megbocsát
#Lélek

Hogyan kérj bocsánatot?

2023.11.27.
2 perces olvasási idő

Barátságban és szerelemben is vannak hullámhegyek és -völgyek. A legjobb barátnők is összekaphatnak néha egy kicsit. Előfordulhat, hogy meggondolatlanul fejezzük ki magunkat, vagy dühünkben azt bántjuk meg, aki a legkevésbé szolgált rá. Hogyan nyerjük el a bocsánatát?

Ha megbántottak, szólj

Amikor megbántunk valakit, ösztönösen kialakul a másik félben a vágy, hogy a sértő gondolatot vagy tettet feloldjuk, vagyis bocsánatot kérjünk. Ha valakinek megsértették az érzéseit, a személyét, és ha elmarad a bocsánatkérés, akkor a megbántott félben csak gyűlik a harag, ami sem rövid, sem hosszú távon nem vezet jóra. Ezért ha megbántottak minket, fontos, hogy ezt azonnal kifejezzük, méghozzá kimondva az érzéseinket (pl. „rosszul esett”). Lehet, hogy a barátod nincs is tisztában azzal, hogy megsértett, ezért jobb szólni, mint napokig, hetekig cipelni a terhet. Ellenkező esetben is jobb tiszta fejjel gondolkozni, és abban az esetben, ha mi is érezzük, hogy elvetettük a sulykot, jobb rövid időn belül megbeszélni a dolgokat.

A sértett emberek könnyen belecsúszhatnak a passzív-agresszió csapdájába. Ilyenkor azt gondolhatják, hogy „te megbántottál engem, nem kértél bocsánatot, akkor nem szólok hozzád”. A megbántott fél ilyenkor azt várja, hogy a bántó személy egy

Hogyan kérj bocsánatot?nap valahogy villámcsapásszerűen feleszméljen, hogy valami rosszat tett. Az esetek többségében azonban ez nem így működik. Általában kérdezősködni kezd, hogy mi a baj, majd ha a passzív-agresszív elmondja, akkor tudatosul benne, és bocsánatot kér.

Ám ilyenkor jön a csalódás, hogy nem magától jött rá... Sajnos nem várhatjuk el senkitől, hogy magától rájöjjön, a gondolatolvasás továbbra is csak a filmek világában létezik. Tehát, ha megbántottak, szólj azonnal, mert te jársz rosszabbul, ha napokig fortyogsz magadban.

TIPP 5 konfliktuskezelő módszer különböző szituációkra

Hogyan kérj bocsánatot?

  • Első lépésként be kell látnunk, hogy hibáztunk. Ez igen nehéz, az önértékelésünknek el kell viselnie, hogy nem vagyunk tökéletesek, és meggondolatlanok voltunk.
  • Vállald a felelősséget! Mindig egyes szám első személyben beszélünk, azaz „ sajnálom, tévedtem.” Itt nincs helye a "DE" szócskának. Fontos, hogy a bocsánatkérés őszinte legyen. Ha nem gondoljuk komolyan, akkor inkább ne is kezdjünk bele a bocsánatkérésbe, mert testünk minden rezdülése elárulja azt, hogy őszintén gondoljuk-e.
  • Adjunk teret a másik érzéseinek! Nagyon jól fog esni neki, ha például megjegyezzük, „látom, hogy mennyire megbántottalak”.
  • Azzal, hogy bocsánatot kértél, még nem biztos, hogy a barátod el is fogadja a bocsánatkérést. Kérdezd meg, hogy megbocsát-e!
  • Mindenkinek joga van jóvátenni a hibáit, kérdezd meg tőle, hogy ez hogyan lehetséges! A kapcsolat helyreállításáért dolgoznunk kell.

Őszinte barátság

Mély barátság, mély kapcsolat esetén feltétel nélküli elfogadásról beszélhetünk. A feltétel nélküliség azt jelenti, hogy nem számít, hogy a másik mit tesz vagy mond éppen, pontosan tudjuk a korábbi tapasztalatainkból, hogy a bajban lehet számítani rá, mert igaz barát. Ilyen kapcsolatokban sokkal könnyebb a megbocsátás is. Ha jelen van az őszinteség, sokkal könnyebb azt mondani, „hogy ezt nem kellett volna mondani, fájt”. Ha nincsenek tabuk, azonnal ki is lehet tárgyalni pontról pontra, hogy ki mit értett a mondatok alatt. Ugyanis nagyon könnyen előfordulhat, hogy nem sértésnek szánta az illető, csak félreértés történt.

(KamaszPanasz)