tönkreteszi a kapcsolatot a két fél között. Ez a hozzáállás alapjaiban rombolja a kapcsolataidat, gyengévé teszi a szeretteidet, barátaidat, elveszi az önbizalmukat, és nem a valós problémára koncentráltok beszélgetés közben. Ha szeretnéd, hogy a másik fél változtasson a viselkedésén, mutass rá a problémára, finom példákkal tegyél neki javaslatokat, hogy min változtasson.

Az embereknek gyakran nincs is róla tudomásuk, hogy mekkora hatással vannak a tetteik és a szavaik azokra, akikkel együtt laknak, vagy dolgoznak, és egy egyszerű változtatás a beszédstílusukban, milyen hatalmas változást jelenthet. Ha szitkozódás nélkül vitázol, az csökkenti a feszültséget körülötted, és még egy kis tiszteletet is kivívhatsz vele.

2. Hogyan érvelj?

Mindig maradj a témánál, így elkerülheted, hogy a beszélgetés átcsapjon veszekedésbe. Ha felhozod a régi sérelmeket, akkor csak eltereled a figyelmet a jelenlegi problémáról és a másik felet bünteted. Koncentrálj az aktuális problémára és azt próbáljátok megoldani. Aztán ha sikerült megoldanotok, még egy perc erejéig újra beszéljétek át, hogy biztosan mindketten ugyanarra gondoltatok, hogy a későbbiekben ne találjátok szembe magatokat ugyanezzel a bökkenővel.Kommunikációs tippek

3. Mondd ki, amit ki kell mondanod

Az érzelmeket gyakran nehéz kizárni, néha eluralkodhat rajtunk a félelem vagy elvakíthat a düh. Ha nyitott vagy és őszinte, még ha közben ideges vagy megbántott is vagy, a legjobb módja, hogy megoldjátok a problémát. Ha hallgatásba burkolózol, vagy mindig kitérő választ adsz, az csak mindkettőtöket frusztrálttá teszi. Mondjátok ki, amit ki kell mondanotok, hidd el, könnyebb lesz utána!

4. Ne fenyegetőzz

Ami nagyon fontos, hogy sose alkalmazz lelki terrort a szeretteiddel vagy a barátaiddal, iskolatársaiddal szemben. Az esetleges fenyegetőzés tönkreteszi a kapcsolatokat. Légy világos és őszinte!

5. Beszéljétek meg a dolgokat

Ha a beszélgetés átcsap indulatos vitába, inkább szállj ki belőle, hogy kézben tartsd a dolgokat. Viszont semmiképp ne hagyjátok lezáratlanul a dolgot. Folytassátok később, amikor alábbhagytak az indulatok, akármilyen kellemetlen is a beszélgetés. Ha befejezetlenül hagyod a dolgaidat, az a későbbiekben félreértésekhez és sértődéshez vezethet.

6. Először hallgasd meg, utána adj tanácsot

Ha félbeszakítasz valakit, aki éppen az érzéseit osztja meg veled, azzal azt érezteted, hogy az ő problémái nem fontosak. Ha félbeszakítod, az olyan, mintha azt mondanád, hogy „Nincs igazad, nekem van igazam, az én ötleteim sokkal fontosabbak, mint a tieid.” Ahelyett, hogy egyből rázúdítanád, azt, amit gondolsz, jegyezd meg és raktározd el magadban, és csak azután közöld az észrevételeidet, miután befejezte!

7. A félreértések is a mindennapi élet részei

A másik eltérő véleményének elfogadása az érett, felnőtt kapcsolat egyik legfőbb jellemzője. Hosszútávon a különbségek érdekesebbé teszik a kapcsolatokat, a beszélgetéseket, és a közös munkát. Ha valaki mindig egyetért veled, az kiöli a titokzatosságot és az izgalmat a kapcsolatból.

Ha éppen olyan helyen vagytok, ahol nem tudjátok megbeszélni a problémát, felhozhatod a dolgot, de jelöljetek ki egy későbbi időpontot, amikor tisztázhatjátok. Nem jó ötlet egy vagy két napnál tovább húzni a téged bosszantó dolgok kimondását.

8. Ne a másikra mutogass

Ha valami zavar téged, fontos, hogy a saját problémádként említsd meg, és ne a másik emberre mutogass. Inkább azt mondd el, hogy téged mi zavar, és ne azt hányd a szemére, hogy ő mit csinál rosszul. Például ahelyett, hogy azt mondanád, hogy „Te mindig rám hagyod a piszkos munkát!” mondd inkább, hogy „Engem zavar, hogy nem segítesz befejezni a feladatot, amin együtt dolgozunk.”

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, javíthatod a kommunikációs képességedet. Ne felejtsd, a kapcsolatok alapja a megfelelő kommunikáció, mind a magánéletben, mind az iskolában, és bárki képes egyre jobbá válni benne.

(KamaszPanasz - P. K.)