tanulás
#Suli, munka

Hogyan tanulj okosabban?

2022.02.27.
1 perces olvasási idő

A Darthmouth Egyetem kiadott egy listát, amely olyan tippeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a diákoknak fejleszteni a memóriájukat. Ezek a tippek bárkinek a segítségére lehetnek abban, hogy kicsit tudatosabban és okosabban (nem feltétlenül keményebben) tanuljon. Íme, a kedvenc tippjeink.

Hangosan ismételgesd a tananyagot

Már akkor is, amikor legelőször olvasod át az anyagot, kérdezd ki magadat! Segít a megértésben, és a tanulást is gyorsítja, mivel sokkal aktívabb annál, mint ha csak olvasnál. A hibáidat, hiányosságaidat is könnyen megtalálhatod és kiküszöbölheted, ha teszteled magad. Mondd el az anyagot hangosan a saját szavaiddal, aki hallás alapján tanul, annak ez sokkal hasznosabb a vizualizálásnál. Olvasd fel többször is hangosan azokat a részeket, amiket nehéznek találsz!

Készíts jegyzeteket

Azok, akik vizuális típusok, érdemes összefoglaló jegyzeteket készíteni, akár a tanórákon vagy előadásokon, és akár az otthoni tanulás közben is. Saját szavaiddal fogalmazd meg a jegyzeteidet, legyen rövid, világos és tömör. Valamint legyen olvasható és átlátható. A jegyzetelés sokkal inkább fejleszti a memóriát, mint ha aláhúzogatnád a lényeget, amit gyakran csak mechanikusan csinálunk, a lényegtelen dolgokat is aláhúzzuk, és nem feltétlenül értjük meg, amit kiemeltünk.

Tanuld meg a közepét

A legjobb időpont az ismétlésére rögtön azután van, amikor az adott rész végéhez értél. A tananyag eleje és a vége az, ami a leginkább megragad, így fordíts nagyobb figyelmet a középső részekre is, amik könnyebben feledésbe merülnek. A legkönnyebben elfelejthető rész éppen az anyag közepe utáni rész.

Aludj rá egyet

Akkor tanulj, mielőtt ágyba mennél, kivéve persze, ha nagyon fáradt vagy. A frissen elsajátított anyag jobban megmarad egy kis alvás után, mint ha ugyanez az idő napközben telt volna el.

Próbáld a tanultakat kötni valamihez

Két módja van a memorizálásnak: az ismétlés (mechanikus folyamat) és a megértés. A szorzótáblát, telefonszámokat, kódokat és más hasonló dolgokat ismétléssel lehet megtanulni, de gondolatokat, elképzeléseket, elméleteket és következtetéseket csak a megértés folyamán tudjuk megtanulni. És persze van, hogy ez a két tanulási mechanizmus egyszerre működik.

Minél több dolgot tudsz társítani egy gondolathoz, annál több jelentése lesz, és minél több jelentése lesz, annál inkább meg fog maradni a fejedben. Mindig jegyezd fel a hasonlóságokat a gondolatok között, és helyezd el őket a gondolatok, elképzelések és elméletek egy nagyobb rendszerében. Maguknak a szavaknak a megértése nem mindig elég. Ne elégedj meg egy ködös elképzeléssel arról, amit olvastál. Ha nem tudod követni a gondolatmenetet, inkább menj vissza oda, ahol elvesztetted a fonalat.

(KamaszPanasz - P. K.)