diákmunka
#Suli, munka

Diákmunka nyáron: szabályok, buktatók és hasznos tudnivalók

2016.06.27.
2 perces olvasási idő

A diákmunkával szerzett jövedelmed is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke tizenöt százalék, amelyet a munkaadó adóelőlegként von le a bruttó béredből. Bizonyos esetekben nem kell járulékot fizetned. Ha nem vagy tisztában az adózással, érdemes iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalnod.

Amennyiben munkát szeretnél a szünidőre, jó ha tudod, hogy a bejelentésre és az adózásra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak rád, mint más munkavállalóra, olyan, mintha felnőtt lennél. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

15 vagy 16?

Munkavállalóként akkor létesíthetsz munkaviszonyt, ha elmúltál 16 éves, az iskolai szünet időtartama alatt azonban annak a 15. életévét betöltött tanulónak is engedélyezik a foglalkoztatását, aki nappali rendszerű képzésben általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában tanul. Amennyiben 18 év alatti vagy, akkor a szülőd hozzájárulása szükséges, tehát semmiképpen sem marad titokban a pénzkeresésed.

TIPP 7 nyári pénzkereső tipp kamaszoknak

Adókártyád már van?

A munkavégzés bármelyik formájához szükséges az adóazonosító jel megléte. Amennyiben még nem rendelkezel ilyen okmánnyal, az adókártya igényléséhez ki kell töltened a szükséges nyomtatványt - amely letölthető a NAV honlapjáról - és azt kell postázni, de akár személyesen is elintézhető az adóhivatal valamelyik ügyfélszolgálatán, ahol kérdezhetsz is, ha valami nem világos.

diákmunka

Csak a gyorséttermi munka marad nekem?

Nem feltétlenül. Megnéztük az egyik hirdetési portált, ahol egyebek mellett található könyvesbolti eladó, gyógyszergyári diákmunka, mehetsz hoszteszkedni vagy ruhaboltba eladónak, és ha szeretnél egy balatoni nyarat, ott most hiány van a vendéglátóipari helyeken, így az éttermekben, kávézókban, szállodákban. Érdemes előtte telefonon érdeklődni.

Szerződés kell!

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött, legalább az alapbért és a munkakört tartalmazó szerződéshez, az alkalmi munkánál és idénymunkánál ez nem kötelező, de ajánlott.

Miért előnyös az iskolaszövetkezet?

A tanulók, hallgatók legnagyobb része iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát. Miért?
A szövetkezet tagjaként nem keletkezik járulékfizetési kötelezettség, ugyanakkor a kifizetett összeg munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, amely után 15 százalék személyi jövedelemadót vonnak le, amelyet az iskolaszövetkezet intéz.

Be kell vallani!

A tanulónak mind a munkaviszonyból, mind pedig a megbízási jogviszonyból származó jövedeleméről személyi jövedelemadó bevallást kell benyújtania a tárgyévet követő év május 20-ig, amelyet vagy az iskolaszövetkezet intéz, vagy egyénileg kell bevallani.

Mehetsz a helyi önkormányzathoz is dolgozni!

Jó hír, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az idén is meghirdette a Nyári diákmunka programot: a 16-25 év közöttiek a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kapnak lehetőséget. Ha van kedved a balatoni vagy a velencei vonatokon dolgozni, akár hangosbemondóként, mehetsz a MÁV-hoz is a nyáron.

Változás jöhet! Jobban járnak a diákok!

Az iskolaszövetkezetekről szóló törvény módosításával megerősödhet a diákok védelme, a fiatalok többletjogokat élvezve tudnak majd dolgozni, például a végzett munka arányában fizetett szabadság jár majd nekik. Az új szabályozás bevezeti a diákok számára a fizetett szabadságot, garantálja azt, hogy az iskolaszövetkezetek bevételük legalább 85 százalékát a munkában résztvevő diákok számára kifizessék, továbbá a nyereségük legalább 10 százalékát a tagjaik oktatását, képzését biztosító közösségi tevékenységre kell fordítaniuk - adta hírül az MTI.

700 forint óránként?

A budapesti diákok átlagosan minimum 764, míg a vidékiek 716 forintos órabérre vágynak - írja a Metropol. A diákmunkára jelentkezők közel harmada hajlandó 700 forintos órabér alatt munkát vállalni, míg 800 forintos órabérért már a diákok 80 százaléka elmenne dolgozni. A diákoknak egytizede állította, hogy 900 forintosnál magasabb órabérért vállalna munkát. Te mennyit keresel? Mennyit keresnél? Ha érdekel, nézd meg a diákbér kalkulátorban.

(KamaszPanasz - T.A. újságíró)