házi kedvenc
#Lélek

Így tesznek a háziállatok egészségesebbé

2016.04.27.
2 perces olvasási idő

Az állatok jókedvet sugároznak a mindennapjainkba. De most nem csak arról az érzésről beszélünk, hogy boldogok vagyunk, ha körülöttünk vannak, hanem hogy a kedvenceink segítenek az egészségünk megőrzésében. Nem is akárhogyan!

A házikedvenceid és az allergia

Kutatások bebizonyították, hogy azok a gyermekek, akik olyan családban nőnek fel, ahol van kutya és macska, kevésbé hajlamosak az allergiára. Ugyanez igaz azokra a gyerekekre, akik farmon nőnek föl.

Furcsán hangzik nemde? Az állatszőr allergia például az asztma egyik fő kiváltó oka. Viszont kutatások alátámasztják, hogy ha macskát tartunk otthon, az csökkenti az asztma veszélyét. Azok a gyermekek, akik macska mellet nőnek föl, kevésbé hajlamosak az asztmás tünetekre. Ez olyan esetekben lehet segítség, amikor a gyermek szülei közül az egyik vagy mindkettő állatszőr-allergiában szenved, hiszen ekkor háromszor hajlamosabb ő is az asztmás tünetekre.

Vércukor riadó

A cukorbeteg embereknek a vércukorszintje nagyon gyorsan megváltozhat, és a vér glükóz tartalmának hirtelen megnövekedése nagyon komoly gondokat okozhat. Egyes kutyák képesek megérezni és gazdájukat figyelmeztetni, ha nagyobb mértékű ugrás jelentkezik a vércukorszintben. Ezek az okos állatok szag alapján állapítják meg a vércukorszint emelkedést, és jeleznek, így a gazdinak jut elég ideje arra, hogy egyen valamit, mielőtt baj történne. Manapság egyre több kutyát képeznek ki arra, hogy ilyen módon segítsenek a cukorbeteg embereken.

Orvosi munkatárs

Ma már szinte bevett szokás, hogy a terapeuta kutyát "használ" a terápia közben. Megfigyelhető, hogy egy nyugodt kutya jelenléte milyen előnyös hatást képes kiváltani a betegekből - például mentális betegséggel élők, fogyatékossággal élők és súlyos betegségben szenvedő betegek esetén. Sokaknak egy kutya közelében könnyebb ellazulni. De ez nem minden. A kutyák megérezhetik azt is, ami az elménkben zajlik, erre számos eset is volt már: egyes kutyák képesek előre jelezni a páciensek cselekvési szándékait.

Partnerek a rák hatásos kezelésében

Valódi társak a rákos betegek számára, akik türelmükkel, szeretetükkel, gyengédségükkel segítenek gazdáiknak a gyógyulásban. A rák megelőzése nagyon fontos mind az embereknél, mind az állatoknál, ráadásul az állatok megbetegedéseiből, és gyógyulásaiból szerzett tapasztalatokat felhasználhatjuk új gyógymódok kifejlesztésénél is.

A háziállatok segíthetnek a figyelemzavaros embereken

A figyelemzavarral küzdő gyermekek számára egy kutya hatásos segítség lehet. A gondoskodás, amire kedvenceinknek szüksége van, arra ösztönzi a figyelemzavarban szenvedő gyermekeket, hogy megtanuljanak előre tervezni, és felelősséget vállalni. A háziállatoknak szükségük van a játékra, és ez nagyon jó módszer az ilyen gyerekeknek, hogy levezessék a fölös energiájukat. A háziállatok segítenek a gyerekeknek önkontrollt gyakorolni.

Segíthetnek az autistákon

Az állatokkal segítenek az autista gyermekeknek jobban megnyílni, és ők is tapasztalhatnak valami újat ezáltal. A gyermekeket megnyugtatja az állatok közelsége, és nyitottsága.

Így tesznek a háziállatok egészségesebbé

Erősebb csontokat szeretnél? Sétáltasd rendszeresen a kutyád!

Az erős csontok egészségünk alappillérei. A kutyád ebben is segíthet neked. Egy egyszerű kutyasétáltatás során jól megdolgoztatod az izmaidat, ezáltal a csontjaid és az izomzatod is erősebb lesz. Ráadásul ilyenkor kint vagy a szabad levegőn és a napon, ami elősegíti D-vitamin termelődését.

Nyújtózkodj a macskával!

Nincs is jobb a reggeli ébredés után, mint egy sor felpezsdítő nyújtógyakorlat. Nem tudod hogyan csináld? Nyugodtan vegyél példát a macskádről: ahányszor a macskád nyújtózik, nyújtózkodj vele te is! Próbáld meg azokat a mozdulatokat végezni, amelyeket ő is végez!

házi kedvenc

(G.V. - Forrás: WebMD)