pénzkeresés
#Suli, munka

Hogyan szerezhetsz pénzt nyáron?

2023.06.05.
4 perces olvasási idő

Ha iskolaidőben ajánlott volt megegyezni a szüleiddel abban, hogy zsebpénzt kapj, mert ezer apró dologra kellett a pénz, akkor nyáron szinte kötelező valami pénzforrás után nézned. Miért? Mert manapság már szórakozni sem olcsó mulatság - márpedig a nyár tele van szórakozási lehetőséggel. Himer Csilla pénzpedagógus pénzszerző tippjei következnek.

Mit tehet egy kamasz, ha jól akarja érezni magát a nyáron, és nemcsak a szobájában akar punnyadni a számítógép előtt? Mese nincs, pénzt kell szereznie valahonnan! Ha ugyanis a társasági életed nem csak a virtuális térre korlátozódik, akkor a haverokkal összejönni, kimozdulni, netán még bulizni is, költséges dolog. Arra is egyre több példát látni a középiskolások között, hogy a nyár egy részét azért töltik a pénz felhajtásával, hogy utána tudjanak "szigetelni", vagy éppen kiutazzanak Angliába, Németországba egy-két hétre nyelvet gyakorolni. Vagy csak simán elmenjenek a Balcsira egy hétre a haveri körrel.

Mert bizony ezek már olyan igények, amelyek a családi nyaralásra vonatkozó igényeket felülmúlják - így a szülők nem is mindig hajlandóak ezt fedezni anyagilag (vagy nem teljes mértékben). Így aztán marad a kérdés:

Honnan szerezhet ennyi pénzt egy kamasz?

Íme, néhány tipp, amit bármikor alkalmazhatsz:

1. Zsebpénz

Ha eddig is kaptál zsebpénzt, akkor győzd meg a szüleidet, hogy nyáron is adják ugyanúgy, ahogy iskolaidőben. Miért? Mert már a fenti fejtegetésből is egyértelmű, hogy a nyár pénzt igényel. Másrészt azért is, mert nyáron is megmarad sok olyan kiadásod, ami suliidőben is megvolt, pl. buszbérletet ugyanúgy venned kell. Harmadrészt meg azért is, mert ha komolyan a fizetést akarják modellezni Neked a szüleid a zsebpénzzel, akkor ugyanúgy kapnod kell nyáron is a kialkudott összeget, ahogyan ők is ugyanannyi fizetést kapnak nyáron is, mint télen... :)

Üres zsebbel, pénz nélkül

2. (Cél)tartalékok

Ha egy kicsit is előre gondolkodtál már suliidőben, mert voltak határozott elképzeléseid, hogy mivel akarod tölteni a nyarad (pl. fesztivál, Balaton, rendszeres strandolás a barátokkal, stb.), akkor már iskola alatt elkezdtél félre tenni ezekre a célokra. Vagy csak simán a tartalékodat éled fel ilyenkor, de azt nem ajánlom, mert nyáron is beadhatja a kulcsot pl. a telefonod, márpedig a tartalék igazából az ilyen vészhelyzetek megoldására való.

3. Ajándékpénzek

Ha nem tudtál iskolaidőben a zsebpénzedből ilyen célra egy kanyi vasat sem kiszorítani, akkor nézd meg, hogy az ajándékba kapott pénzeid megvannak-e még. Ha még nem költötted el kütyüre, cipőre, bármire, ez is jó pénzmag lehet a nyári programok fedezéséhez. Különösen akkor, ha meglehetősen céltudatosan és előrelátóan már a névnapodra és a szülinapodra is azért kértél pénzt, hogy nyáron el tudj menni pl. a Szigetre, a Soundra, vagy bárhová. (Az én fiam pl. ballagásra ezért kért pénzt mindenkitől.)

4. Alkalmi munkák

A magyar törvényi előírások szerint iskolaidőben is lehet alkalmi munkát vállalni 16 éves kor felett, igaz, hetente csak pár órában, hogy ne menjen a tanulás rovására. Nyáron viszont nincs ilyen korlátozás, és szülői engedéllyel már 15 éves kortól is vállalhatsz munkát. Tipikusan ilyen munkák a hosztesz-melók, vagy éppen a szórólapozás.

Tudj meg többet! Diákmunka: tudnivalók, buktatók és jó tanácsok

5. Huzamosabb ideig tartó, nem alkalmi munkák

Ezek azok a diákmunkák, amelyeket tartósan, több héten keresztül minden nap lehet végezni. Diákok csak nappali munkarendben, betöltött 18 éves kortól viszont akár több műszakos munkarendben is - amivel értelemszerűen több pénzt is lehet keresni a műszakpótlékok miatt. A diákok jellemzően egy-másfél hónapra mennek el dolgozni, hogy maradjon még idejük nyaralni is - vagyis elkölteni azt a pénzt, amit így megkerestek.

