diákmunka
#Suli, munka

5 fontos szempont, amit diákmunkásként figyelembe kell venned

2023.05.17.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőtteknek számítanak? A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles! A személyi jövedelemadó mértéke tizenöt százalék, amelyet a munkaadó adóelőlegként von le a bruttó bérből - figyelmezteti a munkavállaláson gondolkodó fiatalokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

1. Adót kell fizetned

Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie - tették hozzá. A tájékoztatás szerint a tanulókra a bejelentésre, az adózásra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóra.

2. 16 éves kor alatt csak szülői engedéllyel dolgozhatsz

A tanulók szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 évesek is vállalhatnak munkát, ha általános, szak- vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni.

diákmunka

3. Érdemes ellenőrizni a munkaadót

A NAV arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű ellenőrizni a munkáltatót az adóhivatal honlapján, mert az adóhátralékos, a felfüggesztett, valamint a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

4. Jövedelemigazolást kell kapnod a munkáltatódtól

Kiemelték, hogy a foglalkoztató igazolást köteles kiállítani a jövedelemről és a levont közterhekről, erre a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez.

5. Ragaszkodj a munkaszerződéshez

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött - minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó - szerződéshez, az alkalmi munkánál és idénymunkánál ez nem kötelező.

Ezt olvastad már? 7 nyári pénzkereső tipp kamaszoknak

(MTI)