szülő
#Lélek

Szigorú szülők szelídítése

2013.04.30.
2 perces olvasási idő

Néha a szülők szabályokat állítanak fel, mivel féltik a gyermekeik biztonságát. Úgy gondolják, csemetéik képtelenek minden szituációban józanul dönteni, vagy a követelményeknek nem tudnak megfelelni. Esetleg éppen ellenkezőleg: a legjobbat akarják belőlük kihozni.

Függetlenül attól, hogy a szülők miért hozzák ezeket a szabályokat, a tiniknek muszáj ezeket betartani. De mi történik, ha a szülők túl szigorúak?

Az arany középút

Gyakran a tinik nem ismerik fel azt, hogy szigorú szüleik vannak, amíg nem hoznak egy olyan szabályt, ami nem tetszik nekik. Ha veled is ez történik, ne kezdj el kiabálni az igazságtalanságról, mivel meg van rá az esély ilyenkor, hogy a szülők még jobban szigorítanak a szabályokon a kiabálásod miatt. Inkább találd meg velük az arany középutat. Kérd meg őket, hogy üljetek le közösen, hogy megvitassátok a dolgokat:szigorú

- Minden szabályt, amit ajánlasz.

- Azokat a szabályokat, amiket megértesz, és elfogadsz.

- Azokat a szabályokat, amiket igazságtalannak tartasz.

- Az okait annak, hogy miért érzed ezeket igazságtalannak.

- Az okait annak, hogy a szüleid miért érzik a kérdéses szabályt szükségesnek.

- A lehetséges kompromisszumokat.

Bizonyítsd be, hogy komolyan gondolod!

- Ha egy múltbéli esemény miatt a szüleid kételkednek a megbízhatóságodban, akkor győzd meg őket, hogy komolyan gondolod azokat a kompromisszumokat, amelyeket ajánlottál. Ne csak üres ígéreteket tegyél, hanem engedj belátást a szüleidnek a dolgaidba.

- Egyezzetek meg a megfelelő büntetésről, abban az esetben, ha valaki megszegné a kompromisszumot!

- Javasold, hogy több felelősséget vállalsz a házimunkából, de még ennél is jobb, ha magadtól teszed!

- Részletezd, hogy miért lennének jók ezek a kompromisszum-szabályok és mit tanulnál a változásokból!

Maradj nyugodt és összeszedett!

Ahhoz, hogy elérj valamit a szigorú szülőkkel szemben, be kell bizonyítanod, hogy nem csak a szabályváltoztatásokat illetően vagy komoly, hanem mint tini is. Maradj mindig nyugodt és összeszedett, amikor a szüleiddel vitatkozol, és kerüld el, hogy:

- felemeled a hangod,

- félbeszakítod a többieket,

- nyafogsz,

- elszaladsz,

- dobálsz / rugdosol / ütlegelsz dolgokat,

- csapkodod az ajtót.

Kérj segítséget!

Ha a szüleid visszautasítanak minden javaslatot, a szabályok változását illetően, akkor ideje segítséget kérni egy másik felnőttől. Emlékezz rá, hogy mielőtt segítséget kérsz, meg kell győződnöd arról, hogy a szabályok tényleg szörnyűek. Ha más lehetőséget nem látsz, csak akkor fordulj segítségért. Íme egy lista a lehetőségeidről arról, kihez fordulhatsz:

- Egy családtaghoz, vagy családi baráthoz.

- Egy tanárodhoz.

- A családodhoz közel álló egyházi taghoz.

- Egy családi terapeutához.

- Mediátorhoz.

A legtöbb szülő azért hoz szabályokat, hogy a gyerekeiknek jobb legyen, de néha túllőnek a célon. Ha szigorú szüleid vannak, próbálj meg komolyan beszélni velük ezekről a szabályokról, és az életedre gyakorolt hatásaikról. Mutasd meg nekik, hogy hajlandó vagy a kompromisszumokra és meg leszel elégedve az eredményekkel.

De ha a dolgok nem mennek jól, és biztos vagy abban, hogy a túl szigorú szülői szabályozás negatívan hat az életedre, akkor fontold meg, hogy egy olyan felnőtthöz fordulsz, akiben bízol. Akárhogy is döntesz, légy kész elfogadni minden kompromisszumot, amit a szüleid ajánlanak fel, és ne kényszerítsd őket arra, hogy azokat visszavonják. Emlékezz arra is, hogy sokkal nehezebb visszaszerezni a bizalmukat, mint az első kompromisszumot betartani.

(Gy. Z.)