suli
#Suli, munka

Mit lehet csinálni a középiskola után?

2024.07.08.
2 perces olvasási idő

Még mindig azon tűnődsz, hogy mit csinálj a középiskola után? Míg sok diák a középiskola előteréből a főiskolai kampuszba megy át, ez csak egy lehetőség a sok út közül. Ha még nem állsz készen arra, hogy megragadd a cuccaid és elindulj a koliszoba felé, rengeteg dolgot tehetsz.

A legtöbb főiskolai felvételt egy évvel is elhalaszthatod, így nem kell a nulláról kezdened, amikor visszatérsz. Ha azonban nem vagy meggyőződve, vagy fogalmad sincs, mit kezdenél egy teljes év szünettel, fontold meg az érettségi utáni alternatív lehetőségeket.

Fedezz fel pár olyan tennivalót a középiskola után, amelyeknek semmi közük az egyetemhez.

1. Utazás külföldre

Ez lehet a megfelelő alkalom az életedben, hogy lásd azt a világot, amivel annyi időt töltöttél a tankönyvekben, és használd az idegen nyelveket. Vegyük Bailey Theado-t, aki elhalasztotta felvételét az egyetemre egy jól szervezett utazás és önkéntes munka miatt.

Bailey-t kalandjai Nepálba, Indiába, Indonéziába, Malajziába, Laoszba és Thaiföldre vitték, majd Dániába és Franciaországba. Ez magában foglalt egy fotóriporter-gyakornok állást, egy projektet az Akha domb törzséről, és önkéntes munkát Tibetben.

Bailey azt mondta: „Szerintem a középiskola utáni év a legjobb idő, hogy megtudd, mi iránt vagy igazán szenvedélyes".

2. Jótékonykodás

Bár az iskola után néhány órát áldoztál az önkéntességre, a középiskola után érdemes alaposan átgondolnod, hogy egy ügynek szenteld magad. Keress olyan kutatószervezeteket, amelyek fontos munkát végeznek a számodra leginkább fontos területeken. Érdekel a veszélyeztetett fiatalok segítése? Abban reménykedsz, hogy több nő hozzájuthat ingyenes egészségügyi ellátáshoz? Szeretnéd tudni, mit tehetsz a környezet védelme érdekében helyi szinten? Vegyél részt ilyen közösségekben, és nézd meg, hová visz.

3. Spórolj

Az egyetem drága. A napi megélhetési költségeken túl a diákok évekig törlesztik adósságukat. Ahelyett, hogy egyenesen iskolába indulnál, fontold meg egy év munkáját, hogy spórolj erre a drága tanulmányi kalandra.

4. Koncentrálj a szenvedélyedre

Tehetséges festő vagy, de az iskolában mindig toll után nyúltál az ecset helyett? Mindig is volt szemed a fotózáshoz, de soha nem volt lehetőséged használni? Ahelyett, hogy rohannál az egyetemre, amely ugyanúgy köti az idődet, hagyj időt magadnak egy olyan készségre, amelyet valóban szeretnél fejleszteni.

5. Legyél gyakornok

Ha biztos vagy benne, hogy van egy nagyszerű ötleted, nézd meg, vannak-e olyan emberek, akik egyetértenek veled. Keress olyan ösztöndíjakat, amelyek alternatív útvonalat kínálhatnak. Ezek versenyképesek, így tudhatod, hogy valaki hajlandó-e befektetni az ötletedbe.

6. Legyél online vállalkozó

Az ösztöndíj megszerzése nem az egyetlen út a vállalkozói sikerhez. Beindíthatod saját vállalkozásod, korlátlan számú online üzleti lehetőség kínálkozik. Jártas vagy a divatban és a marketingben? Fontold meg egy online áruház indítását vagy hozz létre egy eBay-birodalmat.

Csodálatos író vagy, sok véleménnyel? Elindíthatsz egy blogot, és hirdetésekkel bevételt szerezhetsz belőle. Vagy indíthatsz egy YouTube-csatornát, hogy bemutasd szenvedélyed – ki mondja, hogy nem lehetsz te a következő nagy YouTube-sztár?

7. Tanulj szakmát

A főiskola nem az egyetlen hely, ahol tovább tanulhatsz. A kereskedelmi és szakképző iskolák egyedülálló lehetőséget kínálnak egy értékes szakma elsajátítására – az ár töredékéért, lényegesen rövidebb idő alatt. A program végén bizonyítványt kapsz, és készen állsz arra, hogy a választott területen karriert építs. Ez helyettesítheti a főiskolát, vagy végezheted párhuzamosan is. Több tucatnyi tanulmányi terület létezik: grafikai tervezés, esküvői tanácsadás, kozmetológia, sebészeti technológia, személyi képzés, masszázsterápia, foghigiénia, videojáték-tervezés és még sok más.

(KamaszPanasz - teenvogue.com)