pszichológus
#Lélek

Pszichológus az iskolában

2014.09.03.
1 perces olvasási idő

Szerencsére már egyre több iskolában elérhető az iskolapszichológus. Miben kérheted a segítségét?

Egyéni foglalkozások

Az iskolában egyes esetekben te is személyesen kérheted, hogy beszélgessetek. Nyugodtan kérhetsz tőle egy időpontot, amikor csakis a te problémádról beszélgettek. Ez lehet bármilyen sulival kapcsolatos dolog - például bántanak a többiek -, de lehet szerelmi bánat vagy akár otthoni problémák is. Az iskolapszichológus a beszélgetés után eldönti, hogy mi lenne a legnagyobb segítség számodra. Továbbra is eljárj hozzá beszélgetni, vagy a probléma egy kicsit súlyosabb és esetleg szükség van más szakemberekre is, akik alaposan a végére tudnak járni a dolgoknak, és továbbküld hozzájuk.

Fontos tudnod, hogy a titoktartás ugyanúgy, ahogy az orvosokra, az iskolapszichológusra is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ami elhangzik, közöttetek marad, nem mondja el a tanáraidnak, a szüleidnek, és ha mégis el kell mondania - az ügy súlyossága miatt -, akkor előtte megbeszélitek, hogy mit mondhat el. Ez alól egyetlen kivétel van, ha veszélyben vagy. Ha bántod magadat vagy mások bántanak, akkor az az elsődleges célja, hogy segítsen és megóvjon.

A foglalkozások 45 percesek, többnyire beszélgettek, esetleg játékos, rajzos feladatok vannak. Olykor pedig előkerülhet 1-2 kérdőív, hogy jobban rálásson a problémára. Az a tapasztalatom, hogy a diákok szeretik az iskolapszichológussal töltött időt, mert ezalatt kikapcsolódnak. Ez nem egy hagyományos iskolai helyzet, itt bátran lehet beszélgetni, a pszichológus azon van, hogy megértsen és maximálisan csak rád figyel.

Muszáj menni?

A jelentkezés önkéntes, esetleg szülői engedélyre is szükség lesz.

Csoportos foglalkozások

A foglalkozások sok esetben csoportosan történnek. Ha az osztályban felvetődik valamilyen probléma, amit közösen kell megoldani (pl.: valakit kiközösítenek vagy most alakul az osztály és ismerkedtek), vagy ha van valami olyan téma, ami mindenkit érint (párkapcsolati kérdések, gyász), akkor is segíthet az iskolapszichológus. Sokszor hívják az iskolapszichológust önismereti játékok megtartására is.

Pedagógusokkal is dolgozik

Bizony, nem csak te szorulhatsz tanácsra, hanem a tanárok is. Van úgy, hogy a tanár úgy látja, gond van az egyik diákkal, de nem tudja, hogy ezzel kihez lehet fordulni (pl.: észreveszi, hogy a diákja vágdossa magát).

Amit nem csinál

Az iskolapszichológus nem fog diagnózist felállítani és alaposan a mélyére ásni a dolgoknak, ez nem az ő feladata.

Csak bátran, ha bármilyen kérdésed van keresd fel!

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)