nyelvtanulás
#Suli, munka

Nyelvtanulás - Egyénileg vagy csoportosan?

2013.03.13.
2 perces olvasási idő

Vajon létezik ideális nyelvtanulási forma? A válasz egyszerű: létezik, de egyéntől függ, hogy kinek melyiket ajánlják - mondja nyelvi szakértőnk, aki most összeszedte, hogy milyen körülményeket mérlegelve hozhatunk jó eséllyel olyan döntést, amellyel nem foghatunk mellé.

Csoportos tanulás nyelviskolában

A nyelvtanulás talán legelterjedtebb módja, hogy iskolai keretek között, csoportban tanulunk. Ezen belül számos formában (céges továbbképzésen, nyelviskolában, nyelvi stúdióban, stb.) működnek nyelvcsoportok, amelyeknek azonban sok közös tulajdonságuk van. Mivel egy nyelvcsoportban többen tanulnak együtt, így ez a tanulásnak egy nagyon interaktív és kommunikáció központú formája, amely kifejezetten alkalmas arra, hogy életszerű szituációkban lehessen gyakorolni a nyelvet.

Mivel az egyes tanulóknak más-más erősségeik lehetnek, így segíthetnek minket, illetve motiválhatnak anélkül, hogy az az érzésünk lenne, hogy a másik mindent tud, mi pedig semmit, mint például egy magántanárral. Illetve a társaságnak köszönhetően közös élmény lehet a tanulás. Természetesen számos tényező megléte kell ahhoz, hogy egy csoport hatékonyan tudjon működni.

1) Csoportlétszám: általában a kisebb létszámú (3-6 fős) csoportokat tekintik hatékonyabbnak, hiszen itt egyszerre érvényesülhetnek a csoportos forma előnyei és az egyénre szabott módszerek és odafigyelés. Azonban a nagyobb létszámnak is lehetnek előnyei, például egy szintentartó, vagy társalgási csoport esetén.

2) Előzetes szintfelmérés: mivel az emberek többsége már általában valamilyen formában tanult nyelvet, így fontos, hogy olyanok kerüljenek egy csoportba, akik hasonló nyelvtudással rendelkeznek, azonos szinten tartanak. Ennek felmérésére a legtöbb nyelviskolában szintfelmérő teszteket vagy a tanárral való előzetes beszélgetést alkalmaznak.

3) Csoport összetétel: a jó hangulatnak és a hatékony együttműködésnek is feltétele, hogy az egy csoportot alkotók megtalálják a hangot egymással, legyen közös pont az érdeklődésükben, illetve hasonlóak legyenek az elvárásaik és a céljaik. Különösen fontos lehet például előzetesen felmérni, hogy ki az aki nyelvvizsgát szeretne tenni és ehhez keres felkészítést és ki az, aki a mindennapjaiban (munkahelyen, külföldi tartózkodás során, stb.) szeretné használni a tanultakat.

A csoportos nyelvtanulás jó választás, ha:

  • mindennapi használatra vagy külföldi tartózkodáshoz kell a nyelvtudás
  • jobban tud másokkal együtt tanulni, ha motiválja a többi csoporttag
  • életszerű, gyakorlati nyelvtudásra vágyik
  • kezdő, illetve alacsonyabb szinten van
  • önállóan nehezen szánja rá magát, hogy a tanulással foglalkozzon.

Tanulás egyénileg, magántanárral

Ha nem csoportban szeretnénk tanulni, akkor kereshetünk magántanárt, aki csak velünk foglalkozik és így akár speciális igényeinket is figyelembe tudja venni. A legfontosabb, hogy megfelelően válasszunk tanárt, hiszen az egyéni tanulás még önmagában nem szavatolja a sikert. A következő szempontokat mindenképpen mérlegeljük mielőtt valaki mellett elköteleződünk:

(Forrás: Eduline)