munka
#Suli, munka

Első nap a munkahelyen

2023.07.27.
2 perces olvasási idő

Ha elsőre nem tetted a legjobb benyomást, a későbbiekben csak kínkeservesen lehet rajta változtatni. Az állítás a(z új) munkahelyen eltöltött első nap esetében hatványozottan igaz, ám a megfelelő ruházat, a nyitott hozzáállás és következő hét tanácsunk jól jöhet, ha a nyolc órát sikerrel akarod venni.

Teljesen természetes, hogy új munkahelyeden a lehető legjobban szeretnél bemutatkozni, ám sokak számára a bemutatkozással és ismerkedéssel eltöltött első nap hatalmas stresszt jelent. Nem kétséges: nagy a tét, hiszen az első napon sok mindent megalapozhatsz, vagy puskázhatsz el. „Legyen szó – pályakezdő esetében – az első munkahelyről vagy váltásról, ajánlatos teljes gőzzel teljesíteni már az első napon is” – javasolja Jan Schaumann, aki berlini irodájában munkakeresőknek és elhelyezkedőknek ad tanácsokat. „Aki motiválatlanul lézeng az irodában, azt igen hamar nem megfelelő munkaerőként könyvelik el. A próbaidő pedig pontosan ezért próbaidő… Az első benyomás kialakítására nincs második lehetőség” – idézi Schaumann kedvenc mottóját.

1. Pontosság

Első nap késve érni a munkába felér egy harakirivel. Ha tehát nem a szomszéd utcában dolgozol, érdemes első nap jóval több időt az utazásra tervezni, mint elsőre gondolnád. A legjobb megoldás, ha előtte egy munkanapon leméred, mennyi idő alatt érsz biztonsággal a helyszínre. Ha „tömegközlekedsz”, a járatok sűrűségét, megállóit is vedd számításba, ha pedig autóval indulnál dolgozni, térképezd fel a parkolási lehetőségeket is.

2. Öltözék

A következő nagyon fontos pont a helyes ruházat kiválasztása. „Ajánlatos inkább enyhén túlöltözni” – javasolja Schaumann. A túlöltözés persze nem azt jelenti, hogy a kisestélyidet is elő kell venned, de a legjobb megoldás az, ha előtte (amikor a cég személyzetise örömmel értesít, hogy téged választottak) egyebek mellett rákérdezel a munkahelyi viseletre is, hogy az első nap túlöltözéséből adódó feszengést elkerüld. A ruházat kérdése természetesen ki van pipálva, ha olyan munkakörben dolgozol, amelyben munka- vagy egyenruhát kell viselned.

3. Barátságos (de nem arcodra fagyott) mosoly

„Gyakorold otthon a tükör előtt a reggeli fogmosás után” – szól a szakértő tanácsa. Az introvertált személyiségeknek különösen ajánlott a „barátságos arckifejezés vágásának” trenírozása. Ezzel ugyanis önmagukat is meggyőzhetik fellépésükről. Ha nem érzed természetesnek és a „mosolygyakorlat” ellenére sem találod meggyőzőnek, semmiképp se próbáld celluxszal vagy mással az arcodra erőltetni. Semmi sem rosszabb a mesterkélt, bárgyú vigyornál, amellyel minden értelmesebb kolléga ellenszenvét kiválthatod.

4. Kerüld a végletességet!

A bántó vagy ironikus megjegyzések megtételére nem az első munkanap a legalkalmasabb időpont. „Mielőtt ilyenre ragadtatnád magad, érdemes a kollégákat és humorérzéküket jobban megismerni. Majd csak ezután lehet jobban megítélni, hogy kivel szemben mit engedhetsz meg magadnak” – javasolja Schaumann. Az első héten tehát ajánlatosabb a nyugodt – de nem passzív – megfigyelő szerepébe helyezkedni.

5. Hierarchia, erőviszonyok és fellépés

Az első időszakban való szemlélődés abban is segít, hogy a cég hierarchiáját átlásd. Emellett érdemes azon a téren is kiismerni magad, hogy ki kivel jár, kik ebédelnek együtt, és ki számít hangadónak a nem szakmai kérdésekben. Ha nem szeretnéd, hogy rögtön leírjanak, légy magabiztos – vagy legalább tűnj annak. „A kezdeti bizonytalanság teljesen természetes, de a legfontosabb információkat ajánlatos minél gyorsabban eltárolni” – hívja fel a figyelmet Elisabeth Bonneau, kommunikációs tanácsadó. A legegyszerűbb, ha a neveket, funkciókat és alapvető információkat lejegyzeteled, hogy ha valamiben elbizonytalanodsz, legyen honnan puskázni…

6. Ne légy túlbuzgó

A fontoskodás ellenszenvet szülhet a munkatársakban, az elsőre „mindent megváltani akarás” pedig azt az érzést keltheti a többiekben, hogy „már megint itt van valaki, aki elénk akar tolakodni” – fejtegeti Bonneau. Ez nem jelenti azt, hogy ne tedd oda magad a fontos dolgokban, de a minden lében kanál szerepét ne akard eljátszani.

7. Férfi – nő

„Nőként kétszer akkora elővigyázatosságot kíván meg a férfi kollégákkal szembeni barátságos és nyílt viselkedés” hangsúlyozza a tanácsadó – „aki már az első munkanap délutánján arról egyezkedik férfi kollégáival, hogy hol igyák meg az esti ismerkedő sört, az a női munkatársaknál már le is írta magát.

(KamaszPanasz)