passzív
#Lélek

Lehet, hogy a párod passzív-agresszív típus?

2020.02.25.
2 perces olvasási idő

Az effajta viselkedést gyakran nehéz felismerni, bár a folyamatos passzív-agresszív viselkedés a te hangulatodra is rányomhatja a bélyegét. A fő jelek felismerése rávilágíthat arra, mi okozta mostanában a problémákat a kapcsolatotokban.

Soha nem az ő hibája

Nem számít, mit csinál, mindig úgy alakítja a dolgokat, hogy ő legyen a szenvedő fél. Ez egyike a 7 jel, hogy a párod passzív-agresszív típuspasszív-agresszív viselkedés legfőbb jeleinek, szóval légy résen! Például, ha megfeledkezik egy fontos családi összejövetelről, állandóan elkésik, mindig megtalálja a módját annak, hogyan magyarázza ki magát a helyzetből. Rosszul érzed magad, amikor szembesíted a problémákkal, de a taktikájának épp ez az alapja: hogy rossz érzést keltsen benned.

Mindig minden a te hibád

Egy passzív-agresszív partner mindig bebizonyítja, hogy a másik a hibás. Későn ért haza egy buliból, méghozzá részegen? Hát, meg fogja tudni magyarázni, hogy miattad került ebbe a helyzetbe. Mivel bűntudatot kelt benned, megint sikeres taktikával sikerül elkerülnie, hogy szembesülnie kelljen a viselkedésével.

„Megfeledkezik” a fontos dolgokról

Eljegyzési partira vagytok hivatalosak, és ő váratlanul késik, esetleg meg sem jelenik? Folyamatosan „feltartotta a rendőr” vagy „nagy a forgalom”? Komolyan, mindannyian emberek vagyunk, és nagyon ritkán van olyan eset, amikor elfogadott az, hogy megfeledkezzünk valami kötelező dologról. A passzív-agresszív személyek nem tudják kifejezni a dühöt, ezért inkább téged dühítenek fel.

Nem csinálja meg azt, amit meg kellene

Ha egy passzív-agresszív személlyel van kapcsolatod, könnyen azon kaphatod magad, hogy te sokkal jobban kiveszed a részedet a házi- vagy egyéb munkákból, mint ő. Ha megkéred, hogy segítsen valamiben, biztos, hogy mindent fog csinálni, csak azt nem, amire kérted. Szembesítheted ezzel, de be fogja bizonyítani, hogy ez nem az ő problémája, hanem a TIÉD.

Megnehezíti a szakítást

Próbálj meg szakítani egy passzív-agresszív emberrel, és életed legnagyobb tortúráján fogsz keresztülmenni. Azt fogja mondani, hogy ő téged „választott”, szóval együtt kell helyrehoznotok a dolgokat. Kérdés, hogy helyre lehet-e még hozni. Ha felhozod neki, hogy mit kifogásolsz a viselkedésében, arra az lesz a válasza, hogy mindez nem elég indok a szakításra. Sőt, azzal is megfenyegethet, hogy ha szakítasz vele, azzal ártasz a testi-lelki egészségének. Egy passzív-agresszív emberrel való kapcsolatban ez jelenti a legnagyobb kihívást.

Nem azt csinálja, amit mond

A pároddal megegyeztetek valamiben, de a viselkedése nem ezt tükrözi? Tipikus passzív-agresszív stílus. Tegyük fel, megegyeztetek abban, hogy moziba mentek. Erre másnap szó nélkül lelép a haverokkal focimeccsre. A passzív-agresszív személyek nagyon jók az ellentmondásos viselkedésben.

Mindenkivel ellenszenves

Ezek az emberek azt hiszik, hogy míg az ő életük nehéz, mindenki másé könnyű, pedig meg sem érdemlik. Ezt úgy fejezik ki, hogy mindenkivel utálatosak. Mindig megtalálja a szálkát a barátaid, családod szemében? A passzív-agresszív emberek képtelenek a boldogságra - ezért másnak sem akarnak boldogságot.

Ha a partnered passzív-agresszív, az azt jelenti, hogy nem tudja rendesen kimutatni a negatív érzéseit. Több választási lehetőséged van: konzultáljatok egy terapeutával, de ott van a régi jól bevált „üljünk-le-és-beszéljük-meg” módszer is. A végső alternatíva pedig: a szakítás.

Ha már tapasztaltad ezt a problémát, neked hogyan sikerült megoldanod?

(KamaszPanasz - B.D.)