testvér
#Lélek

Valóban létezik a testvérféltékenység?

2023.04.02.
3 perces olvasási idő

Most őszintén: voltál már féltékeny a testvéredre? Magadnak bevallhatod, hiszen a mindennapos viták, veszekedések, huzavonák mögött bizony nagyon gyakran ez áll. Természetes érzés, amivel minden embernek meg kell küzdenie, akinek testvére van - csak az nem mindegy, hogy meddig tart, milyen intenzitású, illetve hogyan tudsz felülkerekedni rajta.

Frusztrál, de nem tudod legyőzni?

Nem jó veszekedni: egyrészt nagyon idegesítő, bántó és fárasztó, másrészt senkinek sem tesz jót. Ha te vagy az idősebb, akkor neked azért nem, mert büntetést vonhat maga után, a testvérednek azért, mert ezt a hozzáállást tanulja meg, a szüleidnek pedig azért, mert egy idő után képtelenek lesznek reálisan látni, hogy egy-egy vita kitől és miért indult el.

Mi lehet az oka a testvérféltékenységnek?

A rád törő, minden realitást mellőző érzéseknek számos oka lehet:

  • úgy érzed, hogy nem kapsz annyi figyelmet, mint addig - egy kistestvér érkezése a családba mindig felborítja az addig megszokott rendet. Érthető, hogy most minden a kicsi körül forog, minden az ő igényeihez igazodik, hiszen ő még képtelen ellátni magát. A szüleid természetesen téged is ugyanúgy szeretnek és féltenek, mint addig - csak pillanatnyilag egyszerűen nincs már annyi idejük és energiájuk, mint volt.
  • úgy érzed, osztozkodni kell olyasmin, ami eddig kizárólag csak a tied volt - figyelem, szeretet, törődés, idő, szoba, édesség - bármi. Vetélytársnak tekinted a testvéredet, holott ideje lenne elfogadnod a tényt: ezentúl egymás életének a szerves részei lesztek, ami normális esetben előnyökkel jár, nem pedig hátrányokkal.
  • más a személyiségetek - ő bátor, te félénk vagy, ő könnyebben alkalmazkodik, te kevésbé, ő belevág az ismeretlenbe, te a biztos dolgokat szereted. Emiatt mindig kevesebbnek érzed magad - pedig nem kellene, mert nem hozzá kell mérned magad, hanem önmagadhoz.
  • úgy érzed, veled igazságtalanabbak a szüleid - ez is gyakran gerjeszt féltékenységet, pedig sok esetben csak félreértésről van szó. Tökéletes egyenlőség egyetlen családban sincs, bármilyen következetesek is a szüleid. Miért? Mert minden korosztálynak másabbak a szükségletei. Amíg a kistestvéred még laza rendetlenséget hagy maga után, addig tőled már természetes elvárás - és nem igazságtalanság, hogy pakold el a holmidat.
  • mindig a testvéreddel példálóznak, ö lett a családban az etalon - gyakori ok a féltékenységre, ha a másik eredményeit kihangsúlyozzák előtted, mindván, hogy példát vehetnél róla. Nem esik jól, de ne keseredj el! Féltékenység helyett koncentrálj arra, hogy neked is vannak kivételes képességeid, amelyek nem feltétlenül kell, hogy azonosak legyenek a testvéredével.

Hogyan lehetsz úrrá a féltékenységen?

Az életedben az egyik leghosszabb és legfontosabb érzelmi kötelék a testvéreddel való kapcsolatod, ami erőteljes hatással van a személyiséged, a szociális- és érzelmi képességeid és az önbizalmad alakulására. Ezért aztán nem mindegy, hogy miként alakul a kapcsolatotok, milyen tartós lesz a féltékenykedés: átmeneti vagy kitart az egész életetek folyamán. Ha sikerül biztonságos kötődést kialakítani a testvéreddel, akkor ez növeli a biztonságérzeteteket és elősegítheti a szociális kapcsolatok kialakítását.

Léteznek olyan stratégiák, amelyek segítségével utalni lehet a helyzetet és meg lehet menteni, jobbá lehet tenni a testvéri kapcsolatot. Itt az ideje, hogy ti is elkezdjétek!

  • Ne hagyd, hogy elmérgesedjenek a veszekedések! Ha azt látod, hogy zsákutcába jutott a kommunikáció közöttetek, tartsatok szünetet, nyugodjatok meg és gondoljátok át a történteket tisztább fejjel.
  • Meg kell tanulnod, hogy a veszekedés nem vezet sehová. Képesnek kell lenned arra, hogy kompromisszumot köss.Tárgyalj a saját érdekeid érvényesítése érdekében úgy, hogy közben a másik fél érveit is mérlegeled.
  • Nincs helye sem a verekedésnek, sem a szitkozódásoknak, sem a gyűlölködésnek. Ő a testvéred, az a személy, akire számíthatsz majd, és aki számíthat rád.
  • Tartsd tiszteletben a saját tárgyait és ő is tiszteletben tartja majd a tieidet.
  • Beszéljétek meg családilag a problémákat, mi az ami bánt, ami gondot jelent.

Féltékenység vagy rivalizálás?

A rivalizálás, a konfliktus és a féltékenység különböző jelenségek, annak ellenére is, hogy összefonódva jelennek meg. Féltékenységről akkor beszélhetünk, amikor a szüleid figyelmének és/vagy szeretetének elvesztését tapasztalod a testvéred miatt, és emiatt féltékeny vagy. Ezzel szemben a testvérkonfliktus a két testvér személyes ellentéte. A rivalizálás pedig magába foglalhatja a féltékenységet, a versengést és a harcot a testvérek között. Azaz a rivalizálás és versengés inkább tettekre vonatkozik, míg a féltékenység és irigység érzelmekre utal.

Összefoglalva az eddigieket: a féltékenység és rivalizálás természetes érzelmi reakció, ami az idő múlásával csökken. Sajnos, ha nem vigyáztok, akkor szélsőséges esetben ez a versengés fennmaradhat egy egész életen át, ami senkinek sem lesz a hasznára.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Forrás: