bocsánatkérés
#Lélek

Hogyan mondjam azt, hogy bocsánat?

2019.12.09.
2 perces olvasási idő

Mindenki követ el hibákat. Időnként talán tudatában vagy annak, hogy rossz döntést hoztál, és máskor a szándékod talán jó, de te mégis elrontod. Ez azért van, mert senki sem tökéletes. A bocsánatkérés sokszor tisztázza a helyzetet, de néha nem egyszerű bevallani azt, hogy miben hibáztál.

Mit jelent bocsánatot kérni?

A helyzettől függően a bocsánatkérés szinte azonnal jobbá teszi a helyzetet a barátoddal vagy a családtagoddal. Máskor számos beszélgetésnek lehet kezdete a szüleiddel vagy gondviselőiddel, amíg ők megbíznak benned újra. Más szituációkban egy egyszerű bocsánatkérés nem annyira használ, kivéve, ha amit mondasz vagy csinálsz az őszinte. Általában az emberek jobban érzik magukat, miután bocsánatot kértek, mert ez által azt mutatják meg másoknak, hogy érettek, mivel felismerik a hibáikat, és szeretnék jobbá tenni a helyzetet.

Mikor helyes bocsánatot kérni?

Általában tudod a szívedben, hogy mikor kellene bocsánatot kérned. Jellemzően rosszul fogod érezni magad, miután olyat mondtál vagy csináltál, amivel megbántottál egy másik embert. Talán azonnal nem jössz rá, hogy valami rosszat tettél. Talán egy kis idő eltelik, mire rájössz. Valamikor a bocsánatkérés lerendezi a vitát. Vagy segít tompítani a fájdalmat, amit okoztál valakinek, még ha nem is akartad. Példák ilyen esetekre:

  • Később értél haza, mint ahogyan megbeszéltétek.
  • Ha valami bántót mondtál a barátodnak
  • Eltörtél valamit, amit kölcsönkértél valakitől
  • Hazudtál

Mit kéne mondanom?

Helyzettől függően egyszerűen csak azt mondod, bocsánat vagy meg is kell magyaráznod mit csináltál, és hogy miért csináltad. A bocsánatkérés hangozhat például így:

  • Bocsánat. Időben kellett volna hazaérnem. Kaphatok még egy esélyt? Szeretném, hogyha bíznátok bennem!
  • Nagyon sajnálom, hogyha megbántottam az érzéseidet.
  • Bocsánat. Óvatosabbnak kellett volna lennem, amikor kölcsön kértem tőled a(z)………….
  • Nem tudom miért hazudtam neked, de helyre akarom hozni a dolgokat közöttünk.

Mit mondjak, amikor tőlem kérnek bocsánatot?

Talán jobban érzed magad, miután valaki bocsánatot kért, de egy darabig mérges lehetsz, ha valaki hazudott neked, vagy tönkretett valamidet, vagy megszegte az ígéretét. A bocsánatkérés nem mindig teszi jobbá a helyzetet, de elkezdi megoldani a gondokat. Ha valaki mélyen megbántott, időbe telhet, hogy ismét jól érezd magad azzal a személlyel. Ha elfogadtad a bocsánatkérését, akkor ezt vele is tudasd. Például: Elfogadom a bocsánatkérésedet, de soha többé ne hazudj nekem!

Mi van akkor, ha egy bocsánatkérés nem elég?

Lesznek alkalmak, amikor a bocsánatkérés nem oldja meg a helyzetet. Időbe telhet, hogy egy barátod újra veled akarjon lógni, vagy egy felnőtt újra megbízzon benned. Vagy kivárod, hogy idővel jobbra forduljon a helyzet vagy rájössz, hogy sokkal bonyolultabb, mint ahogy gondoltad. Az is előfordulhat, hogy amikor bocsánatot kérsz valakitől a reakciója durva lesz vagy akár fenyegető. Bármiért is kérsz bocsánatot, az még nem ok arra, hogy valaki dühének áldozata legyél. Ha ez történik, mondd el a szüleidnek vagy egy felnőttnek, akiben megbízol!

A bocsánatkéréshez bátorságra lehet szükség, de végül bizalmat épít és enyhíti a sértődést (rossz érzéseket). Próbálj gondolkozni, mielőtt beszélsz, és fontold meg a lehetséges következményeit a tetteidnek, dönts felelősségteljesen!

(KamaszPanasz – K.A.)