diákmunka
#Suli, munka

Nyári munkán gondolkozol?

2023.05.25.
2 perces olvasási idő

Hamarosan el kell kezdened a keresgélést. Végezz kutatást, és jelentkezz több helyre is. Lássuk, milyen szempontokat kell figyelembe venned!

Diákként manapság számtalan helyre pályázhatsz, ha betekintést szeretnél szerezni a munka világába. A nyári időszakban kiemelten sok helyre pályázhatsz, így megkeresheted a pénzt például a kedvenc fesztiválodra, vagy gyűjtögethetsz későbbi terveid megvalósítása érdekében. Emellett vannak olyan lehetőségek is, ahol önkéntesként vagy fizetés nélküli gyakornokként is dolgozhatsz - az ilyen helyeken nagyon sokat tanulhatsz, és nem mellesleg igazán jól mutatnak majd az ilyen típusú tapasztalatok az önéletrajzodban is.

Mi a megfelelő munka számomra? Nyári munka

Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő munkát, írj egy listát azokról a dolgokról, amik érdekelnek, vagy amik az erősségeid. Emellé írj azokról is, amiket nem szeretsz, és amikben még fejlődnöd kell. Tartsd őket szem előtt, amikor munkát keresel, illetve vállalsz.

Például: ha imádod a könyveket és szeretsz írni, akkor egy munka a könyvtárban vagy egy könyvesboltban a tökéletes lehet számodra. Ha a kisgyerekek megőrjítenek, a bébiszitterkedés nem neked való.

Mi a nyári munka célja?

Egy munka, vagy szakmai gyakorlat a tanulás mellett a pénzkeresésről is szól. Ha kitartó és szerencsés vagy a keresésben, a nyári munka hozzájárulhat távlati céljaid megvalósításához. Ha például állatorvosként szeretnél továbbtanulni, egy állatorvosi rendelőben, állatmenhelyen, vagy akár egy kisállat kereskedésben szerzett munka lényegesen jobb választás lenne számodra, mint egy éttermi lehetőség.

Ha elképzeléseid nem válnak valóra...

Mivel egyre nehezebb munkát találni, elképzelhető, hogy inkább elfogadod azt az ajánaltot, amit ugyan tudsz teljesíteni, de nem áll igazán közel hozzád. Ez így rendben van, hiszen a te korodban még rengeteg lehetőség közül válogathatsz és a nyári munka az egyik legjobb módja annak, hogy kipróbáld, miben vagy jó, milyen közegben érzed jól magad. Ám a céljaid és lehetőségeid összeegyeztetése egy nagyon fontos képesség.

Próbálj meg néhány olyan momentumot találni munkádban, amit szeretsz, és amiért élvezed azt csinálni. De ne feledd: az elvállalt munkát becsülettel el kell végezned, élményeid egész életed során emlékezetedben lesznek.

Ki vállalhat nyári munkát?

Nyári szünet alatt a 15. életévüket betöltött, nappali tagozatos diákok vállalhatnak munkát, szülői engedéllyel. A 16 év felettiek esetében a szülői hozzájárulás nem szükséges.

A szövetkezeti munkavégzésre csak nappali tagozatos diákok, hallgatók jelentkezhetnek, iskolalátogatási igazolás bemutatásával. Némely szövetkezetnél regisztrációs díjat kell fizetni, amely körülbelül 1-2 ezer forint szokott lenni, de az is előfordulhat, hogy az első fizetésedből vonják le ezt az összeget, Szükséges a a bankszámla-, adó- és a taj-szám megadása, hogy taggá válj

Ami a legfontosabb!

A munka megkezdése előtt munkaszerződést kell aláírnod - ami a munkavégzés feltétele. Ekkor légy körültekintő: ne írd alá azt, ami számodra nem egyértelmű, amiről szóban nem állapodtatok meg, illetve nem tudod teljesíteni! Kérd ki szüleid, hozzátartozóid, vagy hozzáértő szakember véleményét, mielőtt bármit aláírnál, így biztosan nem érhet meglepetés!

(SZ.D.L.)