6. Add el, ami nem kell

Ha van olyan cuccod, ami még nem leharcolt, de Te már nem használsz, viszont másnak még jó lehet, akkor tedd fel valamelyik aukciós oldalra, és add el! Évente 600.000 forintnyi összbevételig ezt nyugodt szívvel megteheted adómentesen is - ha tényleg a saját megunt cuccaidat árulod, és nem kereskedsz (rendszeresen, folytatólagosan és kifejezetten rendszeres jövedelemszerzési céllal, mert azért az adóhatóság harap ám!). Ha ezt az egyetlen szabályt betartod, akkor senki sem szólhat azért, hogy így kerestél egy pártízezer forintot.

Fontos! Ha ezt a megoldást választod, akkor előtte beszéld meg a szüleiddel, hogy mit és mennyiért akarsz eladni! A cuccokat ugyanis valószínűleg többnyire ők vették Neked, ezért több okból is jó, ha tudnak az eladási szándékról:

  • lehetséges, hogy rosszul esik nekik, hogy valami már nem kell Neked, amit pedig ők sok szeretettel vettek Neked
  • ha tudják is, hogy Neked már nem kell a cucc, mert látják, hogy feléje sem nézel, akkor is tudják, hogy egyéb terved van vele, nehogy másnak ők is odaígérjék
  • jó, ha ők is tudnak arról, mennyiért akarod majd a cuccot eladni, nehogy úgy érezzék, áron alul kótyavetyélted el.

7. Saját gyerekvállalkozás

Nem egy tinédzser szedi össze 18 éves korára azt a tartalékot, amellyel addigra biztosítja magának a továbbtanulás szabadságát akkor is, ha csak önköltséges szakokra vennék fel őket. (Egy ilyen kamaszról írtam már máshol.) A vállalkozás nem idényjellegű, hanem általában folyamatos tevékenység, tehát iskolaidőben is van vele meló. De vannak többen is, főleg az online térben, akik ezt győzik, és sikerrel csinálják.

Jogilag a dolog csak úgy működik, ha valaki más neve alatt fut - addig, amíg be nem töltöd a 18 éves kort. Akkortól már Te is lehetsz vállalkozó törvényesen. Elkezdeni viszont érdemesebb úgy, hogy pl. az apukád vagy anyukád váltja ki mellékállásban a vállalkozói igazolványt, és ő adózik, számol el hivatalosan minden hatóság felé - miközben a munkát, de akár a havi egyeztetést is a könyvelővel Te csinálod (így legalább meg is tudod tanulni, hogy mivel is jár a vállalkozás).

Tény, nem egyszerű ügy vállalkozni - de inkább csak a fentebb említett adminisztrációs okok miatt. Mert ahogyan a már korábban említett Máté példája is mutatja, vállalkozni lehet "gyerekjáték" is. És így törvényesen, de a saját munkáddal juthatsz rendszeresen pénzhez.

Ha még nem vagy 15...

...akkor is vannak lehetőségeid:

  1. Zsebpénz
  2. (Cél)tartalékok
  3. Ajándékpénzek

Ezekről fentebb már mindről esett szó, nem ismételném el még egyszer.

4. Kisebb melók a családban

Próbálj megegyezni a szüleiddel, hogy a zsebpénzen kívül is adjanak pénzt - amiért természetesen megdolgozol. Ezek olyan munkák lehetnek, amelyek nem tartoznak a családi munkamegosztás szerint elvégzendő feladataid közé. Ha pl. eddig nem a Te feladatod volt a pince rendben tartása, de ezt most átvállalod valamelyik szülődtől, előre megállapodhatsz velük, hogy ezt most Te csinálod, és ennyiért.

5. Gyerekvállalkozás - kicsiben, alkalmilag

Ennek tipikus példája az amerikai filmeken a limonádéstand. Magyarországon sajnos még ehhez is olyan sok engedélyt kellene a törvényes működéshez beszerezni (pl. területfoglalási engedély), hogy szörnyű, úgyhogy ez nehezen kivitelezhető. Abban azonban lehet gondolkodni, hogy pl. a szomszédoknak, ismerősöknek felajánlod kutyasétáltató vagy éppen a kocsimosó szolgáltatásaidat. Így olyan munkákat vállalsz el, ami mások számára időrabló, nincs rá alkalma elvégezni, vagy egyenesen nyűg, ezért valószínű, hogy kész örömmel fizetnek érte kisebb-nagyobb összegeket.

Ezek mind lehetőségek. A zsebpénzt valószínűleg minden tini örömmel választja ki erről a palettáról, de egészen biztos, hogy ezen kívül is találni fogsz akár több tippet is, ami Neked is megfelel, és pénzt is tudsz vele keresni.

Himer Csilla,

Himer Csilla pénzpedagógus

pénzpedagógus

U.I.: további bevételi tippeket találsz Himer Csilla Kamaszkassza – Zsebpénzügyi kézikönyv című kötetében.
Önállóságra, függetlenségre vágysz, de nincs pénzed? Vannak céljaid, vágyaid, de pénz híján nem tudod megvalósítani őket? Semmi gáz, Kata és Kristóf módszerével mindezt elérheted! Mindent megtudhatsz tőlük a (zseb)pénzről! Szerezd meg, oszd be, fektesd be, többszörözd meg, kockáztasd (de ésszel!), tedd félre, takarítsd meg, kövesd nyomon, ellenőrizd, védd meg - és csak aztán költsd el! Figyelj, tanulj, aztán vágj bele!