szorongás
#Lélek

Te is szorongsz, ha a pénzről van szó?

2023.09.05.
2 perces olvasási idő

Nem kell, hogy valaki átlag feletti bért keressen ahhoz, hogy szorongjon anyagi helyzete miatt, sőt, még rendszeres havi jövedelem sem kell hozzá. Az utóbbi években egyre növekvő problémát jelent a fiatalok körében is a krónikus stressz és a pénzügyi szorongás.

A modern élet gyors üteme, a gazdasági bizonytalanság és a digitális világ hatásai mind-mind hozzájárulnak ehhez a problémához. Emellett az sem elhanyagolható, hogy milyen mintát látsz otthon, szüleidtől. Ebben a cikkben feltárjuk, milyen ok húzódik meg a háttérben a jelenség mögött, valamint javaslunk néhány lépést az ellenük való küzdelem érdekében.

Gazdasági kihívások és társadalmi elvárások

Sokszor te sem gondolod, de a mindennapi gazdasági hírek éppúgy a te mentális egészségedet is befolyásolják, mint szüleidét. A munkaerőpiac változásaival kapcsolatos hírek, a magas munkanélküliség érzékelése a mindennapokban és az akár szüleidet is érintő bizonytalan munkahelyek mind hozzájárulnak a mai fiatal generáció pénzügyi bizonytalanságához. A nehéz gazdasági környezetben való boldogulás számodra is kihívást jelenthet, főleg, ha otthon is meg kell ezt tapasztalnod.

Nemcsak a sajtó, hanem a közösségi média is nagyon sokszor negatívan hat a fiatalok mentális egészségére. Ha nem tévedünk, veled is előfordul nap, mint nap, hogy mások életének "tökéletes" képei miatt rossz érzés fog el: negatív gondolatok, a magadba vetett bizalom megingása, irigység vagy szorongás jelei jelentkeznek a testedben. Ez a jelenség hosszútávon nagymértékben rontja a mentális egészséged, ezért fontos, hogy tudatosan kezeld a közösségi médiát. A legtöbb kép mögött csupán társadalmi elvárás áll, hogy lépést tarts másokkal anyagi szempontból is. Azonban sem a szüleidnek, sem a barátaidnak nem kell többet adnod annál, ahogy vagy.

A tartós pénzügyi stressz hatásai

A folyamatos stressz és szorongás hosszú távon negatív hatással lehet a mentális egészségedre, amely jelentkezhet például alvászavar, szorongásos zavarok, vagy depressziós tünetek formájában is. Egy enyhébb pénzügyi stressz fennállása is már nagy mértékben növelheti e problémák kialakulásának kockázatát, így testi vagy lelki tünetek jelentkezésekor is fontos ezzel foglalkozni!

A krónikus stressz egészségügyi, fizikálisan jelentkező problémákat is okozhat: a legtöbb esetben ez emésztési zavarok, magas vérnyomás vagy az immunrendszer gyengülésének formájában bontakozik ki. De a testi-lelki problémákon túl a jövőbeli anyagi helyzetedben is kárt tud okozni a szorongás. A jelenség gyakran vezet pénzügyi hibákhoz, mint például tartozások felhalmozása vagy túlzott kiadások. Ez tovább súlyosbíthatja a helyzetet és még inkább fokozhatja a stresszt, egy ördögi kört kialakítva ezzel, amiből nehéz kiszakadni.

Tedd félre a pénzügyi szorongást!

A legjobb ellenszer, amit a pénzügyek okozta stressz megelőzése vagy – rosszabb esetben – feloldása ellen tehetsz, hogy támogatod a mentális egészséged. Az iskolában és otthon is fordíts kiemelt figyelmet arra, hogy pénzügyileg képezd magad. Ha nem tudod, hogyan működnek a bankok, vagy mi az a hitel, vagy nem megy a pénzügyi tervezés, kérd meg szüleidet, hogy nyíltan beszélgessetek a témáról, kérj tőlük tanácsokat! Ma már a legtöbb iskolában van lehetőség meglátogatni az iskolapszichológust, aki sokat tud segíteni ilyen témákban is. Megismerhetsz stresszkezelési technikákat vagy megfelelő eszközöket a mentális egészséged megőrzéséhez, de beszélgethettek a felelős költekezésről és a pénzzel való bánásmódról is. Ne félj segítséget kérni, hiszen a jólléted múlik rajta!

(Forrás: Creditline.hu)