egyetem
#Suli, munka

Tanulj külföldön: a felkészülés

2013.10.31.
1 perces olvasási idő

Az őszi szünet egy kis felüdülést tartogat azoknak, akik az érettségi évében járnak. Rengeteg a teendő ilyenkor, hiszen nem csak a szalagtűző körüli stressz nehezíti meg a végzősök dolgát, hanem a továbbtanulás kérdése is nagy fejtörést okozhat.

Valószínűleg ez a kis szünet a legjobb időpont arra, hogy befejezed és elküldd a jelentkezésed a külföldi egyetemek valamelyikére. Fontos, hogy ne halogasd a jelentkezést, hiszen minél később küldöd el, annál nagyobb stressz lesz rajtad.

Szervezd meg a napjaidat!

Állíts össze egy menetrendet és tartsd be azt! Így nem fogsz kicsúszni a határidőből és pontosan nyomon tudod követni, hogy milyen teendőid vannak még. A legfontosabb a magadról írt kis levél vagy bemutatkozás. Fontos, hogy a lehető legpontosabb és legpozitívabb képet fesd magadról, hazugság nélkül. Helyesen és igényesen írd a levelet, ha valamiben nem vagy biztos, kérdezd meg a nyelvtanárod, vagy valamelyik külföldi ismerősöd.

A referencialevélről is volt már szó. Ez a második legfontosabb dolog. Ha fel kell töltened vagy el kell küldened valahova ezt, akkor inkább csináld meg pár nappal vagy akár héttel a jelentkezési határidő előtt. A jelentkezési határidő környékén nagyon sokan töltenek fel adatokat, így nagy esély van a szerver túlterheltségére. A váratlan “meglepetések” elkerülésé végett jobb mindent minél előbb elkezdeni és befejezni.

Elküldtem a jelentkezésem, mi fog most történni?

Ha elküldted a jelentkezésed, az egyetem átnézi azt, és döntést hoznak. Először egy levelet fogsz kapni arról, hogy megkapták a jelentkezésed. Majd kapsz egy úgynevezett ajánlatot (november és március között bármikor), amelyben felsorolják azokat a feltételeket, amiknek meg kell felelned a sikeres felvételhez (például 4.0 átlag az érettségin, vagy 90% feletti történelem érettségi, stb.)

Érdemes egy sorrendet felállítani, hogy melyik egyetemre mik a feltételek, melyikre van a legtöbb esélyed bejutni, illetve melyik kínálja a legelérhetőbb és legteljesíthetőbb pontokat. Ezek alapján sokkal könnyebb lesz döntened majd.

Ha ismersz embereket az adott egyetemen, nyugodtan írj nekik, és kérd a segítségüket. Ha nem ismersz senkit, akkor keress diák oldalakat, honlapokat vagy fórumokat, így megismerheted azokat az embereket, akik már túl vannak az egész felvételi procedúrán és egy kicsi betekintést nyerhetsz. Ez sokszor hasznosabb, mint millió levéllel vagy e-maillel elárasztani az egyetemet.

Mindig legyen B-terved!

Az önbizalom nagyon fontos, de persze megtörténhet az is, hogy elutasítanak. A legtöbb egyetem általában megindokolja, hogy miért, de az is lehet, hogy egy olyan levelet kapsz, amiben csak a tényeket közlik. Ha ez történik, akkor sem kell elkeseredned. Főleg akkor nem, ha van B-terved.

Ez lehet például egy év küldöldi utazás, jelentkezés hazai egyetemekre, munka érettségi után, majd újrajelentkezés. Remek ötletek és nagyon jó lehetőségek.

Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnod. A legfontosabb, hogy bízz magadban, és ismerd meg a képességeid! Tégy meg mindent azért, hogy elérd a céljaid!

(Gy. R.)