alvás
#Testi problémák

10 tipp a tökéletes alváshoz

2013.08.20.
2 perces olvasási idő

Ha gondjaid vannak az alvással, meg kell változtatnod az alvási szokásaid, hogy tökéletesen pihenhess. Cikkünkben 10 tippet olvashatsz arról, hogy hogyan teheted kellemessé az alvással töltött óráidat.

Mogorvának, türelmetlennek, és állandóan fáradtnak érzed magad? Lehetséges, hogy nem alszol eleget vagy nem a megfelelő módon teszed azt. Az iskola, a ház körüli munkák és egyéb mindennapi gondok miatt néha nehezen jön álom a szemedre, ezért ki kell találnod egy olyan stratégiát, amivel az alvás könnyebben megy.

Nem tudod kontrollálni az összes olyan tényezőt ami nehezíti az elalvást, viszont ha ezeket az utasításokat betartod, sokkal könnyebben és jobban fogsz aludni.

Mindig ugyanabban az időben feküdj le aludni, hétvégén is!

Az alvás legyen része a napirendednek. Mindig tartsd magad ahhoz az időponthoz, amit kijelöltél, hiszen így a tested hozzászokik a rendszerességhez és ezáltal könnyebben elalszol.

Ne egyél sokat elalvás előtt!

A vacsorát időzítsd úgy, hogy legalább két órával lefekvés előtt legyen. A vacsorád lehetőleg könnyű legyen, kerüld a fűszeres és zsíros ételeket, mert ezek gyomorégést okozhatnak, amitől az alvásod nem lesz felhőtlen. Sőt, korlátozd azt is, hogy mennyit iszol alvás előtt, mert a sok folyadék miatt gyakran meg kell szakítanod az alvást, hogy kimenj a mosdóba.

Kerüld a dohányzást, a koffein tartalmú italokat és az alkoholt!

Ezek azok a vegyi anyagok, melyek garantáltan ébren tartanak. A dohányzóknak elvonási tüneteik lehetnek éjszakánként. Ha mégis dohányzol, lehetőleg próbáld hozzáalvásszoktatni a szervezetedet ahhoz, hogy este már nem gyújtasz rá. Kerüld a koffein fogyasztását 8 órával az elalvás előtt. A tested ugyan nem raktározza a koffeint, de a serkentő hatásai nagyjából ennyi ideig hatnak. Sokan úgy hiszik, hogy az alkohol nyugtató hatású, viszont ugyanúgy el is űzheti az álmokat.

Mozogj kicsit lefekvés előtt!

A rendszeres testmozgás lefekvés előtt segítheti a könnyű elalvást, és ilyenkor általában jobban is alszol. Igaz, egyeseknél teljesen ellentétes hatást gyakorol: az alvás előtti mozgás sok embernek nehezíti az elalvást. A legjobb módszer az, ha kitapasztalod, hogy rád ez hogyan hat.

Varázsold a szobádat sötétté, csendessé, tisztává és kényelmessé!

Tedd a szobádat olyanná, hogy ideális legyen a tökéletes pihenéshez! Állítsd be a megfelelő világítást, hőmérsékletet, páratartalmat és a hangokat saját igényed szerint. Használj sötétítő függönyt, szemfedőt, füldugót, vagy esetleg rakj be egy nyugtató hatású CD-t vagy bármit, amire szükséged van, hogy megteremtsd az alvás számára a tökéletes környezetet!

Próbálj meg este aludni!

A napközbeni szundítások elrabolják az időt a fontos szerepet betöltő éjszakai alvástól. Korlátozd a nappal alvással töltött időt fél órára, és akkor is lehetőleg délután szunyókálj. Ha reggelente gondjaid vannak az ébredéssel ne sötétíts be, mert reggel az ablakon beszivárgó világosság segít felébredni.

Válassz kényelmes párnát és matracot!

A kényelmes fekvőhely a jó alvás alappillére, ezért törekedj arra, hogy az ágyad a legtökéletesebb legyen a számodra. Ha nem egyedül alszol, biztosíts elegendő helyet mindkettőtök részére. Lehetőleg ne aludj egy ágyban a házi kedvenceiddel.

Relaxálj alvás előtt!

Csinálj nyugis dolgokat, mint például olvasás vagy zenehallgatás. Így a tested jobban rá tud hangolódni az alvásra. Vegyél egy kellemes fürdőt, és sötétíts be a szobában!

Menj aludni ha fáradt vagy, és kapcsold le a fényeket!

Ha nem alszol el 15-20 percen belül, kelj fel és csinálj valami mást. Feküdj vissza akkor, ha már fáradtnak érzed magad. Ne erőltesd az elvalvást!

Csak végső esetben használj altatót!

Egyeztess az orvosoddal mielőtt bármilyen nyugtató hatású szert beszedsz. Ne feledd, az ilyen készítményektől nem leszel kipihentebb, és ráadásul függővé is válhatsz tőlük.

(G.V.)

Kapcsolódó címkék

alvás