pályakezdő
#Suli, munka

A pályakezdők leggyakoribb hibái

2022.07.27.
2 perces olvasási idő

„Félre az útból, jövööööööök!” Aki első munkanapján ezzel a mottóval áll hozzá a munkához, az üdvrivalgás helyett negatív visszajelzéseket fog kapni – főleg, ha pályakezdő…

A pályakezdők hosszabb-rövidebb tanulmányokkal a hátuk mögött és diplomával a zsebükben alig várják, hogy végre munkába állhassanak. A karriernek végre semmi sem állhat az útjába – gondolják sokan, ám e téren nagyon gyakoriak a tévedések és az ebből adódó csalódás. Főleg, ha rutintalanságoknak köszönhetően olyan hibákat követnek el, amelyek az alábbi jó tanácsok figyelembevételével könnyedén elkerülhetők lettek volna.

Sokan úgy gondolják, hogy elsősorban a szakmai képességek megléte vagy hiánya dönti el, hogy valaki jól kijön-e a kollégákkal vagy a főnökkel, ám ez óriási tévedés. „A mindennapi munkavégzés során nagyfokú empátiára, kompromisszumkészségre és csapatjátékos gondolkodásmódra van szükség” – mondja erre Stefan Gehring, karriertanácsadó.

Hol a vörös szőnyeg?

A szakember tapasztalatai szerint a legtöbb pályakezdő túlzott elvárásokkal érkezik első munkahelyére, s a legelső nap ennek megfelelően kiábrándítóan végződik. „A munkatársaknak – bár a legtöbb esetben nagyon is szükségük van arra, hogy új kollégák érkezzenek a vállalathoz, akik esetlegesen az ő feladataik közül is vesznek át – egyáltalán nincs idejük arra, hogy kellő figyelmet fordítsanak az új munkatárs üdvözlésére vagy arra, hogy segítsék őt az első időszakban” – teszi hozzá Jürgen Hesse, berlini munkaügyi tanácsadó.

A pályakezdőknek tehát erősen ajánlott arra felkészülniük, hogy senki sem fog vörös szőnyeget teríteni lábaik elé, de még arra se számítsanak, hogy az új munkatársak mindent félbe hagynak megérkezésük hallatán. Éppen ellenkezőleg: aki saját sütésű süteménnyel és nagyívű bemutatkozó beszéddel tartja fel vadiúj kollégáit, az frusztráló és idegesítő hatást ér el.

Megfigyelés, információgyűjtés

„A legtöbb munkahelyen nincs szükség sem vég nélkül locsogó, sem a sült hal beszédességével vetekedő kollégákra. Bemutatkozásra – rövid formában – természetesen szükség van, de a pályakezdő ne akarjon mindent az első napon megtudni a cégről és annak alkalmazottairól” – hangsúlyozza Hesse.

Ennél fogva a kezdeti időszakban a száj helyett sokkal inkább a szemeket és a füleket érdemes használni, s megfigyelni, hogy a „régi motorosnak” számító kollégák miképpen végzik feladataikat, s az elfogott apró információkból minél hamarabb összerakni a teljes képet. Ha valami nem világos, az újoncnak természetesen kérdeznie is ajánlott, s így bekapcsolódni a munkahelyi kommunikációba.

A kritikával azonban tanácsos az első időszakban csínján bánni: „a legtöbb pályakezdő esetében hiányzik az a háttértudás, ami a kritikát hitelesítené” – javasolja Jürgen Lürssen, karriertanácsadó. Ám ettől rosszabb is van: „ha jogos a kritikus észrevétel, de a kifogásolt munkafolyamat vagy munkamódszer régóta használatos a vállalatnál”.

A pályakezdők okoskodásukkal könnyen kivívhatják a vállalat sokat tapasztalt guruinak ellenszenvét is. „Sokkal taktikusabb visszafogottabban kezdeni, s elismerni a kezdeti hibákat, amelyek természetszerűleg megesnek a pályakezdők esetében” – mondja Gehring. Az új munkatársaknak ajánlatos a céges szokásokhoz alkalmazkodni: ha tehát a kollégák ebédidőben a közeli olasz kifőzdét választják, akkor is tanácsos a pizzát és társait választani, ha a pályakezdő inkább a keleti konyháért rajong.

Lojalitás és öltözködési szokások

A vezetőkkel való kommunikáció terén is óvatosságra intenek a szakértők: a túlzott haverkodás számos vezetőtípusnál szóba sem jöhet. Aki folyton azon fáradozik, hogy valamiféle személyes kötődést alakítson ki a főnök és saját maga között, azt könnyen talpnyalással vádolhatják a munkatársak. A vezető utáni futás és az iránta való lojalitás között azonban óriási különbség van, s nem keverendő össze a két kategória. „Óriási hibának számít, ha a közvetlen főnökre panaszkodunk a felsőbb vezetők előtt – még akkor is, ha jogosak az észrevételek” – hangsúlyozza Lürssen.

Az új munkahelyen a ruházat terén is alkalmazkodni kell az uralkodó szokásokhoz. Ha a munkába állás előtt elfelejtettünk volna rákérdezni, miben is illik megjelenni a munkanapokon, ajánlott a kezdeti pár napon inkább elegánsabban, semmint túl lezserül öltözni, ám pár nap alatt felmérhető, hogy mi az, ami a munkahelyen elfogadottnak számít.

(KamaszPanasz)