diákmunka
#Suli, munka

Hogyan találjuk meg az ideális diákmunka helyet?

2024.03.27.
2 perces olvasási idő

Diákmunkát vállalni mindig izgalmas és tanulságos kihívás, ráadásul az anyagiakat tekintve is kifejezetten jól járhatunk. De hogyan is találjuk meg a számunkra ideális diákmunkát? Mi alapján válasszunk a cégek közül? Alábbi cikkünkben mutatjuk a legfontosabb tippeket a kereséshez! (x)

Gondoljuk végig, milyen munkát vállalnánk szívesen!

Természetesen érdemes olyan diákmunka mellett letenni a voksunkat, amely közel áll az érdeklődési körünkhöz. Így nagyszerű tapasztalatot is szerezhetünk, és később a tanulmányaink befejezését követően jobb esélyekkel indulhatunk az állásinterjúkon is. Minél hamarabb megalapozzuk a szakmai tapasztalatainkat, annál könnyebben beilleszkedhetünk majd a nagybetűs munka világába.

Azonban akkor sem kell elkeserednünk, ha elsőre nem találunk számunkra ideálisnak tűnő ajánlatokat. Ugyanis így a komfortzónánkon kívül eső munkakörökkel is tehetünk egy próbát, és előfordulhat, hogy ez a pályaválasztásunkat is nagymértékben befolyásolja majd. Ha például kifejezetten irodai munkát szeretnénk végezni, de csak mezőgazdasággal kapcsolatos állások közül választhatunk, akkor tegyünk bátran egy próbát az ismeretlen környezettel.

Az is remek döntés lehet, ha évente mindig más jellegű diákmunkára jelentkezünk. Így számos területbe belekóstolhatunk, és végül valóban helyes döntést hozhatunk a továbbtanulásunkat vagy az első teljes munkaidős állásunk kiválasztását illetően is.

Keressünk a lakóhelyünkhöz közeli vagy éppen távoli állást!

Ha nem szeretnénk sokat utazgatni, akkor érdemes a településünk állásajánlatai között böngészni. Egy közeli diákmunka helyre akár 10 perc alatt is kényelmesen eljuthatunk, aminek köszönhetően soha nem kell sokat bajlódnunk az utazással. Így több energiánk marad a szabadidős tevékenységeinkre és persze a tanulásra is, ami kifejezetten fontos szempont lehet a munkavállalás során.

Azonban a másik lehetőség is előttünk áll, hiszen akár messze az otthonunktól is vállalhatunk időszakos állásokat. Így a kellemeset valóban összeköthetjük a hasznossal, ugyanis ha például a Balaton környékén dolgozunk, akkor valószínűleg minden nap lesz időnk csobbanni egyet és kikapcsolódni a barátainkkal vagy munkatársainkkal. Számtalan remek kalandban lehet részünk, és sokkal inkább egy nyaralásnak, mintsem folyamatos munkának fogjuk érezni ezt az időszakot.

Hasonlítsuk össze a fizetéseket!

barista diákokMég ha szimpatikus is egy ajánlat, nem érdemes azonnal igent mondani rá. Inkább végezzünk egy kis kutatómunkát, és hasonlítsuk össze az adott munkakör fizetéseit. Akár regionálisan is ellenőrizhetjük a bérezéseket, és megnézhetjük, hogy a fővárosban vagy a környező településeken többet fizetnek-e. Érdeklődjünk bátran a fizetésekkel és a lehetséges bónuszokkal kapcsolatban is, hogy menet közben soha ne érjenek váratlan meglepetések.

Mindig olvassuk el alaposan a munkával kapcsolatos feltételeket és információkat. Legyünk pontosan tisztában a munkaadó által támasztott elvárásokkal, hogy csakis olyan diákmunkát vállaljunk el végül, amely megegyezik az elképzeléseinkkel. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, akkor inkább kérdezzünk az illetékesektől, hogy a munkába állás első napjától már minden gördülékenyen menjen.

Mire figyeljünk még?

Készüljünk fel az interjúra!

Az állásinterjúra öltözzünk megfelelően, és emeljük ki a pozitív tulajdonságainkat. Gondoljuk át, hogy mit várhatnak el tőlünk a leendő munkaadóink, és igyekezzünk ezeknek megfelelni.

Az interjú előtt akár egy kis szakirodalmat vagy néhány cikket mindenképp tanácsos elolvasni a neten, hogy az adott munkakör legfontosabb kifejezéseit legalább már alapszinten ismerjük. Ha nem ér minket váratlanul egy-egy külföldi szó, és akár mi is használunk néhány fogalmat a szakzsargonból, az garantáltan plusz pontot fog jelenteni az interjú során.

A fenti tippek segítségével könnyedén megtalálhatjuk az ideális diákmunka helyet. Fordítsunk elegendő időt a számunkra optimális állás megtalálására, és hozzunk megalapozott döntést, hogy a munka jellegét és a fizetés mértékét tekintve is elégedettek legyünk. Bátran próbáljunk ki újdonságokat is, hiszen a diákéveink a legjobb lehetőségek arra, hogy számos különböző szakmát megismerjünk a gyakorlatban!

(BP Digital Group)