diákmunka
#Suli, munka

Diákmunka: aprópénz helyett karrier

2016.05.27.
2 perces olvasási idő

Ideje leszámolni azzal a tévképzettel, miszerint a diákmunka csak monoton szórólapozás vagy valamilyen árufeltöltős meló lehet. Egyre több cég keres motivált, nyelveket tudó diákokat komolyabb, jól fizető munkakörök betöltésére, és az sem kizárt, hogy az egyetem befejezése után rögtön állást ajánljanak a jól teljesítő diákoknak.

Diákként azt is érdemes fejben tartani, hogy a cégeknél ledolgozott idő az önéletrajzunkban is jól mutat és aranyat érhet egy állásinterjún. Hiszen a munkatapasztalat - és különösen a szakmába vágó tapasztalat – az utóbbi években szinte megkerülhetetlen tényező lett a munkaerőpiacon. Szinte nincs olyan álláshirdetés, ahol ne futnánk bele következő mondatba: “elvárás: minimum 1-3 év szakmai tapasztalat.”

Ezt a diákok is hamar felismerték és a tapasztalatok szerint egyre többen saját szakmájuknak megfelelően keresnek munkalehetőséget.

Ugyanúgy dolgoznak, mint a főállásúak

Az Evopro nevű nemzetközi mérnökirodánál nagy hagyománya van a diákmunkások alkalmazásának; a 2001-ben alapított cég jelenleg is több mint 20 diákot foglalkoztat. Van, aki adminisztratív területen dolgozik, de többségük mérnöki munkát végez és ugyanúgy részt vesznek a napi munkafolyamatokban, mint bármely másik „rendes” főállású dolgozó.

Nem véletlenül, ugyanis a cég filozófiája szerint fontos a mérnökképzés támogatása és az „utánpótlás” kinevelése. „Öt éve én is magam is diákként kerültem a céghez, majd az egyetem befejezése után állást ajánlottak” – mesélte Debreczeni Bernadett, a cég HR-ese. Mint elmondta, kifejezetten cél, hogy a megbízható diákokat tanulmányaik befejezése után is a cégnél tartsák, ami érthető is, hiszen ők már képben vannak a munkafolyamatokkal és az is nagy előny, hogy ismerik a cég munkatársait. - A diákok egyre inkább a szakmai tapasztalat megszerzése miatt kezdenek el dolgozni, de persze sokakat a piszkos anyagiak, vagyis egy kis plusz költőpénz, az ösztöndíj kiegészítése vagy a szülőktől való függetlenség motivál. A bérezés tekintetében cégük próbálja követni a munkaerő-piaci igényeket; nem ritka, hogy a fizetésén felül még külön prémium is jár a diákoknak.

Garantált a karrierlehetőség

A navigációs és autóipari szoftverek fejlesztésével foglalkozó NNG-nél is azt tapasztalják, a diákok is felismerték, a karrierépítéshez már nem elég az elmélet, gyakorlati tudásra is szükség van. A cég ebben abszolút partner; már közel tíz éve foglalkoztatnak diákokat: “A vállalat történetének első diákmunkása 2007-ben érkezett HR csapatunkba. Azóta több, mint 218 diák dolgozott nálunk, most 62 olyan kollégánk van, akik korábban diákként kezdtek a cégnél “– magyarázta Kálmán Kristóf, a népszerű iGo-t fejlesztő cég munkatársa.

Jelenleg 48 diák dolgozik itt, de bizony ők sem fénymásolással vagy kávéfőzéssel foglalkoznak, hanem fejlesztői és tesztelői munkát végeznek, vagy valamilyen asszisztensi pozícióban (customer care, project support) találták meg számításukat. Itt is törekednek arra, hogy a diákokat minél hamarabb bevonják az éppen futó projektekbe, mert “a friss szemlélet mindig pezsdítőleg hat a cég életére.”

Persze elvárások is vannak a diákok felé; a nyelvtudás előny, de a legfontosabb, hogy ne féljenek kérdezni, mert csak így tanulhatnak, magyarázta a cég munkatársa. Viszont annak, aki precíz és lelkes, szinte garantált a karrierlehetőség, függetlenül attól, hogy milyen területre érkezett, tette hozzá.

A nagy betűs életre nevel

A két cég példájából is egyértelműen látszik, hogy a diákmunka átalakulóban van; már nemcsak hogy pénzt lehet vele keresni - arról nem is beszélve, hogy az egyes munkáknál nem ritka az 1000-1500 forintos órabér sem -, de megalapozhatja az egyetem utáni nagy betűs életet. Hiszen a diákok komoly szakmai gyakorlattal felvértezve vághatnak neki a munkakeresésnek, ami bárhol jó ajánlólevél lehet.

Az egyik legismertebb iskolaszövetkezetként a MŰISZ immár 20 éve segít a diákoknak, hogy megkeressék az albérletre vagy a nyári fesztiválbelépőre valót. Havonta kb. 2500-3500 diáknak találnak munkát, akik a fagyi árusítástól kezdve, a marketinges és a sofőri munkán át, egészen az applikáció fejlesztésig a legkülönfélébb munkákból válogathatnak, hiszen a MŰISZ több száz céggel áll kapcsolatban. Érdemes tehát szétnézni a MŰISZ honlapján, ahonnan az is pillanatok alatt kiderül, hogy éppen hol és milyen munkalehetőség van, mennyit fizet, és hogyan lehet rá jelentkezni - a többi már a diákon múlik!

(MŰISZ Iskolaszövetkezet)