szülők
#Lélek

Így bizonyíthatod be szüleidnek, hogy felelősségteljesen gondolkozol

2019.12.30.
2 perces olvasási idő

Úgy érzed, a szüleid még mindig kisgyerekként kezelnek és megkérdőjelezik minden tettedet? Minél idősebb leszel, annál több függetlenségre és szabadságra vágysz, amit néha a szülőknek is nehéz elfogadni. Ez sok fiatal számára jelent problémát, de léteznek olyan módszerek, amikkel meggyőzheted a szüleidet, hogy tudsz felelősségteljesen gondolkozni.

1. Viselkedj érettebben, mint a kortársaid

Ha 16 éves vagy, de úgy viselkedsz, mint egy 10 éves, akkor ne várd el, hogy a szüleid több szabadságot adjanak! Az igazság az, hogy be kell bizonyítanod, hogy megbízható vagy. El kell nyerned a bizalmukat, és ezt leginkább a cselekedeteiddel érheted el! Érthető, hogy még fiatal vagy, és teljesen rendben van, ha ez időbe telik. Ha azt szeretnéd, hogy a szüleid több szabadságot adjanak, akkor be kell bizonyítanod, hogy képes vagy kezelni a szabadsággal járó felelősségeket is!

2. Kezdeményezz kisebb dolgokban

A legjobb módja annak, hogy meggyőzd a szüleidet, hogy tudod kezelni a több felelősséget, ha kis dolgokban kezdeményezel. Más szóval, ne várd meg, míg szólnak, hogy takarítsd ki a szobádat, és végezd el a házimunkát! Ha úgy látod, hogy valamit meg kellene csinálni, akkor csináld meg! Kezdeményezhetsz úgy is, ha recept alapján elkészíted a vacsorát, ha beteszed a mosnivalót vagy kitakarítod a garázst.

3. Tartsd be a szabályokat

bizonyítás

Időbe telik, míg elnyered a szüleid bizalmát, főleg, ha már követtél el nagyobb hibákat a múltban. Az egyik legjobb módja, hogy megerősítsd a bizalmukat, ha betartod a szabályokat. Függetlenül attól, hogy milyen régimódinak vagy elavultnak tűnnek a szüleid szabályai, attól még be kell tartanod azokat! Szóval, ha az apukád azt mondja, hogy legyél otthon 23 órára, akkor ne 23:10-kor vagy 23:30-kor sétálj be az ajtón.

4. Ne lógj meggondolatlan emberekkel

Ha a családod nem bízik a barátaidban, akkor megkérdőjelezhetik a cselekedeteidet, amikor velük vagy. Kérdezd meg őszintén a szüleidtől, hogy mit gondolnak a barátaidról! A szüleid úgy érezhetik, hogy a barátaid rossz hatással vannak rád. Gondold át, hogy az aggodalmaik valósak-e, és talán eljött az ideje, hogy másik társaságot válassz.

5. Kerüld el azokat a dolgokat, amiket a szüleid nem szeretnek

Lehet, hogy a szüleid világosan elmondták, hogy mit szeretnek, és mit nem. Ha folyamatosan figyelmen kívül hagyod az érzéseiket bizonyos témákban, akkor nehezebben engednek el, és adnak több szabadságot.

6. Mutasd meg a szüleidnek, hogy képes vagy gondoskodni magadról

Ha az anyukád az, aki mindig főz, és mos rád, takarítja a szobádat, akkor ne várd el, hogy a szüleid felelősségteljesnek gondoljanak! A szemükben még magadról sem tudsz gondoskodni.

Szerezz részmunkaidős állást, amint elég idős vagy hozzá, vásárolj magadnak a zsebpénzedből ruhát, és fizesd ki a saját telefonszámládat!

7. Maradj higgadt akkor is, amikor ideges vagy

A szüleid, a testvéred és a barátaid időről időre kikészíthetnek. Függetlenül attól, hogy igazad van-e, próbáld mindig megőrizni a hidegvéred! Ha képes vagy nyugodt maradni nyomás alatt is, az az érettség jele, és ha be tudod bizonyítani, hogy érett vagy, akkor a szüleid könnyebben adnak több szabadságot.

Nehéz a felnőtté válás folyamata, főleg, ha a szüleid folyamatosan úgy bánnak veled, mintha még mindig gyerek lennél, de ha a viselkedésed érettebbé válik, a szüleid rá fognak eszmélni, hogy lassan felnőtté válsz, aki tudja kezelni a felelősséget.

(KamaszPanasz - S.C. allwomenstalk.com)

Kapcsolódó címkék

család