tanulás
#Suli, munka

Pszichológiai trükkök a hatékonyabb tanuláshoz

2023.03.22.
2 perces olvasási idő

Hogyan tanulhatnék hatékonyabban? Biztosan benned is felmerült már a kérdés. A helyes időbeosztásról és a tudatosságról már biztosan olvastál. És a pszichológiai vonatkozású ötleteket ismered már? Mutatunk néhányat.

Minidig is érdekelt, hogy új, egyszerűbb és gyorsabb tanulási módokat találjak. Végzős diákként az idő, amit az új ismeretek megszerzésére fordíthatsz, már korlátozott. Fontos, hogy a lehető legtöbbet kihozd a tanulásra szánt idődből, ugyanakkor a memorizálás, az ismétlés, és a többi ismerethez való kötés szintén elengedhetetlen. Az információra pontosan kell emlékezni, később azt felidézni, és hatékonyan kell használni a különböző helyzetekben.

1. A memória fejlesztésének alapjai

Az alapvető ötletek például, a figyelem, koncentráció javítása, a tanulószoba kerülése, és a tanulási idő hatékony beosztása kezdetnek jók, de még több pszichológiai lecke akad, ami drasztikusan javíthatja a tanulásod hatékonyságát.

2. Folyamatosan tanulj, és csinálj új dolgokat

Az új ismeretek megszerzése, és gyakorlása segít, hogy az agyad több információt raktározzon.

Az egyik legbiztosabb mód arra, hogy még hatékonyabban tanulhass, ha szimplán folyamatosan azt teszed. Egy kutatás szerint azoknak az embereknek, akik megtanulták, mikor „muszáj” tanulni, nőtt a nyakszirti lebenyükben levő szürkeállományuk tömege, amely agyterület a vizuális memóriáért felelős. Amikor ezek az egyének abbahagyták az új ismeretek gyakorlását, ez a tömegnövekedés megszűnt.

Tehát, ha egy új nyelvet tanulsz, fontos, hogy folyamatosan használd a nyelvet, azért, hogy megtartsd azt, amit már megtanultál. Ehhez a „használd vagy elveszíted” jelenséghez tartozik az agy szelektáló tevékenysége is. Bizonyos kapcsolatokat az agy folyamatosan fenntart, míg másokat kitöröl. Ha azt szeretnéd, hogy az új információ, amit megtanultál, a fejedben is maradjon, folyamatosan ismételgesd, gyakorold.

3. Tanulj többféle módon

Fókuszálj arra, hogy többféleképpen tanulj! Ahelyett, hogy foylton ugyanazt a szöveget olvasgatnád, az információt verbálisan és vizuálisan is ismételgesd! Ebbe beletartozhat mondjuk az, hogy elmagyarázod, amit tanultál egy barátnak, jegyzeteket készítesz, vagy rajzolsz egy gondolati térképet. Azzal, hogy többféleképpen tanulsz, még jobban belevésed a tudást az agyadba.

Minél több agyterület raktároz információt egy témáról, annál több kapcsolat jön létre. Ez a sokszorosság pedig azt jelenti, hogy egyetlen kérdés megválaszolásakor több lehetőséged van a kapcsolódó információ előhívására, a többszörösen elraktározott területekről. Ezek az egymásra utaló adatok jelentik azt, hogy sokkal inkább tanultál, mintsem memorizáltál.

4. Tanítsd meg, amit tanultál egy másik embernek

A tanítás fejlesztheti a tanulásodat.

Az oktatók igazolják, hogy az egyik legjobb módja annak, hogy megtanuljunk valamint, ha valaki másnak is továbbadjuk. Emlékszel a hetedikes kiselőadásodra Kínáról? A tanárod abban a reményben adta ezt a feladatot, hogy azzal, hogy megtanítottad az osztályodnak, még több ragad meg belőle benned. Ugyanezt az elvet alkalmazhatod ma is azzal, hogy az újonnan megszerzett ismereteidet megosztod másokkal.

Kezdd azzal, hogy lefordítod az információt a saját nyelvedre! Ez a folyamat önmagában segít megszilárdítani az új tudást az agyadban. A következő, hogy megtaláld a módot arra, hogy megoszd azt, amit tanultál. Vannak ötleteink is: például írj egy blogbejegyzést, vagy vegyél részt egy csoportos megbeszélésen.

5. Használd a már megtanultakat az új ismeretanyag rögzítésére

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy hatékony tanulóvá válj, ha a relációs tanulás módszerét használod, ami azt jelenti, hogy az új információkat olyan dolgokhoz kötöd, amiket már tudsz. Például, ha a Rómeó és Júliáról tanulsz, akkor összekapcsolhatod, amit megismersz a drámáról azzal, amit már korábban megtudtál Shakespeare-ről, a történelmi korról, amiben a szerző élt, vagy más ehhez kapcsolódó információkkal.

(KamaszPanasz - Sz. D .L.)