felelős
#Lélek

Mutasd meg a szüleidnek, hogy felelősségteljesen viselkedsz!

2017.02.16.
2 perces olvasási idő

Tininek lenni nem könnyű. Ebben a korban a megfelelni vágyás (főleg a kortársaknak) a legnagyobb mozgató erő, amit ráadásul nap mint nap az orrunk alá dörgölnek a barátok, a magazinok, videoklipek és a tévé. Szex, drogok, alkohol, buli minden mennyiségben. Csoda hát, hogy a szülők szívinfarktust kapnak, amikor el akarunk menni egy házibuliba vagy egy szülinapra? Mit tehetsz, hogy bebizonyítsd, hogy tudsz felelősségteljesen viselkedni?

Való igaz, hogy egyre több rémtörténetet hallani, ami a szüleinket is megijeszti. Persze ebben a korban próbáljuk elfogadtatni, hogy önálló emberekké váltunk és képesek vagyunk jól dönteni. Ám veszekedéssel és erőszakoskodással semmire sem megyünk. El kell fogadnunk, hogy a szülő csak azért aggódik, mert nem akarja, hogy valami baj történjen velünk - ő is volt tini, és minden bizonnyal átélte ezeket a dolgokat, tudja, miről van szó.

Mutasd meg a szüleidnek, hogy tudsz felelősségteljesen dönteni!Mutasd meg, hogy tudsz felelősségteljesen viselkedni! Összegyűjtöttünk néhány tippet, amely segíthet, hogy felelősségteljes és érett tininek mutasd magad, akit nyugodt szívvel el lehet engedni bárhová. Ha ezeknek a dolgoknak a betartására törekszel, meglátod, a szüleid is elfogadják, hogy kezdesz felnőni!

Tanulj jól!

A legegyszerűbb, amit csinálhatsz, az a jó iskolai teljesítmény. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig mindenből ötösnek kell lenned.

Ismerd meg a képességeidet, és tudd a gyenge pontjaidat! Ha jó vagy matekból, törekedj a lehető legjobb jegyre, ám ha rajzból nem vagy valami fényes, köss kompromisszumot a tanárral, vagy állapodj meg saját magaddal egy közepesen jó jegyben.

Ha a szüleid látják, hogy tanulsz unszolás vagy könyörgés nélkül, és a tananyaggal sem vagy lemaradva (valamint ez tükröződik a jegyeiden), megnyugszanak és könnyebben elengednek bárhová. Vállalj feladatot az iskolában, például lépj be a sulirádióba vagy írj az újságba. A pozitív visszajelzések hamar eljutnak majd a szüleidhez!

Vállalj diákmunkát!

Hiszen így nem csak a szüleidnek, hanem magadnak is megmutathatod, hogy mire vagy képes. Továbbá a saját fizetésedet neked kell beosztanod, így látni fogod, hogy egy új cipő vagy egy menő pulcsi megvétele mennyi fáradsággal jár. A szülőknek nagyszerű visszajelzés, ha valami olyasvalamit veszel, amire te gyűjtötted a pénzt. Meglátod, nagyon büszkék lesznek rád.

Tartsd be a szabályokat!

A leghatékonyabb mód, hogy megmutasd a szüleidnek, hogy mennyire felelősségteljes vagy, az nem más, mint a szabályok betartása. Nincs értelme lázadozni vagy veszekedni, ez csak olaj a tűzre. Ha este 10-re kell otthon lenned, jelenj meg az ajtóban 10 óra előtt néhány perccel. Ha mégis késnél, telefonálj vagy írj üzenetet.

Ha betartod a szabályokat, a szüleid tudni fogják: megbízható vagy (vagyis azt, hogy tudod, mit csinálsz, mi a jó és a rossz), és nyugodt szívvel engednek el legközelebb (és talán egy kicsit tovább is maradhatsz).

Ne feledd, a jó döntések nem csak a szüleid előtt érvényesek. Ne menj bele semmi olyanba, amit nem akarsz vagy kényelmetlennek érzel, csak azért, hogy a haverok előtt menőnek tűnj. Ha ezt nem tudják elfogadni, lehet, hogy nem is olyan jó barátok, mint hitted.

Meglátod, a döntések, amiket most hozol, hosszú távon elkísérnek és hatnak rád. Mérlegelj és mindig tartsd szem előtt, hogy mi a legjobb neked!

Sok sikert!

(Gy.R. - helium)