diákmunka
#Suli, munka

A 10 legjobb részmunkaidős állás tiniknek

2011.06.13.
3 perces olvasási idő

Olyan munkát keresel, ami gazdagítja a lelkedet és elindíthat egy életre szóló karrier útján? Oké, talán nem. Valószínűleg csak le szeretnéd magad kötni, és pénzt akarsz keresni. Sose félj! Rengeteg módja van ennek, és valószínűleg sok olyanról is szó lesz, ami még csak fel sem merült eddig.

1. Kertészkedés

Nagyon sok szomszédodnak szüksége lehet rád a kertjeiben – fűnyírás tavasszal és nyáron, gereblyézés ősszel, hólapátolás télen. Valószínűleg szívesebben fizetnek egy olyan tininek, akit ismernek, mint egy drága kertészeti vállalatnak.
Pro: Remek testmozgás, jó fizetés és jó kapcsolatot alakíthatsz ki a szomszédokkal.
Kontra: Extra-motiváltnak kell lenned ahhoz, hogy beindítsd a saját bizniszedet, és hogy saját klienseket találj. És ez a manuális munka igen fárasztó lehet.

2. Kisállatokra való felügyelés

Szeretnél szerezni néhány szőrös barátot? Fontold meg, hogy kutyákat sétáltass, vigyázz háziállatokra, vagy legyél kutyakozmetikus. Sokan bűntudatot éreznek amiatt, hogy egész nap egyedül hagyják a kedvencüket otthon, ezért szívesen fizetnének neked azért, hogy egy kis extra szeretet adj a háziállatuknak.
Pro: Be tudod osztani a saját idődet, és ha állatbarát vagy, akkor ez neked igen testhezálló munka..
Kontra: Hacsak nem Babe-re, a beszélő kismalacra kell vigyáznod, egész nap állatok társaságában lenni elég unalmas tud lenni. Ezen kívül még számolnod kell a nem annyira „cukika” állatokkal is.

3. Korrepetitor

A legmegfelelőbb állás lehet, ha tanárnak készülsz, vagy ha több tárgyból is kiemelkedően teljesítesz az iskolában. Beszélj az igazgatóval vagy a helyi könyvtár vezetőjével álláslehetőség miatt. Vagy akár elkezdheted a saját korrepetitor bizniszedet is.
Pro: Jó fizetés, nagyon sok további gyakorlás a kedvenc tantárgyaidból és hatalmas sikerélmény.
Kontra: Néha csalódást okoz, és ha a saját iskoládban korrepetálsz, akkor egész nap egy épületbe vagy bezárva.

4. Éttermi alkalmazott

Imádunk éttermekben enni, hát miért ne dolgoznál ott – mint pincér, szakácssegéd vagy hostess? Nagyon sok étterem az ízlés alapján keres alkalmazottakat, szóval vedd végig a kedvenc éttermeidet és érdeklődj állás iránt.
Pro: Ez egy nagyon jó módszer arra, hogy emberekkel találkozz és gyakorold a társadalmi életet. Ha például pincérként dolgozol, akkor a fizetésed nagy részét a borravaló fogja kitenni, így minél keményebben dolgozol, annál jobban fogsz keresni.
Kontra: Bármilyen adott időben, ez az egyik legstresszesebb munka, ami létezik. És a pincérek rengeteg durva kritikát kapnak a vendégektől.

5. Animátor

Ha szeretsz a szabadban lenni és nem számít az otthontól való távollét sem, akkor az animátorság egy nagyon jó mód arra, hogy élvezd a nyarat és új embereket ismerj meg.
Pro: A társaság és a programok miatt legalább olyan élvezetes, mintha táborozó lennél. Ezen kívül az otthontól távol töltött idő segít felkészülni a kollégiumi évekre.
Kontra: Ez nyilvánvalóan időszakos. És nagyon nagy felelősség beteg vagy sérült gyerekekre vigyázni.

6. Irodai gyakornok

Amíg a haverok a plázában lógnak, te könnyedén belekóstolhatsz a professzionális üzleti életbe, mint gyakornok. Kérdezd meg a szüleidet és ismerőseidet nem tudnak e ilyen álláslehetőségről, vagy csak kezdj el e-mailekben jelentkezni ilyen jellegű munkákra.
Pro: Az egyik legjobb induló állás, amit kaphatsz és hosszú távú, jól fizető állást szerezhetsz.
Kontra: A gyakornoki állások általában alulfizetettek és nagyon sok olyan dolgot kell végezned, amik miatt csak mérgelődni fogsz. (Például kávéfőzés.)

7. Mozi alkalmazott

Ha kezdő filmkészítő vagy, vagy csak egy sima rajongó, akkor is egy remek ötlet moziban dolgozni. Rengeteg filmet láthatsz és oszthatsz meg más mozirajongókkal.
Pro: Ingyen filmek, rengeteg szünet és annyi popcorn, amennyit csak magadba bírsz tömni.
Kontra: Valószínűleg csak minimálbért kapnál vagy csak kicsivel többet. És az ötödik adag után már a popcorn is inkább kontra lesz, mint pro.

8. Árus az Etsy-n

Fortélyos vagy? Az Etsy.com nevű oldalon eladhatod a kézzel készített termékeidet – például ékszereket, köszöntő kártyákat vagy kötött ruhákat – azoknak az embereknek, akik szeretik a fortélyokat.
Pro: Lehetőség arra, hogy a kreativitásoddal pénzt keress. Te szabhatod meg az árakat és otthon tudsz dolgozni.
Kontra: Szükséged van egy bankkártyára és a szüleid engedélyére, hogy regisztrálj. Továbbá minden termék, amit eladásra szánsz, 20 centbe kerül – akkor is ha nem adod el.

9. Parki alkalmazott

Nézd át az álláslehetőségeket a nemzeti parkokban. Nagyon széles körű munkalehetőség vár az ilyen parkokban: vendégek kiszolgálása, engedmények vagy sárban fetrengés a vadonban.
Pro: Gyönyörű környezetben dolgozhatsz és a helyi ökológiáról tanulhatsz.
Kontra: Nagyon sok pozíció alulfizetett és vannak olyanok is, amik csak szezonálisak. Mindenképpen ezeket előre tudd meg.

10. Önkéntes

Ki mondta, hogy ezért a munkáért fizetség kéne? Az önkéntes munka meg tudja adni azt, amit olyan munka nem, amiért fizetést kapsz: azt a különleges belső bizsergést. Nézz utána milyen lehetőségek vannak ilyen téren a számodra.
Pro: Kiváló kiegészítő tevékenység a jelenlegi és későbbi kollégiumi évek mellett. És a nap végén remekül fogod érezni magad.
Kontra: A fizetés hiányán kívül? Semmi.

(Ő. B.)