passzív
#Lélek

Lehet, hogy a párod passzív-agresszív típus?

2024.05.21.
2 perces olvasási idő

Az effajta viselkedést gyakran nehéz felismerni, bár a folyamatos passzív-agresszív viselkedés a te hangulatodra is rányomhatja a bélyegét. A fő jelek felismerése rávilágíthat arra, mi okozta mostanában a problémákat a kapcsolatotokban.

Soha nem az ő hibája

Nem számít, mit csinál, mindig úgy alakítja a dolgokat, hogy ő legyen a szenvedő fél. Ez egyike a 7 jel, hogy a párod passzív-agresszív típuspasszív-agresszív viselkedés legfőbb jeleinek, szóval légy résen! Például, ha megfeledkezik egy fontos családi összejövetelről, állandóan elkésik, mindig megtalálja a módját annak, hogyan magyarázza ki magát a helyzetből. Rosszul érzed magad, amikor szembesíted a problémákkal, de a taktikájának épp ez az alapja: hogy rossz érzést keltsen benned.

Mindig minden a te hibád

Egy passzív-agresszív partner mindig bebizonyítja, hogy a másik a hibás. Későn ért haza egy buliból, méghozzá részegen? Hát, meg fogja tudni magyarázni, hogy miattad került ebbe a helyzetbe. Mivel bűntudatot kelt benned, megint sikeres taktikával sikerül elkerülnie, hogy szembesülnie kelljen a viselkedésével.

„Megfeledkezik” a fontos dolgokról

Eljegyzési partira vagytok hivatalosak, és ő váratlanul késik, esetleg meg sem jelenik? Folyamatosan „feltartotta a rendőr” vagy „nagy a forgalom”? Komolyan, mindannyian emberek vagyunk, és nagyon ritkán van olyan eset, amikor elfogadott az, hogy megfeledkezzünk valami kötelező dologról. A passzív-agresszív személyek nem tudják kifejezni a dühöt, ezért inkább téged dühítenek fel.

Nem csinálja meg azt, amit meg kellene

Ha egy passzív-agresszív személlyel van kapcsolatod, könnyen azon kaphatod magad, hogy te sokkal jobban kiveszed a részedet a házi- vagy egyéb munkákból, mint ő. Ha megkéred, hogy segítsen valamiben, biztos, hogy mindent fog csinálni, csak azt nem, amire kérted. Szembesítheted ezzel, de be fogja bizonyítani, hogy ez nem az ő problémája, hanem a TIÉD.

Megnehezíti a szakítást

Próbálj meg szakítani egy passzív-agresszív emberrel, és életed legnagyobb tortúráján fogsz keresztülmenni. Azt fogja mondani, hogy ő téged „választott”, szóval együtt kell helyrehoznotok a dolgokat. Kérdés, hogy helyre lehet-e még hozni. Ha felhozod neki, hogy mit kifogásolsz a viselkedésében, arra az lesz a válasza, hogy mindez nem elég indok a szakításra. Sőt, azzal is megfenyegethet, hogy ha szakítasz vele, azzal ártasz a testi-lelki egészségének. Egy passzív-agresszív emberrel való kapcsolatban ez jelenti a legnagyobb kihívást.

Nem azt csinálja, amit mond

A pároddal megegyeztetek valamiben, de a viselkedése nem ezt tükrözi? Tipikus passzív-agresszív stílus. Tegyük fel, megegyeztetek abban, hogy moziba mentek. Erre másnap szó nélkül lelép a haverokkal focimeccsre. A passzív-agresszív személyek nagyon jók az ellentmondásos viselkedésben.

Mindenkivel ellenszenves

Ezek az emberek azt hiszik, hogy míg az ő életük nehéz, mindenki másé könnyű, pedig meg sem érdemlik. Ezt úgy fejezik ki, hogy mindenkivel utálatosak. Mindig megtalálja a szálkát a barátaid, családod szemében? A passzív-agresszív emberek képtelenek a boldogságra - ezért másnak sem akarnak boldogságot.

Ha a partnered passzív-agresszív, az azt jelenti, hogy nem tudja rendesen kimutatni a negatív érzéseit. Több választási lehetőséged van: konzultáljatok egy terapeutával, de ott van a régi jól bevált „üljünk-le-és-beszéljük-meg” módszer is. A végső alternatíva pedig: a szakítás.

Mit tehetsz, ha felismerted a párodat?

Figyelj az érzéseidre és a fenti jelekre. A magyarázkodásokra, vádaskodásokra ne válaszolj csípőből, ne vedd fel a kesztyűt.

Helyette inkább próbáld meg felhívni az illető figyelmét a viselkedésére, például: Észrevettem, hogy forgatod a szemed, amikor megkértelek arra, hogy…

Ne legyél támadó, maradj higgadt, és próbáld az ő érzéseit is te megfogalmazni: Sajnálom, hogy dühös lettél, mert…

Legyél példamutató egy-egy feladatban, hogy lássa, mik az elvárások, és amiket te is megteszel, csupán azokat a dolgokat várod el tőle is. Fogalmazd meg konkrétan a határokat és az elvárásaidat, mivel így számonkérhető lesz.

Ezek a tanácsok nem fognak egyik napról a másikra működni, ezért legyél türelmes. Ha látod a változást, ne add fel, adj neki egy kis időt és teret. Viszont, ha folyamatosan ismétlődik a passzív-agresszív viselkedés és nincs semmi eredmény, érdemes elgondolkodnod azon, hogy valóban vele szeretnél-e együtt lenni a továbbiakban is. Fiatal vagy, ha nem megy, nem kell erőltetni.

(KamaszPanasz - B.D.)