felelősség
#Lélek

Unom, hogy gyerekként kezelnek...

2023.09.22.
2 perces olvasási idő

A felnőttek nem vesznek mindig komolyan, amikor még középiskolás vagy, sőt, talán még akkor sem, amikor már főiskolára vagy egyetemre jársz. Igaz, hogy már csak egy pár évre vagy attól, hogy törvényesen is felnőttnek számíts, de a szüleid ezt sajnos hajlamosak elfelejteni. Születésedtől fogva nevelnek, úgyhogy ahhoz vannak szokva, hogy gyerekként tekintsenek rád. Azonban tehetsz pár dolgot annak érdekében, hogy elérd, hogy megváltoztassák ezt a hozzáállást. Íme, a listánk.

1. Tisztelj, hogy tiszteljenek

Ha állandóan szitkozódsz és visszafeleselsz a szüleidnek, akkor éretlennek fognak tartani. Tisztelettel kell bánnod velük, ha azt akarod, hogy ők is ugyanezt tegyék veled! Amikor legközelebb indokolatlannak érzett szobafogságot kapsz, próbálj meg komolyan elbeszélgetni velük arról, mit gondolsz, ahelyett, hogy a középső ujjadat hívnád segítségül. Csakis a te hozzáállásodon múlik az egész!

2. Vállalj felelősséget a tetteidért

Ha megbírságol a rendőr, ne állj le kötekedni vele, hogy rosszul végzi a munkáját. Ismerd el, hogy nem álltál meg a stoptáblánál, és ígérd meg, hogy a jövőben jobban oda fogsz figyelni. Még akkor is fogsz hibákat elkövetni, amikor már harmincéves leszel. A mód, ahogy ezeket a hibákat kezeled fogja meghatározni, hogy milyennek fognak mások látni.

3. Teljesíts jól az iskolában

Ne adj okot a szüleidnek, hogy rosszat gondoljanak rólad. Csináld meg a házi feladatodat, szerezz jó jegyeket, tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy elkerüld a büntetéseket. Még ha számodra nem is olyan fontos az iskola, a szüleidnek igen. Ha azt látják, hogy jól teljesítesz, akkor tudni fogják, hogy felelősségteljes és megbízható vagy.

4. Keress munkát

Hogyha van elég időd, hogy az iskolával és a munkahellyel zsonglőrködj egyszerre, akkor tedd is ezt. Ha suli mellett nincs rá lehetőség, a nagyobb iskolai szünetekben is kereshetsz diákmunkát. A szüleid nem fognak gyereknek tekinteni, ha saját pénzből meg tudod venni magadnak a videojátékaidat, és nem tőlük kérsz készpénzt, valahányszor csak elmész otthonról. A munkába állás egy újabb remek módja, hogy bebizonyítsd, hogy igenis felelősségteljes vagy.

5. Ne adj okot a csalódásra

Ha a szüleid tényleg bíznak benned, ne okozz nekik csalódást! Ha hétvégére rád hagyják a házat, ne kelljen arra visszajönniük, hogy a hely romokban áll. Ha megengedik, hogy hajnali kettőig bulizz, ne szétcsúszva menj haza! Ha mégis, akkor a beléd vetett bizalmuk könnyen köddé válhat.

6. Öltözködj a szerepednek megfelelően

A felnőttek nem mindig értékelik a manapság divatosnak számító cuccokat. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak úgy látni, hogy már majdnem a combodig le van tolva a farmerod. Amikor a barátaiddal mész szórakozni, öltözz nyugodtan úgy, ahogy a kedved tartja, de ha egy családi vacsorára mész, öltözködj visszafogottan!

7. Viselkedj felnőtt módjára

Ha azt akarod, hogy a szüleid vagy a tanáraid tiszteljenek, a beszédstílusod elképesztően fontos! Kerüld a szitokszavakat és a szleng használatát. Úgy beszélj hozzájuk, ahogy a főnöködhöz is beszélnél! Ez nem azt jelenti, hogy nem viccelődhetsz velük, vagy nem mesélhetsz nekik a napodról. Épp ellenkezőleg, csak közben figyelj oda, hogy maradj tiszteletteljes.

Nem számít az, hogy hány éves vagy; ha egy betartod a fenti szabályokat, el fogják hinni rólad, hogy érett vagy, és úgy is kezelnek. Figyelj oda arra, hogy kivel hogyan viselkedsz, milyen a megjelenésed, és a tetteid is sugallják azt: már felnőttem!

(KamaszPanasz - B.ZS.)