piercing
#Testi problémák

Piercing - a testékszerek és ami mögöttük van

2015.08.18.
1 perces olvasási idő

A piercing manapság már szinte teljesen megszokott, senki nem botránkozik meg egy „átlyukasztott” orron, és ezek mellé egyre divatosabb is. Lehet, hogy már benned is felvetődött, hogy piercinget szeretnél. Ha már komolyan gondolod, nem árt kicsit utánanézni a dolgoknak, ugyanis sok mindent megtudhatsz az előnyökről és hátrányokról.

A piercing előnye a hagyományos ékszerekkel, például a fülbevalóval szemben, hogy fiúkon és lányokon is egyaránt jól mutat. Míg a lányok általában a köldökükbe, orrukba, vagy a nyelvükbe rakatnak testékszert, addig a fiúk a szemöldök piercinget részesítik előnyben.

Ha eldöntötted, hogy piercinget szeretnél, akkor érdemes erről meggyőzni a szüleidet. Itt van pár indok, amivel valószínűleg ráveheted őket:

  • Mondd el, hogyha nem tetszik, akkor csak egyszerűen kiveszed és be fog forrni a helye.
  • Emlékeztesd őket arra, hogy nem olyan, mint a tetoválás és nem marad rajtad egész életedben. A legtöbb szülő sokkal szívesebben egyezik bele egy apró piercingbe, mint egy egész életre szóló tetkóba.
  • Beszéld meg velük, hogy olyat választasz, ami nekik is tetszik, így ők is tudni fogják, hogy nem löveted magad agyon ízléstelen piercingekkel.

Sokszor sajnos a jó érvelés mellett sem egyeznek bele a piercingbe, ilyenkor érdemes várni. Az idő alatt vagy megenyhülnek, vagy pedig már olyan korú leszel, hogy nem kell kikérned az engedélyüket hozzá. Sőt, még az is lehet, te gondolod meg időközben magad.

Megemlítenénk azonban, hogy nem jó ötlet a másik utat választani. Piercinget csináltatni engedély nélkül eléggé húzós. Persze lehet, hogy az ’akkor már úgyis mindegy’ alapon békén hagynak, az is előfordulhat, hogy nem reagálnak ilyen jól. Lehet, hogy kivetetik veled, így nemcsak a pénzed ugrott, hanem egy komoly összeveszésen is átestek, vagy esetleg nagyobb büntetést is kapsz. A lényeg, hogy neked kell tudnod, a szüleid miként reagálnának rá.

Hogyan történik?

A piercing kívánt testrészre való elhelyezése történhet a bőr kilyukasztásával vagy belövésével. A tapasztalt szakemberek által javasolt megoldás a lyukasztás, hiába lenne olcsóbb lövéssel. A lövés roncsolja a szövetet, ráadásul nem is biztos, hogy elég nagy lesz a lyuk, így jobb, ha a lyukasztást választod.

Fontos, hogy a piercing belövését képzett szakemberre bízd, és higiénikus körülmények között történjen.

A szúrás során egy ideiglenes ékszert tesznek be, így a seb könnyebben gyógyul. Ha megfelelő szalont választottál megfelelően fognak tájékoztatni arról, hogy hogyan kezeld a sebet, de a legfontosabb dolgokat mi is leírnánk.

  • Csak olyan kozmetikumokat használj, amiket külön adnak a seb fertőtlenítésére
  • Ha a nyelvedbe, vagy ajkadba rakatsz piercinget, akkor 2 hétig ne fogyassz tejterméket
  • Jobb, ha a hűvös hónapokban csináltatod, mert az izzadás lassítja a seb gyógyulását
  • A sebet ne áztasd hosszan
  • Ne menj szoláriumba, főleg, hogyha köldök-piercinget csináltatsz, mert ez gyulladáshoz vezethet
  • Ne piszkáld, forgasd az ékszert.

(KamaszPanasz - Gy.A.)