cél
#Suli, munka

Továbbtanulás: így szűkítsd az egyetemek listáját

2020.02.06.
2 perces olvasási idő

Nem könnyű leszűkíteni azoknak az egyetemeknek a listáját, amelyekre jelentkezni akarsz. A szakértők azt tanácsolják, hogy legfeljebb 5-8 egyetemre érdemes jelentkezni, ennél többre általában nincs értelme.

Ha több információt szeretnél megtudni a lehetséges egyetemekről, keress rájuk az interneten, sok hasznos oldal áll a rendelkezésedre. Tanácsaink segíthetnek leszűkíteni az egyetemek listáját.

Kezdj egy nagyobb csoport kiválasztásával

Továbbtanulás: így szűkítsd az egyetemek listájátAz egyik legfontosabb dolog, amit a lista szűkítéséért tehetsz, ha először kiválasztasz egy nagyobb csoportnyi felsőoktatási intézményt, amik érdekelnek. Biztosan gond nélkül sikerül majd kiválasztani 10-15 egyetemet. Ha csak 2-3 egyetemet találtál, ami érdekel, keress többet az alapján, hogy mit vársz egy felsőoktatási intézménytől. Szakértők szerint a legideálisabb, ha legalább 10-15 egyetemmel, főiskolával indítasz, amikből később selejtezel.

Csinálj rövidebb listát

Most, hogy beazonosítottad, hogy mely egyetemek érdekelnek, a következő lépés, hogy leszűkítsd a listát. Bizonyosodj meg afelől, hogy azok az intézmények, amik erre az új, rövid listára kerülnek, megegyeznek azokkal, amik tényleg érdekelnek. Tartsd bent azokat az egyetemeket/főiskolákat, amik megfelelnek a legfontosabb elvárásaidnak, és ejtsd ki azokat, amik valamiért nem felelnek meg az elvárásaidnak.

Figyelj oda a lista összetételére

Beszélhetsz a szüleiddel, vagy egy továbbtanulási tanácsadóval, hogy megtudd, milyen kategóriába tartoznak az egyes egyetemek. Léteznek az elérhető kategóriába tartozók (ezeknél 30%-nál kevesebb esélye van, hogy felvesznek); vannak a célcsoportba tartozók (30-60% százalék esély a felvételre); és vannak a biztonsági zónába tartozók (60%-nál nagyobb eséllyel felvesznek). A szakértők azt javasolják, hogy nem csak a „biztonsági zónába” tartozó egyetemekre érdemes beadni a jelentkezést, sőt, célszerű több, a másik két kategóriába tartozó intézménybe is jelentkezni.

Írj pro-kontra listát minden iskoláról

Kutakodj egy kicsit, és tudj meg többet a listádon szereplő egyetemekről! Deríts ki például többet a lehetséges óráidról, a tanárokról, az órákon kívüli elfoglaltságokról, a közösségi munkákról, a külföldi tanulási lehetőségekről és a szakmai gyakorlat elvégzésének módjáról. Aztán egyszerűen minden iskolánál csak foglald szavakba, és írd le a mellette és ellene szóló érveket.

Ne az egyetem neve legyen a meghatározó

Ne csak az egyetemek neveivel foglalkozz, hanem inkább a tapasztalataikba ásd bele magad mélyebben! Takard le a kiválasztott iskolák neveit, és mérlegelj inkább más tényezők alapján, mint például a hallgatók száma, a tanárok, a tevékenységek, az egyetemi közösség, vagy bármi más, ami téged érdekel az intézménnyel kapcsolatban.

Vedd figyelembe az egyetem elhelyezkedését is

Figyelembe kell venned a listádon szereplő egyetemek/főiskolák elhelyezkedését, valamint az útiköltséget az otthonod és az iskola között.

Ne hökkenj meg a tandíj miatt

Jóllehet a tandíj egy rendkívül fontos szempont, de ne hagyd, hogy teljes mértékben ez határozza meg a végső választásodat, hiszen rengeteg iskola kínál ösztöndíjat és támogatásokat diákjainak.

Ha több iskola is megragadta a figyelmedet, akkor itt az ideje finomítani a listán, rájönni, melyek azok az intézmények, amelyek érdemesek arra, hogy figyelmet és időt szánj rájuk, így megtalálhatod a számodra legjobb intézményt.

(KamaszPanasz - B.Zs.)