külföld
#Suli, munka

6 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a nyaradból

2016.06.16.
2 perces olvasási idő

Hosszú, kemény tanéven vagy túl, és most végre nem kell attól rettegned, hogy elalszol, elkésel. Ideje elgondolkodnod azon, hogyan hozd ki a legtöbbet a nyaradból. Ne értsd félre, én is szeretem a lustálkodós nyarakat. Egyetemi hallgatóként viszont tudom, hogy az értelmesen eltöltött nyári szünet sokat segít abban, hogy sikeresen felvételizz majd az általad kiválasztott egyetemre. Ezért összeszedtünk néhány tippet, hogyan hozd ki a nyári szünetből a legtöbbet.

Önkéntes munka

A nyár nagyszerű alkalom az önkéntes munkára. A lustálkodós reggelek csodálatosak, de a közösségért tenni valamit egy kicsit fontosabb. Adj magadnak néhány hét szokásos nyári vakációt, de aztán iktass be pár alkalmat minden héten, amit önkénteskedéssel töltesz. Nézd meg a helyi könyvtárat, állatmenhelyet, óvodát vagy idősek otthonát, ahol szívesen várják az önkéntes munkára jelentkezőket. Ne feledd, az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez is kötelező az önkéntes szolgálat!

Még izgalmasabb, ha külföldön vállalsz önkéntes szolgálatot: a helyi szokások megismerésén túl kiváló nyelvgyakorlási lehetőség is, ráadásul sok fogadóhely fizeti a szállást vagy az utazási költségeket. Az Európai Önkéntes Központ honlapján további információkat találsz a külföldi önkéntes lehetőségekről.

Egyetemi órák

Tudom, tudom, a sulinak csak most lett vége, de ez egy szuper módja annak, hogy hasznosan töltsd a nyarat, ha részt veszel egy főiskolai vagy egyetemi tanfolyamon. Sok egyetem indít kurzusokat középiskolás diákoknak, fontold meg, hogy jelentkezel egyre. Az egyetemi kurzusok mások, mint a középiskolás órák, ez segíthet később beilleszkedni, valamint esetlegesen néhány értékes kreditet szerezni. Ha nincs a közeletekben ilyen jellegű lehetőség, ma már interneten keresztül is számos egyetemi kurzusra jelentkezhetsz – bár ezekhez fontos a megfelelő angol nyelvtudás is.

munka

Nyári nyelviskola

Ha igazán hasznosan akarod eltölteni a nyári szünetet, legjobb, ha beiratkozol egy intenzív nyelvi kurzusra. Kiváló lehetőség, hogy bepótold az évközben elmaradt anyagot vagy hogy az évközben megszerzett tudásod a szünidő alatt se vesszen kárba. Fejlesztheted a nyelvtudásod az őszi iskolakezdésre vagy nyelvvizsgára is, hiszen ez utóbbival értékes plusz pontokat szerezhetsz majd az egyetemi felvételinél.

Az angol nyelv gyakorlásához nagyon jó lehetőség, ha angolul olvasol. Ehhez kiváló program a Gutenberg vagy a Librivox, ahol csak rá kell keresned a kedvenc könyved címére vagy szerzőjére, aztán le is töltheted a teljes szöveget és/vagy hanganyagot is hozzá.

Táboroztatás

Ha voltál már nyári táborban, és élvezted, akkor itt az ideje, hogy kamatoztasd. Ezen nyáron akár táboroztathatsz is. Kérdezz rá a régi iskoládban, vagy keress rá a neten, hol van lehetőség besegíteni a kisebbek táboroztatásába! Nagyszerű lehetőség, hogy csiszolj a vezetői képességeiden, amely elengedhetetlen lehet a jövődben.

Nyári munka

A nyár tökéletes alkalom, hogy munkát szerezz. A legtöbb tini az első munkáját nyáron szerzi, szóval a munkaadók sok jelentkezőre számítanak. Számos diákszövetkezet várja a diákmunkára jelentkezőket! A nyári munkával félre tehetsz egy kis pénzt az egyetemre, illetve az iskolai kiadásokra.

Próbálj ki valami újat!

Mivel nyáron sok szabadidőd van, ez az év legjobb alkalma, hogy kipróbálj valami újat. Csatlakozz egy sportcsapathoz, találj egy új hobbit, vagy tanulj meg egy hangszeren játszani. Ki tudja, lehet, te leszel a következő Mozart, és még eddig nem is tudtad! A tehetség felbecsülhetetlen, amikor főiskolára jársz és megpályázol egy ösztöndíjat, szóval miért nem próbálsz ki valami újat ezen a nyáron?

A nyár általában a tinik kedvenc évszaka, mert ilyenkor nincs suli, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs munka. Próbálj meg minél többet kihozni a nyaradból. Te mit fogsz csinálni ezen a nyáron?

(KamaszPanasz - S.C.)