szülő
#Lélek

A szüleim nem tisztelnek, mit tegyek?

2017.06.01.
1 perces olvasási idő

Mit tehet egy tini, ha a szüleitől nem kap tiszteletet? Még ha nem is „rossz gyerekről” van szó, sok fiatal éppen a szülei viselkedése miatt dacol velük. Hogyan állhatsz ki a saját jogaidért és szabadságodért?

A szabadság jutalom

Azt a szabadságot, amit pillanatnyilag élvezhetsz, mind a szüleid biztosítják a számodra. Ha a szüleid észreveszik, hogy éretten és felelősségteljesen viselkedsz, remélhetőleg engedményeket is fognak tenni. Mivel a szüleid jól ismernek, bizonyára megvan az indokuk arra, hogy sok kérdést tesznek fel, mielőtt valahova elengednének. A legtöbb szülő így viselkedik, ha mélyen és őszintén aggodik gyermekéért.

Mit tehetsz a jobb kapcsolatért?

Szerencsére van pár dolog, amit megtehetsz, hogy oldd a feszültséget köztetek, és így javítsd a kapcsolatodat a szüleiddel. Az első lépés ehhez, hogy együtt értelmezzetek bizonyos kifejezéseket. Például beszéld meg, hogy mit jelent nektek a „tisztelet” szó? Mit jelent ugyanez a szüleidnek? Ha van egy kis időtök, hogy leüljetek és a kérdést értelmesen megvitassátok – lehetőleg mikor mindenki jó hangulatban van – már jó úton haladsz az egészségesebb kommunikáció és a jobb szülő-gyermek kapcsolat felé.

Tartsd észben, hogy a tisztelet nem feltétlenül jelent automatikusan bizalmat és egyetértést is. Természetesen azt sem jelenti, hogy elnézed a hibáit és elfelejted a múltbéli tévedéseit. A tisztelet nem más, mint „udvarias előzékenység egy másik személy iránt”.

"Nem értenek meg a szüleim"

Sok tini esik abba a csapdába, hogy úgy véli, ha a szülei nem értenek velük egyet, vagy nem úgy cselekednek, ahogy akarnák, akkor nem is tisztelik őket. De ez nem igaz. Sajnos gyakran a szülők is ugyanezen csapdába esnek. Az igazság az, hogy a szüleid attól még tisztelhetnek téged, hogy kérdezgetnek, megvádolnak vagy megfosztanak valamilyen kiváltságodtól – feltéve, ha cselekedeteiknek van alapja. Ugyanakkor kifejezheted ellenkezésedet a döntéseikkel szemben, ha ezt nyugodtan és tiszteletteljesen teszed.

Gondolj bele a szüleid helyébe!

Amint megpróbálod magadat a szüleid helyébe képzelni, talán jobban meg is fogod érteni, hogy mennyire törődnek veled. Nagyon valószínű, hogy a gyötrésük, vallatásuk és irányítgatásuk célja, hogy megvédjenek, megmutassák a helyes utat az életben, és hogy biztosak legyenek benne, hogy minden rendben lesz veled. Emlékezz, a szülők is csak emberek. Talán néhány ötletük nem tetszik, de szinte biztos, hogy csak a te érdekeidet tartják szem előtt.

A tiszteletet nem lehet megkövetelni. Ki kell érdemelni, és ezt általában úgy érhetjük el, ha másoknak is megadjuk ugyanezt. Bele kell törődnöd szüleid bizalmatlanságába akkor is, ha úgy érzed, nem érdemled meg.

(B.Cs.)