házimunka
#Zöldövezet

A házimunka menő is lehet

2023.02.15.
1 perces olvasási idő

Nem szereted, ha az anyukád megkér arra, hogy segíts neki a házimunkában és közben úgy tesz, mintha szórakoztató lenne a robotolás? Egy tinédzsernek miért is lenne vicces a porszívózás, a szemetes kiürítése, a kiteregetés?

Pedig ezzel anyukád csak arra szeretne megtanítani, hogy mit és hogyan kell csinálni a ház körül. Majd ha felnősz, nagy hasznát veszed annak a tudásnak, amit anyukád a házimunkával kapcsolatban tanított neked. Egyszer még hálás leszel neki ezért. A másik dolog: igazán megérdemli a segítséget, hiszen annyit dolgozik érted, hogy meglegyen mindened. Jutalmazd meg ezzel őt!

A statisztikák eredményei azt mutatják, hogy míg a lányok 80 százaléka vásárol be, addig ezt a fiúk csupán 60 százaléka teszi.

Kutatók szerint a családok 90 százaléka a hétvégéjük majdnem felét házimunkával tölti, így az az érzésük van, hogy fáradtabbak hétfő reggel, mint péntek este. A kérdés nem az, hogy a szülő kérjen-e segítséget a gyerektől, hanem az, hogy ezt hogyan tegye harc nélkül.házimunka

Az embernek igénye van arra, hogy rendet tegyen maga körül. A tinik esetében az elég lehet, ha a saját szobája az, amit rendben tart. A házimunka tiszteletre, felelősségvállalásra, igényességre taníthat, illetve fejleszti a munkaerkölcsödet.

Hogyan tudsz segíteni szüleidnek anélkül, hogy „fájdalmas” lenne neked?

- Kérd meg a szüleidet, hogy állítsanak össze neked egy listát, hogy milyen házimunka van a ház körül. Válaszd ebből ki azokat, amelyek szimpatikusak neked, amelyekhez van kedved és nem olyan szörnyűek. Jobban szeretsz beágyazni, mint elmosogatni vagy jobban szeretnéd levinni a szemetet, mint kiteregetni? Válaszd azt, és csináld meg rendszeresen!

- Konkrétan beszéld meg anyukáddal, hogy mit csinálj. Ha csak azt mondja, hogy takarítsd ki a fürdőszobát, az nem mond neked sok mindent. Kérdezd meg, hogy konkrétan mit csinálj: súrold ki a kádat és a kagylót? Mosd fel a padlót? Tisztítsd meg a csempét, a tükröt, az ajtót? Ha azt csinálod, amit mond, meg is fog dicsérni, és felesleges munkát sem fogsz elvégezni.

- A takarítást is bizonyos időközönként kell elvégezni. Mondjuk, legalább hetente porszívózd, mosd fel a szobádat. A takarítást ne azzal kezdd, hogy keresed, hogy hol vannak a tisztító szerek és a rongyok. Tudd meg, hogy mindaz, amire a takarításhoz szükséged lehet, hol van és legyen mindig elérhető.

- Köss alkut a szüleiddel. Ígérd meg, hogy te rendben tartod a szobádat, de cserébe mindig legyen zárva az ajtó. Így biztosan nem lesz olyan, hogy a holmiijaidat nem ott találod meg, ahol hagytad.

- Tudatosítsd magadban, hogy a házimunka egy szükséges rossz és meg kell csinálni, ha nem akarod, hogy piszokban élj. Ráadásul a por, az atka, ha nem takarítasz egészségügyi károsodáshoz is vezethet (allergia, asztma).

- Ha belegondolsz, a porszívózás, elmenni a boltba, a felmosás egy kicsit meg is mozgat. Jobb, mint punnyadni a TV vagy a laptop előtt. A testmozgás tudjuk, hogy mennyire fontos az ember életében.

(KamaszPanasz - M. T., beinggirl.com)