környezetvédelem
#Zöldövezet

Környezetvédelem a köbön

2010.06.03.
1 perces olvasási idő

Manapság a csapból is a környezetvédelem folyik. Egyél biokaját hordjál biopamutot, legyél fitt és egészséges és ne szennyezd a környezetedet! - ezt sugallják a reklámok, hírek. De vajon ez mit takar? Mit tehetünk mi magunk környezetünk megóvása érdekében?

Szelektív hulladékgyűjtés

Akár hiszed akár nem, a felhalmozott műanyag ezer év alatt bomlik le, az üveg még ennél is huzamosabb ideig szennyezi a környezetet. Tehát a nem jól kezelt hulladék súlyos károkat okozhat.

Pedig ha belegondolsz, a lakóhelyedtől sokszor karnyújtásnyira levő színes szemetesek sokat segíthetnek. Ráadásul fel van tüntetve rajtuk minden fontos információ: az, hogy mit dobhatsz be, de még az is, hogy mit nem (a félreértések elkerülése végett). Tehát neked nem maradt más dolgod, mint elsétálni és a megfelelő kukába dobni a hulladékot. Ez nem nagy feladat, de sokat segíthet. Az újrafelhasználás miatt, valamint a szép környezet megtartása érdekében. Hiszen olyan bosszantó tud lenni, ha az erdő szélén látod az odahajigált szemétkupacokat!

Környezetbarát öltözködés és táplálkozás

Kezdenek egyre trendibbé válni a biocuccok. Ami jó a termékeket forgalmazó cégeknek, a környezetnek és neked is. Na, jó de ez így túl szép. Akkor mindenki biocuccokat hordana, azonban a bio-termékek manapság még exkluzívnak számítanak, ezért nagyon drágák. Persze már a nagyobb bevásárlóközpontoknak van saját bio-márkájuk, ami kicsivel megfizethetőbb, de még így is drágább az átlagosnál. De ma már nem csak holmi biokajákat ehetünk, hanem biopamutot is hordhatunk.

Na, az meg mi a szösz? Tulajdonképpen azt jelenti, hogy a pamut elkészítésekor nem használnak semmiféle vegyszert. Vagyis a bio-címkével ellátott ruhád anyaga - elvileg - biológiailag elenőrzött termelésből származik és gyártásánál szigorúan figyelembe vették az egészségügyi előírásokat is. Bio-ruhákat már egyre több nagyobb márka polcain láthatsz, és viselésük egyeseknél már státusszimbólummá vált (és most nem a greenpeacesekre gondolok).

Apróságok, amik sokat számítanak:

- Senki nem szeret visszaválthatós flakonokat vásárolni, mert sok velük a macera: visszavinni, tárolni. Viszont ezek is újrafelhasználhatók.

- Ha takarékoskodunk az energiával, nemcsak szüleink pénztárcáját kíméljük, hanem a Föld energiatartalékait is. Így például a fogmosásánál elzárt csappal, a fölöslegesen nem használt villannyal és melegvízzel szintén tehetünk a Föld jövőjéért, még akkor is, ha ez csak egy csepp a tengerben.

(Sz.D.L.)