kutya
#Zöldövezet

A hét kérdése: hol a helye a kutyapiszoknak?

2021.11.17.
4 perces olvasási idő

Veszélyes hulladék vagy sem a kutyaürülék, ha az, hol a helye, ha nem, akkor nyugodtan dobhatjuk a többi szemét közé? Nem mellékes kérdések, amelyekre megpróbálunk választ adni. Egy biztos: megmozgattuk a különböző szakértőket.

Az egyik olvasónk - aki biológus mérnök - azt írta szerkesztőségünknek, hogy a hulladékok jegyzékéről szóló rendeletben (16/2001. (VII. 18.) KöM) az állati ürülék nincs veszélyes hulladékként megjelölve, ezért legális út, ha a kutyapiszok a háztartási hulladékok közé kerül - abban az esetben, ha nincs lehetőség külön gyűjteni. A Vidékfejlesztési Minisztérium is ezen az állásponton van. Ez lehet legális cselekedet, de nem ideális - mondja az általunk megkérdezett állatorvos.

Kíváncsiak voltunk, ha nem veszélyes hulladék, akkor milyen kategóriába kell sorolni?

Attól függ, miként kezelik

A kutyaürülék hulladék, amely a hulladéktörvény alapján szennyvíznek minősül. A közterület beszennyezése a hatályos jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül, amelynek elbírálása a fővárosi/megyei kormányhivatalok hatáskörébe tartozik. A rendelkezések szerint ilyen esetekben a közterület-felügyelő szabhat ki bírságot - tudtuk meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztályától.

Sok az egymásnak ellentmondó információ - véli Tömöri László, a nyíregyházi E-misszió Egyesület elnöke. A HUMUSZ és a KÖTHÁLÓ (Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata) álláspontját tolmácsolva elmondta: ha például köztéren kihelyezett speciális gyűjtőkben, zárt konténerekben külön gyűjtik az ürüléket, akkor veszélyesnek minősül. Abban az esetben azonban, ha a vegyes hulladék közé kerül, mert például a kutya gazdája kis zacskóban felszedi és bedobja a vegyes kukába, akkor nem veszélyes, hanem sima kommunális hulladék a besorolása. A Gaja Környezetvédő Egyesület is hasonló válasz adott.

Egy másik megközelítés

Bizonyos bélférgekkel fertőzött eb az emberre is veszélyes paraziták petéit ürítheti ki az utcán, ezért ennek az állatnak az ürüléke már veszélyes - mondja az állatorvos. Honnan lehet tudni, melyik kutya fertőzőtt? Nem lehet tudni, ha nem vizsgálják meg az ebet. Gondoljunk a legrosszabbra. Egy gyerek éppen egy fertőzött kutya ürüléke mellett homokozik a játszótéren. Ebben az esetben milyen kategória a homokkal keveredett ürülék? Veszélyes vagy sem? Veszélyt jelent a környezetre, a gyerekre vagy sem?

Dr. Fok Éva, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék tudományos főmunkatársa, állatorvos véleménye szerint a kedvenc állatok ürüléke veszélyes hulladék, ugyanis parazitikus képletek (peték, lárvák, cysták, oocysták) lehetnek benne, ezek mellett baktériumok is megtalálhatóak a kutya és a macska ürülékében. Ezek egy része is veszélyes lehet az emberre nézve.

Vizsgáljuk meg közelebbről

Dr. Németi Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusa kérdésünkre elmondta: egyes galandférgek (Echinococcus-fajok) például pici lárvát tartalmazó petével juthatnak az ember szervezetébe, a lárvák a bélben kelnek ki, átfúrják magukat a bélfalon, és végül a májban kötnek ki, ahol folyadékkal telt tömlőt (cisztát) képeznek. Ez ellen a legjobb kezelés már csak a ciszta műtéti eltávolítása lehet, mert a szokásos féregűzők a cisztába nem jutnak be.

Hengeresférgek között is vannak veszélyesek, mint például a Toxocara canis, amely akár 20 centisre is megnőhet, és zsigeri vagy szemet érő betegséget (larva migrans visceralis) okoz. A bőr kissé hasonló elnevezésű (larva migrans cutanea) elváltozásáért a kampóférgek felelősek, ezek között van olyan (Ancylostoma caninum), amelynél a kutya a végleges gazda.

Sajnos a féreg lárvái bizonyos esetekben nem kímélik a létfontosságú szerveket sem: megtámadhatják a szívet (szívizomgyulladás) és az agyat.

A fertőzés szinte mindig feko-orális, azaz a kutya ürülékéből valamennyit az illető elfogyaszt, nyilván nem szándékosan. Bizonyos esetekben néhány pete is elég lehet egy súlyos fertőzéshez.

