műanyag
#Zöldövezet

Élet kevesebb műanyaggal

2016.03.27.
2 perces olvasási idő

Belegondoltál már valaha, hogy mindössze egyetlen nap alatt mennyi műanyaggal találkozol? Nos, ha nem, akkor mi egy picit segítünk, pontosabban Susan Freinkel, aki ténylegesen meg is számolta. Az eredeti terve az volt, hogy megpróbál leélni egy napot úgy, hogy nem ér semmihez, ami műanyagból készült.

A terve azonban már reggel felborult, amint a fürdőszobába ment, ugyanis a WC-ülőke műanyag volt.

Ezután úgy döntött, hogy inkább csak feljegyzi mindazt, ami műanyag volt, és kapcsolatba került vele. Nos, a szám meglepő: 196. Ahogyan a saját könyvében is írja: „Soha nem gondoltam volna, hogy egy ennyire műanyag világban élek. Egy csaknem 100 éves házban lakom, nagyon szeretem az öreg, fa bútorokat, az ételeket pedig magam készítem. Eme tények tudatában bizton állítottam, hogy az én lakásomban sokkal kevesebb műanyag van, mint az átlag amerikai családokéban. Most akkor átvertem saját magam?”

És talán pont az őt mindenhol körülvevő műanyag volt az, amely rávette arra, hogy megvizsgálja, hogy honnan is jött ez az anyag és milyen hatása van a környezetünkre. A könyvében pontosan a műanyag múltját, jelenét és a jövőjét festi le, amelyet elgondolkodtatóan ír le. A műanyag ugyanis szerinte nem más, mint az emberi lét csontváza, kötőszövete és bőre egyszerre.

műanyag vizespalack

„A műanyag olyan mértékben változtatta meg az életünket, mint az atombomba” – írja Freinkel. „És igazából csak most kezdjük látni a következményeit. Az Atlanti és a Csendes-óceánba ömlő törmeléktömegek, a krónikus megbetegedések szaporodása, a cukorbetegség, a szívproblémák, az asztma, a meddőség. Nos, igen ezeket a betegségeket a kutatók mind olyan anyagokra vezetik vissza, amelyek a műanyagokban találhatók” – írja.

Freinkel továbbá leírja, hogy nem kell eltemetni az összes műanyagot, ugyanis némelyik igencsak hasznos. „Azonban a hasznos felhasználás nagyon gyorsan átcsapott mély függőségbe, amely már árt a földnek és nekünk is” – mondja.

Te tudnál élni egy műanyagok nélküli világban?

Tudod, hogy melyek a kevésbé veszélyesek? Nos, itt van pár tipp, hogy elindulj egy egészségesebb világ felé, és kevésbé szennyezd magad illetve a természetet:

  • Olyan élelmiszereket vásárolj, amelyek üvegben, kerámiában vagy konzervben vannak tárolva. Ha műanyag ételhordókat használsz, mindenképpen győződj meg arról, hogy a belerakott étel már kihűlt, mikor belerakod. Továbbá tartsd észben, hogy a zsíros, savas ételek levet ereszthetnek, ezért a legjobb, ha ezeket üvegben tárolod. A megvásárolt üvegeket ne dobd ki, hanem mosd el őket, majd tartsd elérhető helyen, hogy a maradékot tudd benne tárolni!
  • Ne melegíts soha műanyagot – még akkor se, ha az van ráírva, hogy mikrózható!
  • Ne használj olyan műanyag csomagolást, amely nincs beazonosítva!
  • Hasznosítsd újra vagy dobd ki a sérült ételhordókat, műanyag tartódobozokat, a repedések ugyanis a baktériumok fő telephelyei lehetnek, továbbá az étel ki is folyhat belőle. Hogy megóvd a műanyag edényeid a legjobb, ha azokat kézzel mosod, így az élettartamuk is megnő.
  • Ha műanyag bútoraid vannak és azok valamilyen szagot árasztanak, a legjobb, ha azokat kicseréled, vagy a szabadba rakod, hogy megóvd magad a káros gázoktól.
  • Fektess be újrafelhasználható üvegekbe, szatyrokba, és ételhordókba. Így mindig tudod mibe tárolni az uzsonnádat vagy az ebédedet. Az eldobható, egyszer használatos termékek ugyanis a környezetszennyezés egyik legfőbb okozói.

És neked milyen tippjeid vannak?

(KamaszPanasz - Cs. B., forrás webmd.com)