jegyzet
#Zöldövezet

Legyenek a jegyzeteid környezetbarátak!

2016.03.07.
2 perces olvasási idő

Az órai jegyzeteimet eddig régimódian, hagyományos füzetbe írva rögzítettem. Ám a tabletek korában felfigyeltem az olyan alkalmazásokra, amelyek segítik a jegyzetelést. Már csak a környezetre gyakorolt hatásán gondolkodom… Hány oldalnyi jegyzetet kell készítenem tableten vagy laptopon ahhoz, hogy jót tegyek a környezetnek?

Papír vagy számítógép?

Persze a papírt is csodálnunk kell, hiszen ez a régi találmány képes felvenni a versenyt a 21. század számítógépeivel. Nehéz azonban összehasonlítani a két terméket. A tableteket és a papírt alkotó „nyersanyagok” teljesen különbözőek, és más módon károsítják a környezetet. Hozzá kell tenni, hogy a tabletek sokoldalú eszközök, így nem egyértelmű, hogy az előállításukhoz mennyi energia kellett – gondolunk itt az előállítás során szükséges anyagokra, a szállításhoz szükséges benzinre, az összeszerelésre. Ám mivel a tableteket és a papírt is használhatjuk ugyanarra a célra – jegyzetkészítés - érdemes összehasonlítani őket néhány szempontból.

Üvegházhatást okozó gázok

Kezdjük az üvegházhatást okozó gázokkal! Ha már van tableted, és azon gondolkodsz, hogy jegyzetelésre használd, akkor azonnal érdemes elraknod a golyóstolladat! Az Environmental Paper Network adatai szerint egyetlen egy darab papírlap készítése nem újrahasznosított anyagokból körülbelül 13,6 gramm széndioxidot termel. (A széndioxidot használjuk minden üvegházhatást okozó gáz mértékegységeként, beleértve a metánt, a salétromsavat, stb.) ipad

Összehasonlítva az iPad-del, ez utóbbi mindössze 3 watt áramot fogyaszt óránként, aminek következtében csupán 1,81 gramm széndioxid jut a levegőbe. Így az iPad-en több mint 7 teljes órán keresztül tudunk jegyzeteket készíteni annyi üvegházhatású gáz levegőbe juttatásával, amit egy oldalnyi papír készítése jelent. Hacsak nem jegyzetelsz nagyon keveset, érdemes a tabletet választanod.

Újrahasznosított papír

Ám ha 100 százalékban újrahasznosított papírokra váltasz, akkor már jobbak az arányok, de még így sem eléggé ahhoz, hogy megfordítsa az eredményeket. Egy újrahasznosított lap készítése 7,7 grammnyi üvegházhatású gázt termel. Persze még így is 4 órán keresztül tudsz jegyzetelni az iPad-en, úgy hogy, egyetlen környezetbarát papírlap elkészítésénél termelt mennyiségű üvegházhatású gázt juttatsz a levegőbe.

Ha tabletet vennél

Ám ha csak azért tervezel megvenni egy tabletet, hogy jegyzeteket készíts vele, az egyenlet változik.

Az Apple becslése szerint egy iPad egész élete során 104,7 kg üvegházhatású gázt juttat a levegőbe. Ez körülbelül azonos mértékű 7700 tiszta lap előállításával vagy 13600 oldalnyi 100 százalékban újrahasznosított lap nyomásával.

Ahogy valószínűleg tudod, a papír előállítása komoly problémát jelent az üvegházhatás kialakulásában. A gyártók természetes fákat vágnak ki világszerte, hogy helyet csináljanak eukaliptusz fáknak és terpentinfenyőknek. Ennek oka, hogy ezek a fajták nagyszerű papír-előállításhoz szükséges rostokkal rendelkeznek, és kevesebb fehérítést igényelnek, mint más fajták.

A tabletek viszont sok környezetre káros gázt bocsátanak ki. Emellett magának az internetnek a környezetre gyakorolt hatásait is figyelembe kell venned.

Felesleges dolgot ne vásárolj!

A legegyszerűbb válaszunk az, hogy ne vásárolj semmi olyat, amire nincs szükséged. Ha már van tableted, használd jegyzetelésre, ahelyett hogy rengeteg papírt vásárolnál. Emellett használd az eszközt annyi ideig, ameddig csak tudod. Ha újonnan vennél tabletet, csak azért, hogy azon jegyzetelhess, gondolod újra. A Föld egy jobb hely lenne, ha mindenki újrahasznosított papírt használna. Még a kreativitásodat is kieresztheted a környezettudatosság jegyében – a tanárok által kiadott lapokat, jegyzeteket gyűjtsd össze, és a felesleges papírokkal be is fedheted a füzeteidet!

(Gy. A., slate.com)