Vannak olyan férgek, amelyek a szervezeten belül vándorolva eljutnak a légutakba, azt a téves vélekedést okozva, hogy a fertőzés a levegőből érkezett.

A tisztaság fél egészség

A fertőzés forrása lehet még a személyi higiénia, így a kézmosás elhanyagolása, vagy a nem kellően megmosott zöldség és gyümölcs elfogyasztása. Főleg ez utóbbi esetében még a macskaürüléket sem lehet kizárni, hiszen a szabadon (udvarokban, utcán) élő macskák a kertekben, például a hagyma, a saláta között szeretik a dolgukat elvégezni, ahol könnyen el tudják kaparni az ürüléket.

Aki kellően odafigyel a kutyájára, rendszeresen féregteleníti, illetve tisztán tartja magát, alaposan megmossa a zöldséget-gyümölcsöt, annak nincs mitől tartania - tanácsolja dr. Németi Balázs.

Apropó féregtelenítés. Problémát jelent, hogy a legtöbb kutya nincs rendszeresen, legalább negyedévente féregtelenítve, ezért egyharmaduk bélsarában megtalálható ilyen-olyan parazitikus képlet - hangsúlyozza dr. Fok Éva.

Hol a helye?

Az állattartóknak össze kell szedniük az ürüléket, és zárható zacskóba kell tenni, majd - ha van - elkülönített szemetesbe dobni, ha nincs ilyen, akkor a közúti kanális nyílásába kell beletenni – tanácsolja az állatorvos.

A debreceni önkormányzattól korábban kapott információ szerint a kutyaürülék legcélravezetőbb kezelési módja az, ha a kutyatulajdonos higiénikus módon összeszedi ebének ürülékét, majd azt otthoni vécéjén keresztül a szennyvízcsatorna-hálózatba juttatja. Dr. Fok Éva szerint ez nem éppen zseniális ötlet: miért jó megoldás az, ha a kutya gazdája akár órákig a kezében egy ürülékkel teli zacskóval sétál, majd otthon kiszedve a zacskóból, a WC-be dobja a hulladékot?

A kutyapiszokkal keveredett kommunális szemét már nem minősül veszélyes hulladéknak a koncentráció hígulása miatt. Ennek ismeretében nyugodtan tehetjük házi kedvenceink ürülékét a szemetes edényekbe - közölte kérdésünkre Rákosmente önkormányzata. Válaszukban kitértek arra, hogy náluk 18 db kutyaürülék-gyűjtő láda van kihelyezve. A Vén Kutya Kft. és alvállalkozója a KO-SÁR Kft. szerződés szerint végzi az edények ürítését, amely heti egyszeri ürítést és a zacskóadagolók feltöltését jelenti. A közterületen lévő kutyaürülék-gyűjtőedények tartalma a dorogi szemétégetőbe kerül.

Rend a lelke mindennek

Egy környezettudatos kutyatulajdonos azokon a helyeken, ahol nincs kijelölt terület, vagy külön erre a célra kihelyezett tároló, betartva a rendeletet, a gazda összetakarít kedvence után, vagy a járdasziget melletti csatornaszemre szoktatja kedvencét - olvasható a Budapesti Városüzemeltetési Központ válaszában. Szűcs Panni szóvivő a KamaszPanasz kérdésére közölte, hogy az ebtartásra vonatkozó rendelet kötelezi a kutyatulajdonosokat, hogy kedvencük után a közterületen takarítsanak össze. Aki ezt nem teszi meg, az szabálysértést követ el. Szankcionálni a közterület-felügyeleteknek van lehetősége.

Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti tanácsadója szerint minden a tudatosságon múlik, egy környezetére odafigyelő eb-tulajdonosnak nem esik nehezére a megfelelő helyre dobnia az ürüléket, nem hagyja az utcán heverni a problémát. Kérdés, hány tudatos gazda sétáltatja kutyáját a parkban, a játszó gyerekek közelében?

Nem tudom, kedves olvasó, mit szűrtél le cikkünkből, kaptál-e kielégítő választ, mert mi nem igazán. Egy biztos, megoszlanak a vélemények, hová kerüljön a kutyapiszok. Mivel nincs egységes álláspont, az lenne a legjobb megoldás, hogy külön kutyasétáltató helyek - ürülék-tárolóval ellátva - létesülnének, különösen a lakótelepeken, ahol a legnagyobb gondot okozza ez a kellemetlen kupac. Ideális kép, megvalósul valaha?

(Szerző: T.A., újságíró)