önkéntes
#Suli, munka

Önkéntes munka külföldön: mire számíts?

2012.11.28.
2 perces olvasási idő

A legtöbbek fejében az önkénteskedés szó hallatán néhány olyan ember képe jelenik meg a lelki szemei előtt, akik szemetet szednek az utcán vagy idős néniknek segítenek. Ám az önkénteskedés ennél sokkal több, rengeteg fajtája létezik. A lényeg ugyanaz: semmilyen fizetést nem kapsz. Legalábbis a legtöbben ezt gondolják.

A valóságban azonban egy-egy önkéntes munka után nemcsak lelkiekben gazdagodhatsz, hanem új, hasznos kapcsolatokra is szert tehetsz. Ki tudja, lehet, hogy épp egy ilyen esemény szilárdítja meg valamely döntésedet, sőt, ha kellőképpen ügyes vagy, akár állást is ajánlhatnak Neked a későbbiekben!

Az előkészületek

Még nyáron jelentkeztem segítőnek a Health 2.0 konferenciára. Nemcsak a téma érdekelt, hanem maga a rendezvény mibÖnkéntesként Te is részt vehetsz neves külföldi konferenciákonenléte is. Végül szeptemberben értesítettek, hogy mehetek, és ezzel elindult a készülődés, és a várakozás. Az önkéntes csapatba nem volt könnyű bejutni, rengeteg dolgot kellett kitölteni, sok kérdésre kell válaszolni. Az adott válaszaink alapján döntik el, hogy alkalmas vagy-e a munkára.

Természetesen előny, ha egynél több nyelvet beszélsz, de jó pont lehet az is, ha a már meglévőt (angol vagy német) szeretnéd fejleszteni. A jelentkezés kitöltése után indul a várakozás. Ezt a pár hónapot érdemes arra használni, hogy az előző évek eseményeit végignézed, így átfogó képet kaphatsz magáról a rendezvényről.

A konferenciáról

A konferencia két napos volt, de előtte számos más eseményt is szerveztek, amelyen szintén segíteniük kellett az önkénteseknek. Egy pár órás tréning után mindenkinek kiosztották a saját feladatát (persze az egész nagyon rugalmas volt, így ha esetleg nem tetszett a feladat, mindenféle gondolkodás nélkül átraktak máshova).

A hétvégi "előzetes" programok nemcsak az összeismerkedésre voltak alkalmasak, de arra is, hogy kiderüljön mind a szervezők mind az önkéntestársak számára, hogy ki lesz az, aki segítőkész lesz a konferencián, és kik azok, akik semmi sem fognak csinálni. Nagyon fontos a jó benyomás, így nem érdemes hangoztatni, ha valami nem nagyon tetszik. A szervezők természetesen nagyra értékelik az önálló, építő ötleteket, így érdemes azokat megosztani a szervezőkkel.

A konferencia első napján rengeteget kellett szaladgálni és segíteni. De a sok munka meghozta gyümölcsét, hiszen ha segítőkész és talpraesett vagy, az emberek elkezdik megjegyezni a neved, vagy legalábbis felismernek a konferenciateremben, és egyre barátságosabbak lesznek veled. Érdemes odamenni néhány olyan emberhez, akit érdekesnek találsz, és beszélgetni velük.

A második nap már kevésbé volt zsúfolt, de még így is rengeteg elintéznivaló akadt. Ne feledd, hogy a vidámság alapvető! Senki sem szeret alkalmazni olyan embereket, akik nem tudnak mosolyogni.

A konferencia zárásaként finom vacsorát szolgáltak fel, és a rendezvényen elvegyülhettünk a résztvevőkkel, beszélgethettünk az előadókkal, nézőkkel.

Az igazi fizetség a Tiéd!

Még ha ingyen is dolgoztál, az igazi fizetséget már megkaptad. Rengeteg tapasztalat, nagyon jó referencia (az önéletrajzodban), illetve rengeteg új és hasznos kapcsolat Európa-szerte. Érdemes önkénteskedni, hiszen ez jóval több, mint "ingyenmunka". Az interneten rengeteg oldalon jelentkezhetsz különböző eseményekre. Egy próbát megér, semmit sem veszíthetsz vele.

(Gy. R.)