TESzedd
#Zöldövezet

Összefogás a tisztább környezetünkért

2012.06.01.
1 perces olvasási idő

Több mint százezer önkéntes regisztrált a „TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért” akció honlapján, hogy június 2-án, szombaton együtt gyűjtse a hulladékot az ország több mint 700 településén. A gyakorlat az, hogy a helyszínen többen jelentkeznek munkára, mint ahány előzetes regisztráció volt, így még most is csatlakozhatsz.

Akkor is elmehetsz a programra, ha nem regisztráltál, a KamaszPanasz is ott lesz a debreceni Nagyerdőn, hogy buzdítsa a lelkes szemétszedőket. Kesztyűs kézzel fogunk bánni a hulladékokkal, amelyeknek a zsákokban és a szemétgyűjtőkben van a helyük, nem pedig az erdőben. Az erdőkbe vendégként érkezünk, és nem kellene olyan „ajándékokkal” előállnunk, mint a műanyag flakon, a papírcsomagoló, vagy a zacskó. Ezeket a hulladékokat a kijelölt gyűjtőbe kellene helyezni, már-már gyerekes megfogalmazás és közhely, de sajnos, sokunkban nem tudatosul ez az igen egyszerű tanács.

Egy nap alatt nem váltjuk meg a világot, nem lesz teljesen tiszta a városunk, országunk, de tisztább igen. A kampány célja, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogy a hulladéknak mindenütt megvan a helye: otthonunkban és munkahelyünkön a szelektív szemetes, az utcán a kuka vagy a szelektív gyűjtő, valamint a hulladék udvarok. Tudtátok, hogy az összegyűjtött papírhulladékért (újság, szórólapok) pénzt is adnak? Tíz-húsz évvel ezelőtt még nagy divatja volt a közös papírgyűjtéseknek, pedig akkor még nem is jelent meg ennyi szóróanyag, mint most.

A „TeSzedd” akció anyagi hátterét, így a zsákok és kesztyűk beszerzését, az önkéntesek által összegyűjtött hulladék szakszerű begyűjtésének és lerakásának költségét idén az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség finanszírozza. A vízügyi igazgatóságok a polgárőrökkel közreműködve 100 ezer pár munkavédelmi kesztyűt és ugyanennyi zsákot osztanak szét országszerte az önkéntesek között. A TeSzedd! zsákokban összegyűjtött hulladékot a helyi közszolgáltatók az akció napján, június 2-án vagy a következő heti bejáráskor az ország bármely településéről ingyen elszállítják.

A részletekért látogass el a www.teszedd.hu oldalra, ahol megnézheted, hol találkoznak szombaton a szemétszedő önkéntesek. Csatlakozz hozzájuk!

(Szerző: T.A., újságíró)