diákmunka
#Suli, munka

Hogyan jelentkezz az első munkádra?

2015.06.29.
1 perces olvasási idő

Életünk minden helyzetében meg kell tapasztalnunk az első élményt, és így nincs kivétel az állásokkal kapcsolatban sem. Szeretnénk pár tippet adni ahhoz, hogy hogyan is szerezd meg az első állásodat.

Hogyan is?

Ha behívnak általában nem elég csak az önéletrajzodat bevinni, így legtöbbször egy nyomtatványt is ki kell töltened. Így nem érdemes a nap legmozgalmasabb részében vagy épp zárás előtt bemenned, hiszen ezek biztos módjai annak, hogy NE kerülj be az interjúra.

Ha a meghirdetett pozícióra csak egy adott időpontban mehetsz be az interjúra, akkor érdemes a lehető leghamarabb ott lenned. Ám ha nincs külön idő kijelölve, akkor a fentiekben leírt szabályok érvényesek – ne menj túl nyüzsis időben, vagy közvetlenül zárás előtt.nyári munka

Ha úgy jelentkezel egy munkára, hogy egy barát említette neked a lehetőséget, akkor ne felejtsd el megemlíteni ennek a barátnak a nevét, amikor leadod az önéletrajzodat. Kérdezd meg a barátodtól azt is, hogy kinél kell felvételizni, és ha megtudtad a nevét, akkor keresd kifejezetten őt. Emellett azt is tudd meg, hogy melyik a legjobb időpont arra, hogy leadd az önéletrajzodat.

Legyen nálad a kész önéletrajz, melyet hozzá tudsz kapcsolni ahhoz a nyomtatványhoz, amit majd ki kell töltened. Tarts magadnál egy ízléses mappát az irataiddal, így sosem érhet váratlanul, ha le kell adni egy-egy dokumentumot.

Fontos a megjelenés

Öltözz ízlésesen, konzervatívan, de kényelmesen. Kerüld el a trendi ruhákat, farmereket vagy személyes identitásodat kifejező kiegészítőket (mint például egy politikával kapcsolatos feliratú pólót), amíg nem illeszkednek a munkához. Például, öltözz divatosan, ha egy divatáruházba jelentkezel eladónak.

Távolítsd el a piercingedet, ami nagyon zavarhat egy munkaadót. Érdemes a tetoválásaidat is eltakarni, amíg nem illenek vagy minősülnek elfogadhatónak a munkahelyen.

Udvariasan közelítsd meg az első adandó munkaadót és érdeklődj az interjúról. Sose szakíts meg egy beszélgetést, mindig várd meg, amíg felismernek.

Ha mégsem vettek fel a munkára, akkor kérdezd meg, hogy otthagyhatsz-e egy önéletrajzot, és kérdezd meg, hogy lesz-e a közeljövőben más állásajánlatuk.

Az önéletrajz leadása után pár nappal jelenj meg személyesen, érdeklődj a körülményekről. Ha találkozol az interjúztatóval, akkor tudasd vele, hogy tényleg nagyon érdekel az állás, és így észben fognak tartani az interjúig.

Mindig légy udvarias, beszélj tisztán, és ne maradj sokáig! Például ha csak beugrottál leadni egy önéletrajzot egy boltba, akkor ne maradj ott még körülnézni, vásárolgatni. Sose mosd össze a határt egy lehetséges alkalmazott és vásárló között.

(Gy. A.)