diákmunka
#Suli, munka

A legjobb első diákmunkák tiniknek

2022.09.18.
3 perces olvasási idő

Az első diákmunka ijesztő kalandnak tűnhet egy tini számára. Mivel elfoglaltak - tanítási időszakban iskolában vannak, tanulnak, és a barátaikkal lógnak - nehéz megfelelő diákmunkát találni. Sokan azt mondják, hogy nincs elég idejük munka után nézni, vagy nem is tudják, hogy mi érdekli őket.

Azonban számos olyan diákmunka létezik, ami kevés időt igényel a napirendedből, és ezek igazán egyszerű módjai a pénzszerzésnek. Ha tini vagy, és diákmunkát keresel, nézd meg néhány remek ötletünket!

Jól kijössz a gyerekekkel?

A legjobb első diákmunkák tiniknekA bébiszitterkedés az egyik legjobb diákmunka. Sok szülőnek van este programja, de félnek egyedül otthon hagyni a gyereküket. Ha úgy érzed, jól kijössz a kicsikkel, az ismerősök körében hirdesd meg magad, hátha lecsapnak az ajánlatodra. Az ismerősöknél szerzett tapasztalatok alapján már könnyebben el tudod dönteni, hogy mennyire felel meg számodra ez a munka. Mennyire tudsz hatni a rád bízott kicsire, mivel tudod lekötni a figyelmét, milyen módszereket vethetsz be ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen.

A gyerekfelügyeletért órabért fizetnek, és ha kellőképp ügyes és szerencsés vagy, gyorsan elaltatod őket, így azzal töltöd a szülők hazaérkezéséig az időt, amivel akarod (pl. olvasás, nyelvtanulás stb). Ráadásul, ha a megbeszélt időnél tovább maradnak a szülők, általában extra díjat fizetnek! Csak akkor vállalj gyerekfelügyeletet, ha tudod, hogy hogyan bánj velük!

Kutyaimádóknak

Akár a külvárosban, akár városban, akár vidéken élsz, biztosan ismersz valakit, akinek van egy-két kutyája. A kutyasétáltatás könnyű és szórakoztató, szóval remek diákmunka tiniknek. Bár leginkább a tavaszi és a nyári hónapokban van rá igény, még mindig nagyon egyszerű módja a pénzkeresésnek és a testmozgásnak egyszerre. Persze gondolhatsz más kisállat gondozásra is, nem csak kutyákra, így még több lehetőséged lehet.

Szórólapozás

Az online világ térhódítása ellenére is még mindig hatékony a szórólapos hirdetés. Akár a suliból hazafelé menet is megoldhatod, vagy hétvégénként testedzés gyanánt. Ugyanez érvényes az újságkihordásra is.

Helyi boltok

A kisebb zöldséges- és élelmiszerboltok mindig keresnek új, fiatal munkavállalókat, és hajlandóak diákmunkát is adni. Dolgozhatsz a pénztárnál, vagy feltöltheted a polcokat. Az üzletek általában rugalmas időbeosztást kínálnak, így könnyedén igazíthatod az iskolához és a barátaidhoz a munkaidődet. Még az is lehet, hogy együtt dolgozhatsz az egyik barátoddal a környékről vagy az iskolából!

Magánórák

Ha jó vagy a suliban és érdekel a tanítás, akkor tökéletes diákmunka lehet, ha magánórákat adsz. Segíthetsz a gyerekeknek a szomszédodban, vagy a fiatalabb gyerekeknek az iskoládból. Függetlenül attól, hogy matekból, természettudományi vagy humán tárgyakból vagy jobb, mindig lesznek olyanok, akik küzdenek az iskolában, és extra segítséget kérnek. A szülők hajlandóak fizetni érte, és biztos találtok egy olyan napot, amikor mind a ketten ráértek.

Takarítás, vasalás

Nagyon sokan keresnek alkalmi munkákra - vagy akár állandó jelleggel is – olyan személyeket, akik elvégzik helyettük a takarítást, vasalást, egyéb házimunkákat.

Adminisztratív munka

Akár kisebb cégeknél, akár nagyobb irodáknál mindig jól jön egy lelkes, friss, a számítástechnikához értő adminisztrátor. Irodai kisegítőként adatokat rögzíthetsz, dokumentumokat kezelhetsz, intézheted a cég dolgait – mindezt jó fizetés fejében.

Korrektor

Tökéletes a helyesírásod? Akkor bátran vállalhatsz korrektori munkát is.

Éttermek

A felszolgálás és a leszedés az éttermekben és gyorsétkezdékben remek diákmunka a tiniknek. Örömmel adnak munkát diákoknak, és hajlandóak felkészíteni téged. Eleinte valószínűleg asztalokat fogsz leszedni, de nem szabad csüggedni! Könnyű feljebb kerülni a ranglétrán egy kis odaadással és türelemmel.

Fordítói munka, tolmács

Fiatalkorod ellenére közép vagy felsőfokon tudsz egy vagy több nyelvet? Akkor mire vársz? Sok helyen szükség lehet az ismereteidre: bedolgozhatsz fordítóirodáknak, vállalhatsz tolmácsolást. Jelentkezhetsz a közeli étterembe vagy szállodába, felajánlva a tudásodat.

Hangfelvétel leirat készítés

Ehhez nem kell más, mint gépírás-tudás. A cégek többségének nincs arra elég kapacitása, hogy a videós anyagokból leiratokat készítsen, emiatt gyakran kiszervezik ezt a munkát külsősök részére.

Fűnyírás

Egyszerű diákmunka a fűnyírás. Valószínűleg él a szomszédodban egy-két idősebb házaspár vagy egy elfoglalt család, akiknél nem jut idő a fűnyírásra. Ajánld fel, hogy lenyírod a füvet.

Nyári munkák

A nyári munkák mindig népszerűek a tinik körében, mert nincs ütközésben az iskolai tevékenységekkel. Sok helyen, mint például a nyári táborokban, a szabadidős parkokban, vagy a fürdőkben – ahol csak nyáron tartanak nyitva – alig várják a tiniket egy kis extra segítségként. A szünidő alatt vállalt munkák nagyszerű módjai a szakmagyakorlásnak és különböző munkák kipróbálásának is.

Lehetsz akár:

  • Ruhatáros
  • Diák újságíró
  • Dekoratőr
  • Teremőr
  • Telefonos operátor
  • Kérdőívező
  • Statiszta
  • Szoftverfejlesztő

A diákmunka keresése elsőre nehéz lehet. Tovább nehezítheti a dolgot, hogy a munka köré kell építeni az életedet, és időt vesz el a barátaidtól. Ugyanakkor nagyszerű lehetőség is arra, hogy kipróbáld magad, tanulj és fejlődj!

Neked mik a tapasztalataid? Írd meg nekünk kommentben!

(KamaszPanasz - S.C., allwomenstalk)