diákmunka
#Suli, munka

Diákmunka: egész évben jól jöhet a fizetés

2012.03.23.
2 perces olvasási idő

Számos változással kell szembenézned, ha diákmunkát szeretnél vállalni az idén. A legfontosabb, hogy minden megkeresett forint után 16 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetned, ezt levonják a fizetésedből.

Vannak diákok, akik csak a nyári szünidőben, esetleg csak hétvégén keresnek munkalehetőséget. A legtöbben középiskolások, vagy a középiskolai rendszerben működő felsőfokú szakképzésen tanulnak, ők tanév közben általában kevesebb szabadidővel rendelkeznek. A felsőoktatásban tanuló hallgatók rugalmasabban tudják beosztani idejüket, így akár év közben is vállalhatnak munkát, akár hosszú távon is - mondta a KamaszPanasz kérdésére Német Gábor, az EU-CSOPORT marketing vezetője.

A Budapesten található, de országos kínálattal rendelkező iskolaszövetkezet munkatársa hangsúlyozza: garanciát vállalnak arra, hogy minden a jogszabályok szerint történik, ráadásul érdekvédelmi szervezetként is működnek, így bármilyen munkaügyi problémával felkereshető az irodájuk.diákmunka

Szerződést kötünk a fiatalokkal, rögzítjük a munkavállalás feltételeit. A megbízó cég is biztos lehet abban, hogy minden az előírások szerint zajlik - tette hozzá Német Gábor.

Fontos szabályok

Munkavállalóként munkaviszonyba csak akkor léphetsz, ha legalább 16 éves vagy, ebben az esetben nem kell írásos szülői hozzájárulás. 18 éves korodig fiatal munkavállalónak minősülsz. Van egy kivétel: ha 15 éves vagy és általános iskolában, szakiskolában, vagy középiskolában tanulsz nappali tagozaton, valamint a szüleid is beleegyeznek, akkor csak az iskolai szünetek alatt dolgozhatsz, például tavasszal vagy nyáron.

A jelentkezéskor vidd magaddal a személyi igazolványodat, a TAJ kártyádat, az adószámodra és a szülői nyilatkozatra is szükség lesz. Figyelned kell arra is, hogy a legtöbb iskolaszövetkezet minden félévben vagy tanévben érvényes iskolalátogatási igazolást kér. Amennyiben 3 egymást követő félévben ezt elmulasztod, megszűnik a tagsági viszonyod.

Kötelező biztosítás, SZJA, adóbevallás

Kötelező baleset- és felelősségbiztosításban részesülsz azokra a napokra, amikor a munkát végzed. Ennek havi díja nem több pár száz forintnál és a fizetésedből vonják le.

Megszűnt az adójóváírás intézménye, így minden megkeresett forint után 16 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetned. Amennyiben alanyi jogon, saját magad után kapod a családi pótlékot, lehetőség van a fizetendő adó csökkentésére. Erről mindenképpen érdeklődj a szüleidnél vagy az irodában.

Amennyiben tavaly is vállaltál diákmunkát, akár csak 1 alkalommal, köteles vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé adóbevallást készíteni. Az ehhez szükséges adóigazolást (11M30 nyomtatvány) a szövetkezet adja ki.

Felkészít a nagybetűs életre

Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége, az ISZOSZ honlapján arról ír, hogy a diákok nemcsak pénzt keresnek, hanem megismerik a munkavégzés törvényi hátterét, megtapasztalják, milyen egy munkaszervezetben dolgozni, reggel 6-ra vagy 8-ra pontosan, a munkaidő kezdetésre beérni a munkahelyre. Nagyon fontosak a végzős diákok sikeres elhelyezkedésében ezek a munkatapasztalatok.

Német Gábor hozzáfűzi: sajnos kevés fiatalban alakult még ki a felelősségtudat, hogy egy-egy munka elvállalásakor mit is várnak el tőle, hisz ő egy cég teljes értékű munkatársaként fogja végezni a rá bízott feladatot. Fontos a megbízhatóság.

Amennyiben továbbra is úgy gondolod, hogy szívesen vállalnál diákmunkát, és erről a szüleiddel is beszélgettél, akkor nézz utána, milyen lehetőségek kínálkoznak a környezetedben. Minden nagyobb városban találsz iskolaszövetkezetet, az ISZOSZ honlapján fent van a tagok listája.

Soha ne dolgozz éjszaka!

A fiatal munkavállalókra speciális szabályok vonatkoznak:

  • előzetes egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges,
  • nem lehet éjszakai munkára beosztani (22 óra és 6 óra közötti időszak),
  • nem kötelezhető ügyeletre vagy készenlétre,
  • nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére hátrányos következményekkel járhat,
  • a 18. életévét be nem töltött munkavállaló esetében a napi munkaidő nem lehet több 8 óránál, és ennek megfelelően a heti munkaidő legfeljebb 40 óra lehet,
  • minden négy és fél órát meghaladó munkaidő esetén legalább harminc perc munkaközi szünetet kell biztosítani,
  • két munkanap között legalább 12 órának kell eltelnie

(Szerző: T.A., újságíró)