diákmunka
#Suli, munka

Diákmunkát vállalnál a nyáron? Így készülj fel!

2019.05.24.
2 perces olvasási idő

Jól jönne egy kis extra zsebpénz vagy egy új laptopra gyűjtenél? Esetleg gyakorolnád a nyelvet vagy munkatapasztalatot szereznél? Mindegyik egyszerűen megoldható némi nyári diákmunkával. Ha még soha nem próbáltad, akkor nehéz lehet elindulni, de most mindent megmutatunk és elmagyarázunk neked, hogy magabiztosan foghass bele!

A diákmunka kamaszoknak és idősebbeknek szól

A nyári szünetben 15 éves kortól, a tanév alatt pedig 16 éves kor felett lehet diákmunkára jelentkezni. Fiatalabbként inkább próbálj meg besegíteni otthon a családnak, vagy vállalj jótékony célú, önkéntes munkát: a diákmunkára még egy kicsit várnod kell. 15-16 éves kortól viszont már nem tart vissza semmi, kipróbálhatod magad a munka világában!

Adminisztráció és szerződés - régen és most

10-15 évvel ezelőtt még az volt a bevett módi, hogy az ember elindult júniusban, körbejárta a városban található diákszövetkezetet, mindenhova beregisztrált és tűkön ülve várta, hogy mikor csörög a telefon egy munkával. Szerencsére ma már sokkal kényelmesebben, gyorsabban és személyre szabottan zajlik az egész diákmunka-keresés.

Amire mindenképp szükség van, az a diákszövetkezettel való leszerződés, hiszen így leszel tagja az iskolaszövetkezetnek, valamint a konkrét munkára való megállapodás aláírása. A jó hír, hogy ezt a két lépést már online el lehet intézni, akár a mobilodról is!

Az Atlasz Iskolaszövetkezet tavaly elsőként vezette be a papírmentes szerződés lehetőségét. Egy telefonos applikációt használnak, amivel jogszerűen, elektronikus aláírással lehet leszerződni. Így otthon, a szüleiddel együtt, nyugodt körülmények között olvashatsz át minden fontos dokumentumot az Atlasz Iskolaszövetkezet diákmunkái kapcsán.

Milyen munkához lenne kedved?

A formalitásokon túl érdemes átgondolni azt is, hogy milyen diákmunkát szeretnél vállalni. A jó hír, hogy nem kell hosszútávra elköteleződnöd: kipróbálhatsz akár többféle feladatot is! Megnézheted, hogy jól érzed-e magad, ha irodában dolgozol, vagy inkább a vendéglátás folyamatos pörgése jön be jobban. Jelentkezhetsz fesztiválokon végzendő fizikai munkákra, hogy a pénzgyűjtés mellett a bulizásba is belecsaphass, ha már nyári szünet van.

De amennyiben konkrét elképzelésed van arról, hogy később mivel szeretnél foglalkozni, akkor kipróbálhatod magadat egyenesen a választott szakmádban is! Egy-egy nyári gyakorlat sokat segíthet abban, hogy megtaláld, később milyen hivatás vagy munkatípus fog boldoggá tenni.

A diákszövetkezetnél szívesen segítenek választani, általában van egy rövid, személyes vagy videóchates elbeszélgetés a regisztrációd után, ahol megválaszolják a kérdéseidet. Az online megoldások segítségével gyorsan, a regisztrációtól számított 1-2 héten belül akár munkába is állhatsz!

1000 forintot biztosan megkereshetsz óránként!

A fizetések idén nyáron 1000 forintos bruttó órabér körül kezdődnek. Fontos tudnod, hogy a bruttó órabér tartalmazza az adót is, pontosan 15% személyi jövedelemadót. Tehát 1000 forintos bruttó órabér esetén a nettó órabér, amit végül megkapsz, 850 Ft lesz. (Az adóbevallásodról csak jövő tavasszal kell gondoskodnod: a diákszövetkezetek még a tél végén megküldik majd az ehhez szükséges formanyomtatványt neked.)

A diákmunkára való jelentkezéshez rendelkezned kell egy saját névre szóló bankszámlával is: ide fogják kiutalni az óraszámokból összegyűlt fizetésedet. Ezt mindig a következő hónapban fogod megkapni, 10-e magasságában.

Egy dolgos nyár előtt állsz?

Tehát ha van saját bankszámlád, tudod, hogy milyen diákmunkát szeretnél, akkor más dolgod sincs, mint hogy átnézd a diákszövetkezetek bőséges munkakínálatát. Ha találtál szimpatikus állást, akkor mihamarabb szerződj le és próbáld ki magad!

Utána már csak el kell döntened, hogy mire szeretnéd költeni a fizetésedet: fesztiválbérletre, új laptopra, jogosítványra, a saját albérleti szobád díjára, esetleg egy nyelvvizsgára. Ha pedig egyszer belefogtál a diákmunkába, akkor többet az üres önéletrajz réme sem fenyeget többé! A saját jövedelem mellett a munkatapasztalat is nagyon hasznos lesz a későbbi években, bármibe is fogsz majd.

(Atlasz Iskolaszövetkezet)